Olimpiai iskolák igazgatóinak tanácskozása

Olimpiai iskolák igazgatóinak tanácskozása

2013. 10. 10.
Megosztás

A MOA által koordinált iskolák igazgatóinak tanácskozását a Bernecebaráti Szokolyi Alajos Tagiskola szervezte.

Az ország különböző településeiről érkezőket a XV. kerület által működtetett Ifjúsági táborban lévő Szokolyi Kastély nagytermében Gyenes Zoltán polgármester köszöntötte, aki a község fejlődését ismertette.

Pest megye legészakibb települése 1928-ban két Árpád-kori település, Bernece és Baráti egyesítéséből jött létre. A falu fölé magasodó, bronz- és vaskori településnyomokban gazdag dombtetőn áll a Mária mennybemenetele tiszteletére emelt, középkori eredetű, mai formáját a barokk korban elnyert római katolikus erődtemplom. Kertész László ny. polgármester , testnevelő a Szokolyi családot egy kis kiállítással egybekötve mutatta be. Megtudtuk, hogy a neves futó – miután feleségül vette Berchtold Charlottot, aki a monarchia leggazdagabb családjának tagja volt és öt gyermeket neveltek – a falu szegényeit segítette, sportmecénás, sportvezető, gyűjtő, kutató, magát mindvégig magyarnak valló sportember volt, aki a sportért élt. Kezdeményezésére a hat athéni versenyző „Olympiai Billikom”-ot alapított Hajós Alfréd tervei alapján az athéni győzelmi érem motívumaival díszítve, hogy azt a magyar olimpiai győzelmekre emeljék a MOB ünnepségein. 1928-ban még megtörtént ez az ünnepség, azóta nem tudunk erről a serlegről. Szokolyiék 1887-ben költöztek a családi kastélyba, ahol haláláig élt. A kastély falán márványtábla tábla őrzi emlékét, amelyet megkoszorúztunk. Ezután a templomdombon lévő temetőbe a sírjánál is elhelyeztük koszorúinkat, majd felkerestük a falu híres lakójának, a cserháti vidékeken korábban rettegett betyár, Sisa Pista sírját is.

A templomdombról lesétálva a Huszár-kastély (XVIII. században épült) felé indultunk, amelynek udvarában a Szokolyi Alajos Tagiskola működik. Kurucz Jánosné tagintézmény vezető kalauzolt végig bennünket a tantermeken, tornatermen keresztül a bejárat melletti emléktábláig, ahol ismét koszorút helyeztünk el az első újkori olimpia első versenyszámában 100 méteren, az egyes pályán futva bronzérmet szerzett.

A tanácskozáson részt vett az Ipolyságból Révész Ferenc testnevelő. (a képen)

Az iskolához másfél hektáros park, játszótér és sportpálya tartozik. Az udvaron az iskola és a falu rendezvényeinek otthont adó színpad is található a 171 diák nagy örömére.

Bernecebarátiból Kemence felé vettük az utunkat, ahol bowling mérkőzést szerveztünk.