Olimpiai kvalifikációs főpróba vívásban, Budapesten (videóval)

Olimpiai kvalifikációs főpróba vívásban, Budapesten (videóval)

2015. 03. 19.
Megosztás

Nagyüzem lesz a hétvégén a MOM Sportban, ahol a nevezések alapján 60 ország 515 párbajtőrvívója lép pástra a WestEnd Grand Prix alkalmával. A viadal apropójából a májusban induló olimpiai kvalifikációról beszélt a mob.hu-nak Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány, a MOB Kiemelt Edző Programjának szakembere.

A verseny erősségére jellemző, hogy a férfi és női világranglista első 25 helyezettje közül csak az ukrán Semjankina nem jön el Budapestre hétvégén. A magyarok közül a hölgyeknél Szász Emese és Rédli András csak a legjobb 64 között kapcsolódik be a küzdelmekbe. A két éve Budapesten világbajnokságot nyert férfiválogatott további tagjai: Boczkó Gábor, Imre Géza és Szényi Péter is megcélozza a 64-es táblát.

Mint Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány a mob.hu-nak elmondta, ez a verseny tekinthető a májusban rajtoló olimpiai kvalifikációs viadalok főpróbájának. Bár a viadal még nem számít bele az olimpiai kvalifikációba, az elkövetkező világkupák és GP-versenyek szempontjából nem mindegy, hogy Budapesten mi lesz a végeredmény.


Rédli András, Gelley István, Kovács Iván, Szász Emese

"Januárban műtöttek, kezd összeállni a vívásom úgy, hogy nem érzek fájdalmat a könyökömben. Azt hiszem, rizikó nélkül vállalhatom a versenyt - mondta Szász Emese, megosztva azt is, hogy felmerült, elővigyázatosságból, a hamarosan kezdődő olimpiai kvalifikációs időszakot prioritásnak tekintve esetleg kihagyja a hazai GP-t. - December óta nem versenyeztem, most már mindenképpen szeretnék."

Rédli András arról beszélt, hogy jó emlékeket őriz a 2013-as budapesti világbajnokságról, amelyen a csapattal aranyérmet nyertek. "Inspiráló volt, hogy hazai szurkolók előtt vívhattunk, és ez az eredményességben is megmutatkozott. Ebben bízom most is."

Kovács Iván, a női válogatott vezetőedzője azt mondta, hogy a női párbajtőr utánpótlásszinten és a felnőtteket illetően is előrelépett, és reméli, hogy ez az eredményekben is megmutatkozik majd. Gelley István, a férfiak vezetőedzője emlékeztetett rá, hogy a válogatott már nem fiatal versenyzőkből áll, így számukra az elsődleges cél az elkövetkező időszakra az, hogy a csapat indulási jogot szerezzen az olimpiára. Ezzel együtt - mint mondta - azért örülne, ha a mostani egyéni versenyben is megfelelő eredmények születnének.

Udvarhelyi Gábor a közelgő olimpiai kvalifikációs sorozat magyar esélyeit is felvázolta a mob.hu-nak az alábbi videóban.

Pénteken a férfiak, szombaton a nők selejtezője zajlik 9 órától, vasárnap pedig fél kilenctől a 64-es táblák küzdelmeit bonyolítják le. A négyes döntők vasárnap 19 órakor kezdődnek.

A két versenyt Sákovics József és Vass Imre, a vívósport két nagy egyénisége emlékének szentelik. Sákovics József világbajnok, a négy olimpiai bajnoki címet hozó 1964-es olimpia szövetségi kapitánya, Vass Imre az „Atya” többek között Kulcsár Győző, Nemere Zoltán, Osztrics István, Sákovicsné Dömölky Lídia mestere volt.

(MOB-MTI, fotók: MOB/Szalmás Péter)