Magyar Cheerleader Bajnokság Gyöngyösön

Olimpiai remények – Cheerleading

2022. 03. 10.
Megosztás

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság már régóta nagy hangsúlyt fektet a fiatalok elérésére, ennek érdekében folyamatosan újabb sportágak kerülnek az olimpiai programba. Ezekről a sportágakról indítunk most sorozatot.

2021 júniusában hat olyan sportágat fogadott el a NOB végrehajtó bizottsága, amelyek egy átmeneti, vizsgálati időszak után teljesen megfeleltek a bekerülési kritériumoknak, vagyis az Olimpiai Charta elvárásainak. A cheerleading, lacrosse, icestocksport, sambo, muay thay és a kick-box képviselői tehát mostantól pályázhatnak az olimpiai programba kerülésre és joggal reménykedhetnek a mihamarabbi olimpiai szereplésben. Cikksorozatunk keretében ezeket a sportágakat fogjuk kicsit jobban megismerni.

Magyar Cheerleader Bajnokság Gyöngyösön

Gyöngyös, 2013. március 16. Résztvevõk a Magyar Amerikai Futball Szövetség III. Magyar Cheerleader Bajnokságán a gyöngyösi városi sportcsarnokban 2013. március 16-án. A cheerleading, magyarul hajrázás, szurkolás vagy vezérszurkolás modern sportág, amely a torna, az akrobatika és a tánc elemeit ötvözi.

MTI, Komka Péter

Az Amerikai Egyesült Államokból származó sport, a cheerleading hazánkban még nem rendelkezik régre nyúló hagyományokkal.

Az Így lehetsz igazi cheerleader című könyv bemutatóján Kovácsik Ritával, a könyv egyik szerzőjével beszélgettünk a sportágról. A könyv mankóként szolgálhat a jövő generációjának, hiszen ez az első magyar nyelvű kiadvány, amely összefoglalja a cheerleading alapjait, történetét, valamint szakmai hátterét.

CP1 3022

Kovácsik Rita az Így lehetsz igazi cheerleader című könyv bemutatóján

BEAC, Simó Szabolcs

- Maga a sportág leginkább a torna és az akrobatika elemeit ötvözi és a versenyek pontozásos rendszeren alapulnak. A cheerleadinget két nagy területre választják szét. Az egyik a performance cheer, amely inkább klasszikus és jazz-balett alapokra építő, ugráskombinációkat tartalmazó tánckoreográfia. A másik terület a cheerleading, ez lett a NOB által is elismert versenysportág, amelyben magas ugrások, emelések, több emeletes piramisok és talajakrobatikai elemek is megtalálhatók a koreográfiákban – mutatja be Rita a sportágat. - 2009-től kezdődően, egy kis pompon csapatból nőtte ki magát a cheerleading Magyarországon. A folyamat öngerjesztő módon terjedt, a kezdeti hatfős létszám gyorsan növekedett ahogy egyre többen csatlakoztak hozzánk, és a korai autodidakta fejlődést egy tudatos szakmai építkezés váltotta fel. 2012-ben megalakult az eleinte csak szabadidős sportszövetségünk, amelyből később a Magyar Cheer Szövetség lett. Most már hivatalosan is teljes jogú sportággá vált a cheerleading, és amerikai vonatkozása miatt, okkal reménykedhetünk a 2028-as Los Angeles-i olimpiai bemutatkozásban.

A Debreceni Egyetem yoUDay stadionshow-ja

Debrecen, 2019. szeptember 19. A UD Cheerleaders tagjai a Debreceni Egyetem yoUDay elnevezésû eseményén a debreceni Nagyerdei Stadionban 2019. szeptember 18-án este. Az intézmény negyedik alkalommal köszöntötte elsõéves hallgatóit stadionshow-val, közel húszezer nézõ elõtt.

MTI, Czeglédi Zsolt

- Kezdetben nehézséget okozott az edzőhiány, a sportág újszerűségéből fakadóan kevés volt a szakember. A fejlődéshez elengedhetetlen edzői gárda a sportolókból fogja kinőni magát, de egyelőre kevesen vannak, akik már abbahagyták a sportot és csak az edzősködésre koncentrálnak. Ehhez idő kell – magyarázza Rita.

Jelenleg 12 egyesületben, ezer fő fölött van a regisztrált sportolók száma Magyarországon, és ahogy a könyv bemutatóján is elhangzott, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem rektora, dr. Sterbenz Tamás komoly esélyt lát arra, hogy 2023-ban cheerleading szakedzői képzés is indul majd az egyetemen.