Sport - Nyári Olimpiai Játékok - Róma - Sportoló portré

Olimpiai dobogótól a Közlekedési Múzeumig - 85 éves Katona András

2023. 02. 20.
Megosztás

A vízilabda-válogatottal felért Európa csúcsára, Rómában a dobogó harmadik fokáig jutott. Edzőként és sportvezetőként sem távolodott el a medencétől, a katedrára közlekedésmérnöki tudása emelte fel. Volt vasúti mérnök, majd a Közlekedési Múzeum főigazgatója is. Az olimpiai bronzérmes Katona András 85 éves.

Katona András 1938. február 20-án született Budapesten. Csakhamar a medencében köt ki, a Császár-uszodában csatlakozik a fradisok edzéseihez. 1954-től a Lokomotív, '57-től a BVSC, '72-'73-ban a Vasas sportolója – a kezdeti úszóévek után áttér a vízilabdára. 1958 és 1962 között a válogatott tagja.

Előbb a Budapesti Műszaki Egyetemen, majd a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen diplomázik, így 1957 és 1970 között számos főiskolai világbajnokság és Universiadé résztvevője, melyeken számos sikert elkönyvel: vízilabdában két-két aranyat, ezüstöt és bronzot, míg úszásban egy-egy második és harmadik helyezést.

Jelentősebb nemzetközi sikereit vízilabdában érte el. 1958-ban hazai közönség előtt, majd 1962-ben Lipcsében ért fel a válogatottal Európa trónjára, az 1960-as római olimpián együttesével a bronzéremig menetelt. A hazai bajnokságot 1966-ban a BVSC-vel megnyeri.

Sport - Nyári Olimpiai Játékok - Róma - Felkészülés

Budapest, 1960. február 15. Felkai László, Lemhényi Dezső szövetségi kapitány és Rusorán Péter (első sor, b-j), Pócsik Dénes, Ambrus Miklós, Katona András, Konrád János (második sor, b-j), a XVII. nyári olimpiára készülő vízilabdacsapat tagjai.

MTI/Petrovits László

Edzői oklevelet szerez, majd a BVSC, a Vasas és az Orvosegyetem edzője. Sportvezetőként a nyolcvanas években korábbi klubjában, a budapesti vasutasoknál szakosztályelnök. Edzői sikereiként az OSC-vel 1975-ben a hazai bajnokságban 2., rá egy évre 3.

Sportolói pályafutása után vasúti mérnök, minisztériumi főcsoportfőnök, 1990-es években a Közlekedési Múzeum főigazgatója. Amíg vízilabdás tudását az utánpótlással, műszaki ismereteit a jövő tudományos szakembereivel a katedrán osztja meg; előadó a Műszaki Egyetemen, tanszékvezető a győri Közlekedési és Távközlési Főiskolán, közben címzetes főiskolai docens. 1997-ben a Műszaki Egyetemen doktorál. Több elismerése mellett az Eötvös Loránd-díjat is megkapja.

Katona András MOB

Vízilabdás legendák a MOB karácsonyi találkozóján, 2022 decemberében. A képen balról Kenéz György, Kásás Zoltán, Sárosi László, dr. Faragó Tamás, dr. Bodnár András, Katona András és Görgényi István.

MOB/Szalmás Péter

A budai Várkerület, a Víziváros lakója. 2006-tól tölti nyugdíjas éveit. Az olimpiai bronzérmes pólós örömmel vesz részt az olimpiai család összejövetelein, legutóbb a MOB karácsonyi találkozóján is jókedvűen nosztalgiázott egykori játékostársaival.

Családi kötelékében lánya vitte tovább a versenysportot asztaliteniszezőként, a Statisztikában.

Isten éltesse Katona Andrást!

(MOB-Média; fotók: MTI, MOB)