Olimpiai kvótaszerzés vízilabdában, kézilabdások vb-negyeddöntőben, Eb-ezüst short track-ben

Olimpiai kvótaszerzés vízilabdában, kézilabdások vb-negyeddöntőben, Eb-ezüst short track-ben

2021. 01. 25.
Megosztás


Az elmúlt héten kitettek magukért a magyar sportolók a nemzetközi porondon. A női vízilabda-válogatott tagjai az elődöntőben legyőzték az olaszokat, s ezzel olimpiai kvótát szereztek, ráadásként megnyerték a torna fináléját. A férfi kézilabdázók az utolsó középdöntős mérkőzésük előtt már negyeddöntősök a világbajnokságon. A rövidpályás gyorskorcsolyázók egy ezüstéremmel és több döntős helyezéssel térnek haza az Eb-ről. Vas Kata Blanka végzett a 2020/21-es cyclo-cross világkupa-sorozat élén az U23-as korosztályban. Hétvégi összefoglaló következik...

Vízilabda. A magyar női vízilabda-válogatott miután szombaton az olaszok legyőzésével megszerezte az olimpiai indulás jogát, a másik olimpiai kvótás, Hollandia ellen szállt vízbe a selejtezőtorna döntőjében. A két válogatott találkozóján 4-4-ig felváltva estek a gólok. A magyarok szerezték meg a vezetést, a hollandok rendre egyenlítettek. A harmadik játékrész hozta a változást, amikor Bíró Attila tanítványai 3 gólos előnyre tettek szert (11-8). A befejező 8 percben sem változott a játék képe, és végül a magyarok 13-11-re nyerték meg a találkozót és szerezték meg a tornagyőzelmet.

„Számunkra ez a mérkőzés presztízs jellegű volt. Azt kértem a lányoktól, mivel az utóbbi időben kevés rangos találkozón mérettetett meg a válogatott, ennek megfelelően álljanak hozzá a játékhoz. A csapat teljesítményével teljesen elégedett vagyok, fejben és fizikálisan is rendben volt a gárda. Pihenésre nincs ideje a lányoknak, mivel hazaérve bajnoki és kupamérkőzések várnak a játékosokra. Válogatott szinten még két találkozó következik a világligában az olaszok és franciák ellen, majd az olimpia előtt lesz a világliga fináléja, ahol végre megmérkőzhetünk az Európán kívüli csapatokkal is az olimpiáig” – foglalta össze Bíró Attila szövetségi kapitány.

A torna bronztalálkozóján a teljesen enervált olasz válogatott ellen a görögök fölényes, 10-4 arányú győzelmet arattak. Ennek a találkozónak az volt a jelentősége, ha Dél-Afrika visszalép az olimpiai tornától, akkor ennek a találkozónak a győztese léphet az olimpia 10 fős mezőnyébe.

A női olimpiai torna mezőnye: Egyesült Államok, Ausztrália, Kanada, Kína, Japán, Spanyolország, Oroszország, Magyarország, Hollandia, Dél-afrikai Köztársaság.

Az olimpiai torna csoportjainak sorsolását a férfi olimpiai selejtezős torna után készítik el. A magyar férfiválogatott már biztos résztvevője a tokiói olimpiai tornának; az együttes a kvótát az elmúlt évi Európa-bajnokság megnyerésével vívta ki.


Fotó: keziszovetseg.hu

Kézilabda. A magyar férfi kézilabda-válogatott az egyiptomi világbajnokságon a hétfői, Spanyolország elleni középdöntős találkozójától függetlenül már a legjobb nyolc között érezheti magát. Eddig a csapat mind az öt találkozóját megnyerte.

A selejtezőcsoport:
Magyarország – Zöld-foki szigetek 34.27
Magyarország Uruguay 44-18
Magyarország Németország 29-28

I. középdöntő csoport:
Magyarország Brazília 29-23
Magyarország Lengyelország 30-26

Hétfőn 18 órakor a középdöntőben a csoport első helyéért magyar-spanyol összecsapásra kerül sor. Magyar győzelem, vagy döntetlen esetén a válogatott a csoport élén végez. Ebben az esetben Norvégia, vereség esetén Franciaország lesz a negyeddöntős ellenfél.

A negyeddöntő már ismert mezőnye:
I. csoport: Magyarország, Spanyolország
II. csoport: 1. Dánia (a 2. helyért Argentína, Horvátország, Katar van versenyben)
III. csoport (végeredmény): 1. Franciaország, 2. Norvégia
IV. csoport (végeredmény): 1. Svédország, 2. Egyiptom


Fotó: MOKSZ/Facebook

Rövidpályás gyorskorcsolya. A lengyelországi Gdansk városában rendezték a 2021. évi rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokságot. Hosszú idő után először léptek jégre a magyar korcsolyázók nemzetközi viadalon. Bár a korábbi évek éremhullásától elmaradt a gárda, Krueger John-Henry a második helyen végzett 1000 méteren.

Az elmúlt egy évben többször is a pandémia zavarta meg a válogatott tagjainak felkészülését. Ennek a ténynek az ismeretében idézünk Bánhidi Ákos edző és menedzser értékeléséből.

„Minden versenyzőre, minden stábtagra mérhetetlenül büszke vagyok, hiszen rendületlenül és kitartóan nyomtuk végig ezt a versenyt, kiszedtük magunkból az utolsó csepp energiát, erőt is. Nem voltunk szerencsések a felkészülés során, amikor a legjobbjaink nem egyszer, hanem kétszer fertőződtek meg, emiatt negyvenöt napot hagytak ki, és az nem szerencsés. Kiváló John-Henry ezüstérme ezer méteren, emellett az Eb-n a fiúk szereztek két negyedik, két ötödik és két hatodik helyet, a lányok négyszer voltak elődöntőben, ezek nagyszerű eredmények, és ne felejtsük el Jászapáti Petra kényszerű távollétét sem. Volt már sikeresebb Európa-bajnokságunk, nem egy, nem kettő, de én ezeket az eredményeket nem élem meg kudarcként."

„Amiatt, hogy a csapat nyolcvan százaléka már megfertőződött, többen kétszer is, bizakodásra adhat okot: talán ez már nem gátol minket a világbajnoki és az olimpiai felkészülésben" – tekintett előre a következő feladatokra az edző.

A magyar Eb-eredmények:

Férfiak.
500 méter: 5. Krueger John-Henry, 6. Liu Shaoang, …10. Liu Shaolin Sándor
1000 méter: 2. Krueger John-Henry,… 4. Liu Shaoang, …11. Liu Shaolin Sándor
1500 méter: 5. Liu Shaolin Sándor 2:18.893, 6. Krueger John-Henry 2:18.949.
3000 méteres szuperdöntő: 3. Krueger John-Henry (magyar) 4:57.226, …6. Liu Shaoang (magyar) 5:43.067.
Összetett verseny: 4. Krueger John-Henry, …7. Liu Shaoang, …10. Liu Shaolin Sándor
Váltó (5000 m): 4. Magyarország (Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry, Burján Csaba, Varnyú Alex)

Nők.
500 méter: 9. Kónya Zsófia, … 19. Sziliczei-Német Rebeka
1000 méter: 8. Sziliczei-Német Rebeka, …15. Kónya Zsófia
1500 méter: 9. Kónya Zsófia, …13. Sziliczei-Német Rebeka
Összetett verseny: 14. Sziliczei-Német Rebeka, 15. Kónya Zsófia.
Váltó (3000 méter): 8. Magyarország (Kónya Zsófia, Sziliczei-Német Rebeka, Bácskai Sára Luca, Somogyi Barbara, Somodi Maja)


Fotó: Eurosport/ATP

Kerékpár. Belgiumban zárult a cyclo-cross világkupa-sorozat, ahol Vas Kata Blanka ismét bizonyított. A magyar kerekes bő egy perc hátránnyal, kilencedikként végzett a versenyen, így az első helyen zárta a 2020/2021-es cyclo-cross világkupa-sorozat U23-as összetettjének a rangsorát, továbbá abszolútban az ötödik lett.

(MOB-összeállítás; nyitókép: DBM/Andrea Staccioli)