Olimpiai kvalifikációs nagyüzem öt sportágban

Olimpiai kvalifikációs nagyüzem öt sportágban

2019. 04. 01.
Megosztás


A hétvégén öt sportágban is rendeztek olimpiai kvalifikációs versenyeket. Debrecenben az úszók nagymedencés országos bajnokságán többen is teljesítették az olimpiai A-szintet, illetve Sós Csaba szövetségi kapitány kijelölte a nyári dél-koreai világbajnokságra készülő magyar csapat gerincét. Triatlonban mindkét magyar induló hölgy az első tízben végzett a New-Plymouth-i világkupa futamon, ezzel megerősítve helyüket az olimpiai ranglistán. A judós Csernoviczki Éva ötödik lett a tbiliszi GP viadalon. A női vízilabda válogatottunk a dobogó harmadik fokára állhatott fel az Európa Kupa fináléjában. A karatés Tadessi Martial pályafutása negyedik Európa-bajnoki bronzérmét gyűjtötte be a spanyolországi Guadalajarában megrendezett Európa-bajnokságon.

Úszás. Debrecenben rendezték az idei felnőtt nagymedencés országos bajnokságot. A tét a vb-csapatba kerülés volt, valamint az olimpiai szintidőket is itt lehetett teljesíteni. Ez utóbbi 7 számban 11 férfi és 6 női úszónak sikerült. A négy nap alatt több távon is világszínvonalú versenyt láthattak a nézők.

A nyitónap a várakozásoknak megfelelően két őrült döntőt hozott 200 pillangón: a férfiaknál és a nőknél gyakorlatilag egy vb-finálé szintjén teljesítettek a magyar világklasszisok, azaz a vb- és olimpiai A-szint elérése alapvető volt az élboly tagjainak, a tét a vb-csapattagság volt mindenkinek.

A férfiaknál Cseh László már délelőtt olimpiai A-szintű időt úszott. A délutáni fináléban nem tudta megismételni a magyar úszósport élő legendája délelőtti teljesítményét, nem bírt lépést tartani Milák Kristóffal és a fő vetélytársnak vélt Kenderesi Tamással, így végül akárcsak a tavalyi Európa-bajnokságon, a negyedik helyen végzett, Biczó Bence is megelőzte. Ezzel szemben az élbolyban az Európa-bajnoki címvédő és a riói olimpiai bronzérmes elképesztő párharcot vívott, amit újfent Milák nyert meg – 1:53.19-es ideje jobb, mint amivel Michael Phelps nyerte meg a riói aranyérmet (1:53.36). Kenderesi is kitett magáért, élete legjobbját préselte ki magából így márciusban (1:53.42, két tizeddel jobb a riói harmadik helyet érő eredményénél), azaz ők ketten indulhatnak ezen a távon. A két úszó a világ idei két legjobb eredményét érte el, az első négy egyaránt teljesítette az olimpiai A-szintet.

A hölgyeknél szintén nagy csata zajlott, amelyből az Eb-aranyérmes Kapás Boglárka jött ki a legjobban, a világ idei második legjobb idejével nyert, Szilágyi Liliánának – némi meglepetésre – sikerült megelőznie Hosszú Katinkát, és még jobb időt is úszott annál, amennyit Katinka szállított nemrég Marseille-ben, így kiszorította a rövidpályás világbajnokot a vb-csapatból ezen a távon. Lilu egyébként a világranglistán a 3. legjobb időt érte el – így természetesen valamennyien teljesítették az olimpiai kvalifikációs szintet is.

A nap nyitószámában Késely Ajna remek úszással hozta a 800 női gyors bajnoki címét, amivel az ob első olimpiai A-szintjét szállította, valamint a világranglista 3. legjobb idejét.

Végre ismét 22 másodperc alá került Lobanovszkij Maxim 50 gyorson, amivel kapásból két A-szintet teljesített: bebiztosította a helyét a vb-csapatban, illetve máris „vonal fölött” van tokiói relációban is.

Csütörtökön Cseh László a 200 m vegyes fináléjában vigasztalódhatott, hiszen nem csak megnyerte ezt a távot, hanem kvalifikálta magát a vb-re, sőt Bernek Péterrel egyetemben – az olimpiai A-szintet is teljesítette.

Négyszáz gyorson a Buenos Aires-i ifjúsági olimpia hőse, Késely Ajna remekelt, aki Kapás Boglárkával egyetemben az olimpiai szintidőt is megúszta.

Pénteken Németh Nándor döbbenetes eredménnyel rukkolt elő! A gyorsúszás királykategóriájában, 100 méteren 48.17-re vitte le a magyar rekordot, amit még Kozma Dominik úszott csúcsformában (48.26) a 2017-es budapesti vb-n, a bronzérmes 4x100-as gyorsváltó első embereként. Ez az eredmény világviszonylatban is megállja a helyét (amellett, hogy természetesen olimpiai A-szint): negyedik a világranglistán, Európában pedig pillanatnyilag az első.

A klasszikus magyar számban, 400 vegyesen parádés meccset vívott Verrasztó Dávid, Bernek Péter és Gyurta Gergely – az Európa-bajnok szokás szerint remek taktikával nyerte meg a versenyt, igaz, Bernek óriásit hajrázott, de 15 századdal Verrasztó mögött érte el a falat. Ez annyiban volt fontos, hogy így eldőlt, ők ketten indulhatnak ebben a számban, Gyurta Gergelynek nem sikerült odaférkőznie. Egyébként elég jól mentek az urak, Dávid a világranglista második, Peti pedig a harmadik helyre ugrott az itteni produkcióval és mind a hárman teljesítették az olimpiai A-szintet.

Kétszáz háton minőségi idők születtek, Telegdy Ádám a világ idei második legjobb eredményével váltotta meg koreai repülőjegyét – valamint az olimpiai A-szintet is teljesítette –, míg a hölgyeknél Burián Kata Hosszú Katinkától szorongatva a világranglista harmadik helyére úszott. Ők is mindketten olimpiai A-szintesek lettek.

A befejező nap első őrültebb időeredményét Kozma Dominik szállította, a világ második legjobbját repesztette 200 gyorson, ennél idén csak a világbajnoki címvédő, kínai Szun Jang tudott jobbat (4 századdal). Milák Kristóf is szépen jött, ideje elég arra, hogy akár a vb-n is induljon ezen a távon. Természetesen mindketten teljesítették a tokiói A-szintet.

1500-on Késely Ajna és Kapás Boglárka megerősítette vb-csapattagságát, egyszersmind az első ízben olimpiai programba került távon máris a „tokiói vonal” fölé kerültek.

A bajnokságon elért eredmények alapján Sós Csaba kijelölte a világbajnokságon résztvevő csapatot, amelyet az elnökség is elfogadott.

Az egyes számoknál szereplő versenyzők végleges indulónak tekinthetőek, csapattagságuk védettséget élvez. Amelyik számban két versenyző szerepel, ott már nincs lehetőség a csapattagság kivívására (kivéve, ha valaki úgy dönt, hogy végül nem indul az adott számban – a névsorban zárójelben azok, akiknek megvan az A-szintjük) – ahol egy hely kelt el vagy egy sem, ott a kvalifikációs időszak végéig (július 3.) még ki lehet vívni a kvandzsui részvételt. Az ötven méteres számokban csak A-szintet vesz figyelembe a kapitány.

Férfiak:
50 m gyors: Lobanovszkij Maxim, Németh Nándor
100 m gyors: Németh Nándor
200 m gyors: Kozma Dominik, Milák Kristóf
400 m gyors: Milák Kristóf
800 m gyors: Kalmár Ákos (B-szint)
1500 m gyors: Kalmár Ákos, Gyurta Gergely
50 m hát: Bohus Richárd, Balog Gábor
100 m hát: Bohus Richárd
200 m hát: Telegdy Ádám
50 m mell: mindkét hely kiadó
100 m mell: Horváth Dávid (B-szint)
200 m mell: Horváth Dávid
50 m pillangó: Cseh László
100 m pillangó: Milák Kristóf, Cseh László
200 m pillangó: Milák Kristóf, Kenderesi Tamás. (Biczó Bence, Cseh László)
200 m vegyes: Cseh László, Bernek Péter (Verrasztó Dávid)
400 m vegyes: Verrasztó Dávid, Bernek Péter (Gyurta Gergely, Holló Balázs)

Nők:
50 m gyors: mindkét hely kiadó
100 m gyors: mindkét hely kiadó
200 m gyors: Hosszú Katinka , Késely Ajna
400 m gyors: Késely Ajna, Kapás Boglárka (Hosszú Katinka)
800 m gyors: Késely Ajna, Kapás Boglárka (Hosszú Katinka)
1500 m gyors: Késely Ajna, Kapás Boglárka
50 m hát: mindkét hely kiadó
100 m hát: Hosszú Katinka, Burián Katalin
200 m hát: Hosszú Katinka, Burián Katalin (Ilyés Laura)
50 m mell: Sztankovics Anna
100 m mell: Sztankovics Anna (B-szint)
200 m mell: Békési Eszter
50 m pillangó: mindkét hely kiadó
100 m pillangó: Szilágyi Liliána (B-szint)
200 m pillangó: Kapás Boglárka, Szilágyi Liliána (Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna)
200 m vegyes: Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna (Sebestyén Dalma)
400 m vegyes: Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna (Kapás Bogárka, Késely Ajna)

Az olimpiai szintet úszók az országos bajnokság befejeztével.

Triatlon. Mindkét magyar induló, Bragmayer Zsanett és Kovács Zsófia is az első tízben végzett a triatlonosok világkupa-sorozatának idei harmadik állomásán, az új-zélandi New Plymouth-ban.

A nők versenyében 49 triatlonos indult, közülük 40 ért célba, elsőként az olasz Angelica Olmo (1:03:27 ó).

Bragmayer 1:04:18 óra alatt teljesítette a - 750 méter úszásból, 20 kilométer kerékpározásból és 5 km futásból álló - távot, amivel a 8. helyen végzett. Kovács (1:04:40 ó) a 10. helyen zárt. Ezzel a két magyar triatlonista 3-3 hellyel előrébb lépett az olimpiai kvalifikációs ranglistán és a 39., illetve 45. helyen várja a folytatást.

A férfiak mezőnyében nem volt magyar induló.

Judo. Nagyon közel volt az éremhez, végül az ötödik helyen végzett a Tbilisziben megrendezett GP-viadalon az olimpiai és világbajnoki bronzérmes, kétszeres Európa-bajnok Csernoviczki Éva. Ezzel az eredménnyel Csernoviczki Csaba lánya – és egyben tanítványa – ismét gyarapította olimpiai kvalifikációs ranglistapontjainak számát.
Az 52 kilogrammos Szabó Katinka szép győzelemmel kezdett a svájci Kocher ellen. Következett a Grand Slam-győztes, olimpiai érmes francia Astride Gneto, aki a hosszabbításban, intéssel csikarta ki a továbbjutást. A magyar U23-as Európa-bajnoki bronzérmes a Tbilisziben gyűjtött kvalifikációs pontokkal nagyjából tíz helyet léphet előre a rangsorban, megközelítve a legjobb ötvenet súlycsoportjában.
A junior Európa-bajnok, nehézsúlyú Szigetvári Mercédesz szép skalpot gyűjtött be, legyőzte a spanyolok U23-as Európa-bajnokát, Sara Alvarezt. A folytatásban a jekatyerinburgi Grand Slam-torna ezüstérmese, a francia Mbairo következett, aki hosszabbításos küzdelemben felülmúlta magyar riválisát. A legjobb tizenhat közé kerülés így is sokat érhet a bajai lány számára, hiszen az olimpiai kvalifikációs rangsorban a legjobb harminc közé kerülhet súlycsoportjában.

Vízilabda. A magyar női válogatott Torinóban szállt medencébe az Európa Kupa fináléjában. A nyolc között az elmúlt év bajnokát, a görögöket sikerrel győzte le a Bíró Attila irányította csapat 13:9-re.
Az elődöntőben hatalmas úszóversenyt láthattunk, amiben az oroszok voltak a jobbak. A magyar gárda hibáit kihasználva végül egyetlen góllal az oroszok 15:14 arányban diadalmaskodtak.
Vasárnap a hollandoktól nagy arányú vereséget szenvedő olaszok következtek a bronzcsatában. Rosszul indult a találkozó, hiszen az olaszok már 4:1 arányban vezettek. Ezután Keszthelyi Rita vezérletével – aki a találkozón 6 alkalommal vette be az olaszok kapuját – egyenlített a magyar gárda, majd 13:11-re megnyerte a találkozót.

Budapest ad otthont a női világliga finálénak. A torinói Európa Kupa döntőjéből Hollandia, Oroszország, Olaszország és Magyarország kvalifikálta magát a fináléba. Az Interkontinentális selejtezőből az Egyesült Államok, Ausztrália, Kína, Kanada jutott be a június 4-7. között rendezendő döntőbe. A torna győztese indulhat a tokiói olimpián.

A férfiak Európa Kupa döntőjét a hétvégén Zágrábban rendezik. A tét a magyar válogatott számára a belgrádi nyolcas döntőbe jutás megszerzése. Ehhez pénteken Montenegró felett kell diadalmaskodni. Szerbia, a világligát rendező jogán már ott van a negyeddöntőben, Zágrábban a spanyolok ellen szállnak vízbe déli szomszédaink a négy közé jutásért. Az elődöntőből három válogatott jut be a világliga fináléba.
Az Interkontionentális selejtezőből Ausztrália, Japán, Kanada és Kazahsztán került a döntőbe.
A férfiak világliga döntőjének időpontja június 18-23.

Karate. A spanyolországi Guadalajarában megrendezett karate Európa-bajnokságon a harmadik helyen végzett Tadissi Martial, a 67 kg-os súlycsoportban.
Nem sikerült jól a rajt a kontinensviadalon Martialnak, aki első mérkőzésén kikapott a rendkívül jó formában lévő ellenfelétől. A montenegrói Hodzsics azonban ezt követően bejutott a döntőbe, így a magyar karatés a vigaszágon javíthatott. Ez sikerült is: előbb 5-0-ra verte a norvég Cho Johnsent, majd a horvát Berakot is felülmúlta 3-2-re. A vigaszági győzelem azt jelentette korábbi vb-ezüstérmesünk számára, hogy a helyosztón már a bronzéremért küzdhet. A magyar versenyző 11-3-ra legyőzte a szerb Jokszicsot, ezzel megszerezve a harmadik helyet.

A többi magyar közül férfi formagyakorlatban Nagy Botond ért el értékes helyezést. A KSI katása két fordulóból is sikerrel jutott tovább, végül pedig alig maradt le az éremmeccs lehetőségéről, így összesítésben a hetedik helyen végzett.

A spanyolországi Európa-bajnokságon 51 ország közel 600 karatékája indult.

Ezzel a versennyel zárult az Európa Játékok kvalifikációs pontversenye. Az Eb döntősei, illetve a bajnoktól az elődöntőben vereséget szenvedő harmadik helyezettek szerzetek indulási jogot Minszkben. A WKF-világranglistáról további 3 sportoló csatlakozhat majd a mezőnyhöz minden súlycsoportban.

Tadissi Martial (-67kg) és Hárspataki Gábor (-75kg) a súlycsoportjuk negyedik helyén végeztek a játékokra kvalifikáló ranglistán. Mivel előttük olyan sportolók helyezkednek el a rangsorban, akik az Eb dobogós eredményükkel már kiharcolták a részvételt a játékokra, így számításaink szerint a két magyar karatés várhatja a hivatalos meghívást az Európa Játékokra.

A minszki kvalifikációs ranglistákat itt megtekinthetik.
(MOB összeállítás)