Olimpiai kvóta birkózásban és taekwondóban

Olimpiai kvóta birkózásban és taekwondóban

2021. 05. 10.
Megosztás

A hétvégén két kűzdősportágban, birkózásban Szőke Alex, taekwondóban Salim Omar szerzett kvótát a tokiói olimpiára. Pigniczki Fanni a harmadik világkupa-verseny után is a kvótát érő harmadik helyen áll az RG-világkupán. Judóban Grand Slam-viadalon végzett első helyen Ungvári Attila. Sárosi Laura Portugáliában nyert tollaslabdatornát. Szlalom kajakban az Európa-bajnokságon négy versenyző képviselte Magyarországot. Berecz Zsombor 3 futam után a harmadik helyen várja a folytatást a Gold Cup-viadalon. Pars Krisztián idei legjobb dobásával mutatkozott be a nemzetközi mezőnyben. Bóta Botond lemaradt a műugrókvótáról. A női röplabda-válogatott egy győzelemre van az Eb-részvételtől. Strandröplabdában nem lesz magyar résztvevő az olimpián.

Birkózás. Mint már hírül adtuk, a birkózók szófiai világkvalifikációs viadalán Szőke Alex a kötöttfogás 97 kg-os súlycsoportjában olimpiai kvótát szerzett.

Közel állt a tokiói indulás jogához a szabadfogású Ligeti Dániel (125 kg) is, aki egészen az elődöntőig menetelt, de ott az orosz Kozirev minimális különbséggel, 6-5-re verte. A másik elődöntőt látva egy szerencsésebb sorsolással akár őt is kvótásként köszönthettük volna.

A többiek, a kötöttfogású Kecskeméti Krisztián (60 kg) és Varga Ádám (130 kg), a szabadfogású Veréb István (86 kg) és Kuramagomedov Murad (74 kg), a nők mezőnyében Dénes Mercédesz (53 kg), Barka Emese (57 kg) és Németh Zsanett (76 kg) egyaránt a korábbi küzdelmekben búcsúztak.


(fotó: wtftaekwando.hu)

Taekwondo. Megnyerő teljesítménnyel, fölényes győzelmmel szerzett olimpiai kvótát Salim Omar (58 kg) adtuk hírül pénteken.

„Alig vagyunk túl a versenyen, de már sokan megkérdezték, felfogtam-e. Nehéz egyelőre elhinni, hogy 18 évesen megyek az olimpiára. Ez egy valóra vált álom. Amilyen keményen csak lehet, úgy készülök a következő hónapokban, hogy éremmel jöjjek haza Tokióból" – nyilatkozta a sikert követően Omar.

Füredi Rebekát (67 kg) csak egy hajszál választotta el Tokiótól. Figyelt, koncentrált, nem adott lehetőséget az első két ellenfelének. Az elődöntőben talán túlságosan is tisztelte francia riválisát, valamivel óvatosabban harcolva végül 6-5-ös vereséget szenvedett, így elbúcsúzott a küzdelemtől.

Józsa Levente (68 kg) és Patakfalvy Luca (57 kg) nem jutott el a kvótát jelentő fináléig.


(Fotó: MTI / Kovács Tamás)

Ritmikus gimnasztika. Pigniczki Fanni szépen halad az olimpia kvóta felé. A bakui, harmadik világkupa-állomást követően maradt a sorozat összesített ranglistájának harmadik helyén. Fanni ráadásként élete első szerfináléjában buzogánnyal a hetedik helyen végzett. Az utolsó világkupa-viadalt az olaszországi Pesaróban rendezik május 28-30. között.


(Fotó: judoinfo.hu)

Judo. Kitűnően szerepelt Kazanyban az olimpiai kvalifikációs pontszerző Grand Slam-viadalon Ungvári Attila, aki megnyerte pályafutásának első aranyérmét. Ezzel a sikerrel számításaink szerint hat, befutó helyen álló riválisát is megelőzte, így az utolsó kvalifikációs eseményen, a június hatodikán kezdődő budapesti világbajnokságon csak extrém esetben vehetik el Ungvári Attilától a tokiói indulás jogát. Ráadásul, amennyiben a ceglédi judós „direkt kvótát” szerez, a kontinentális szabadkártyánk „átszállhat” Cirjenics Miklósra.

Gercsák Szabina a második körben már nem tudott továbblépni a svéd Eb-bronzérmes Bernholm ellenében. Ezzel megnehezítette olimpiai indulásának reményét, immár egyetlen esélye az lehet, ha a budapesti világbajnokságon érmet szerez.


(Fotó: Új Dunántúli Napló)

Tollaslabda. Sárosi Laura megnyerte a portugál nemzetközi nyílt tollaslabda-bajnokságot, miután a döntőben 21:19, 21:19-re legyőzte a francia Marie Batomene-t. Laura legutóbb április végén Peruban nyert viadalt. Ezzel minden bizonnyal megerősítette helyét az olimpiai kvótások között. A tokiói olimpiai kvótáért ugyancsak harcban álló Krausz Gergely az első fordulóban búcsúzott.


(Fotó: ujszo.com)

Szlalom kajak.
Az olaszországi Ivrea adott otthont a 2021. évi Európa-bajnokságnak, amely egyben olimpiai kvalifikációs verseny is volt. Mind a négy versenyszámban egy-egy hely volt kiadó a játékokra. A versenyre 20 ország 200 sportolója nevezett.

A négy magyar induló közül Potocny Marcel menetelta legtovább, aki K1 versenyszámban bejutott az elődöntőbe. Ott 2-2 lengyel és ír, utána egy ukrán és belga sportolóval versengett a kvótáért. Végül a 29. helyen fejezte be a versenyt, de a vetélytársai közül hárman is megelőzték. Marcel C1 számban is elindult, ahol a selejtező volt számára a végállomás.

A kenus Schmid Julia, a kajakos Rácz Koppány és Seprényi Sára egyaránt az előfutamában vérzett el. Hogy végül lesz-e magyar induló az olimpián, az a kvóták újraelosztásán dől el.


(Fotó: Szűcs Ábel)

Vitorlázás. Az olimpia előtti legnagyobb finndingiregatta a világbajnokság, amelyen természetesen ott van az indulók között a világ- és kétszeres Európa-bajnok, olimpiai kvótás Berecz Zsombor is. Az összesen 10 futamra tervezett bajnokság 3. futamát megnyerve az összetett ranglistán a harmadik helyen várja a folytatást.

A verseny eredményeit itt követhetik nyomon.


(Fotó: masz.hu)

Atlétika.
A spliti dobó Európa-kupán az olimpiai indulásra esélyes atlétáink közül a diszkoszvető Huszák János 65.35 méteres eredménnyel megnyerte a diszkoszvetést. Várhatóan ezen a rangos versenyen elért 65 méteres eredményével nagyot fog előrelépni az olimpiai kvalifikációs rangsorban, amit a nemzetközi szövetség csütörtökön frissít majd. A versenyszámban induló másik magyar atléta, Szikszai Róbert a 15 fős mezőnyben a 7. helyen zárt.

Kalapácsvetésben a korábbi ifjúsági világbajnok Gyurátz Réka stabilan hozta a 67-68 méteres dobásokat, ami ezúttal a 8. helyet jelentette a számára. Férfi kalapácsvetésben két magyar is az indulók között volt, Pars Krisztián és Rába Dániel is az utolsó sorozatban dobták legjobbjukat. Az olimpiai bajnok Pars térdsérülése után csak március óta végezhet teljes értékű munkát, ezúttal 71.80 méteres idei legjobbjával a 13. helyen zárt.

A magyar csúcstartó gerelyhajító Rivasz-Tóth Norbert sem dobott még nagyobbat 2021-ben, mint az első sorozatban elért 75.12 métere. A 25 éves atléta a 12. helyen végzett.


(Fotó: hungariandiving.com)

Műugrás. A tokiói műugró-világkupa férfi 3m-es számában indult Bóta Botond. A cél a középdöntőbe kerülés, és ezzel az olimpiai részvétel megszerzése volt. Ez nem sikerült a magyar műugrónak, aki az 54 fős mezőnyben a 36. helyet szerezte meg. A kvótaszerzéshez legalább a 18. pozíció elérése kellett volna.


(Fotó: hunvolley.hu)

Röplabda.
Harmadik Európa-bajnoki selejtezőjén Dániát győzte le 3:0-ra a magyar női válogatott Belfortban. Csapatunk így három győzelemmel várja a folytatást. Pénteken Budapesten Izrael következik. Magyar győzelem esetén az utolsó két meccs eredményétől függetlenül sorozatban negyedszer ott lehetnek a lányok az Eb-n.

A csoport állása 3 forduló után: 1. Magyarország, 8 pont (9:2 szettarány), 2. Franciaország, 7 (8:3), 3. Izrael, 3 (3:6), 4. Dánia, 0 (0:9)

A férfi válogatott ugyancsak Eb-selejtezőn a Ludovika Arénában 3:0-s vereséget szenvedett Portugáliától.

A csoport állása 3 forduló után: 1. Portugália, 8 pont (9:2 szettarány), 2. Fehéroroszország, 7 (8:3), 3. Magyarország, 3 (3:7), 4. Norvégia, 0 (1:9)
Folytatás jövő pénteken, Portugáliában, a norvégok ellen.


(Fotó: Földi Imre)

Strandröplabda.
Három helyszínen, Izmirben, Madridban és Badenben rendezték az olimpiai kvalifikációs Kontinentális Kupa második szakaszát. A három torna legjobb 5 helyezettje jutott tovább az utolsó fordulóba, ezek a nemzetek csatlakozhatnak a házigazda Hollandiához az utolsó szakaszban, amelyet Hágában játszanak június 23-26. között. A férfi és női győztes szerzi meg az olimpiai részvétel jogát.

A Hajós Artúr és Stréli Bence, valamint Soós Izsák és Oláh Botond – az izmiri viadal A csoportjába kaptak besorolást, amelyben előbb a lettek, majd az olaszok párosaitól szenvedtek minden mérkőzésen 2:0-ás vereséget. Mindez azt jelenti, hogy a magyarok a hetedik helyért lépnek pályára szombaton. A továbbjutáshoz – és a tokiói olimpiai kvóta reményének életben tartásához – a legjobb öt között kellett volna végezni.

Ezzel eldőlt, hogy az idén nyárra halasztott ötkarikás játékokon nem lesz magyar strandröplabdázó, a nők ugyanis az első szakaszból sem jutottak tovább, a világranglistán pedig nem áll olyan helyen magyar páros, hogy bekerüljön a 24 résztvevő kettős közé.

(MOB-összeállítás, nyitókép: uww.org)