Olimpiai éremátadás a Colosseumban?

Olimpiai éremátadás a Colosseumban?

2015. 05. 26.
Megosztás

Róma polgármestere, Ignazio Marino azt javasolta, hogy amennyiben a város nyeri el a 2024-es olimpia rendezési jogát, az éremátadási ünnepségeket a Colosseumban tartsák.

A városvezető erről azután beszélt, hogy találkozott Thomas Bachhal, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökével. Az egyeztetéseken szintén jelen volt Sergio Mattarella olasz elnök valamint Giovanni Malagó, az Olasz Olimpiai Bizottság elnöke.

A Luca Di Montezemolo által vezetett pályázati bizottság továbbá felvetette, hogy több sportág versenyeit is valamely történelmi helyen tartsák meg, a többi közt a Circus Maximuson.

Róma korábban a 2020-as játékokra is bejelentette igényét, 2012-ben azonban visszavonta pályázatát pénzügyi problémákra hivatkozva. Azt, hogy 2024-re mégis kandidálhatnak, a NOB reformcsomagja, az Agenda 2020 által teremtett új helyzettel magyarázzák.

Maga Thomas Bach is elismerően szólt az olasz fővárosról, melynek kandidálását „erősnek” tartja, amellett, hogy véleménye szerint a kellő támogatottsággal is bírna az esetleges pályázat.

Róma 1960-ban már rendezett olimpiát, 2009-ben pedig vizes világbajnokságnak adott otthont, így a szükséges infrastruktúra részben már rendelkezésre áll.

A NOB két év múlva dönt a 2024-es házigazdáról.