Groupama Aréna tábor 20230705

Olimpiai tábor a Káldor Kollégiumban, színes programokkal

2023. 07. 10.
Megosztás

A Magyar Olimpiai Akadémia 2023. július 3. és július 7. között rendezte meg Budapesten, a Káldor Miklós Kollégiumban immár 31. alkalommal az olimpiai táborát. A tábor vezetője, Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára idén már 20. alkalommal fogadta, irányította a résztvevő gyerekeket, kollégákat.

A résztvevőknek július 3-án, hétfőn délig kellett megérkezniük a II. kerület Felvinci út 8. szám alatt található Káldor Miklós Kollégiumba. Megérkeztek a Szőnyi Bozsik József Általános Iskola, Komárom; az Újpesti Bene Ferenc Általános Iskola; a Vay Ádám Mezőgazdasági Technikum és Szakgimnázium, Baktalórántháza; a József Attila Gimnázium, Monor; a Zuglói Hajós Alfréd Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola; az Ószőllői Papp Bertalan Általános Iskola, Tiszaföldvár; a Csanádi Árpád Általános Iskola, Sportiskola és Középiskola; az Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium, Nyíregyháza; az Apáczai Csere János Líceum, Kolozsvár; valamint a Fegyverneki Ferenc Közös Igazgatású Katolikus Iskola, Ipolyság meghívott résztvevő tanulói és kísérő tanárai, összesen 26-an.

Groupama Aréna tábor 20230705 2

A szobák elosztása és az ebéd után a tábor vezetője köszöntötte a résztvevőket. A rövid bemutatkozás, a táborrend és a heti program ismertetése, pontosítása után, délután megérkezett az első vendég, Szabó Gabriella háromszoros olimpiai bajnok kajakozó, a MOB marketingmunkatársa. Gabi nagyon sok saját tapasztalatát osztotta meg a gyerekekkel, tanáraikkal. Vacsora után, a nap zárásaként Pazonyi György, nyíregyházi testnevelő kolléga összeállításában és segítségével a napi vendéghez kapcsolódó internetes vetélkedőn vehettek részt a táborlakók. Kedden délelőtt az első vendég Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Sportolói Bizottságának tagja volt, aki őszintén beszélt a kudarcokkal teli időszakáról is. A délutáni sportfoglalkozáson dr. Iglódi Endre, a MOA elnöke is meglátogatta a tábor résztvevőit, majd a vacsora után a nap második vendége Zubor Attila, háromszoros olimpikon, sokszoros magyar bajnok úszó volt, aki saját úszóiskolájának napi tábora zárása után tisztelte meg közösségünket. Attila a jól érezhető gyermekszeretetét középpontba állítva nagyszerű tanáccsal látta el a gyerekeket. Szerdán délelőtt Szuper Levente, 98-szoros válogatott jégkorongozó, a szapporói hős kapus, a MOB nemzetközi munkatársa volt a vendég. Levente sokoldalúsága a megszokottnál hosszabb közös beszélgetésen vált világossá a résztvevők számára. Ebéd után egy vidám hangulatú, „BKV-járműveket” igénybe vett út után a felújított Fradi Múzeumot és a Groupama Arénát tekintették meg a táborozók.

Martinek Jani tábor 20230706

Csütörtökön délelőtt az első vendég Martinek János kétszeres olimpiai bajnok öttusázó, a MOA alelnöke volt, aki sportága történetét és saját sportolói pályafutását is vetíthető előadáson mutatta be. Majd Szijj Lilla, MOA-tanácstag, a MOA olimpiai nevelési programjának vezetője és Becsey János, kétszeres paralimpiai bajnok, MOA-tanácstag előadását láthatták a résztvevők. Az előadásban, Lilla felvezetésével és kérdéseivel, amelyek szorosan összefoglalják az olimpiai nevelés legfontosabb értékeit, János pályafutásának és életének legfontosabb állomásait beleépítve, nagyon érdekes volt mindenki számára. A felvezető előadás után interaktív beszélgetés alakult ki. Az utolsó vendégekkel is elkészültek a közös képek, az előkészített képek alá odakerültek az aláírások, amelyek örök emlékei maradnak minden olimpiai tábornak. Ebéd után újra a tömegközlekedést igénybe véve, dr. Szabó Lajos igazgató úr, MOA-tanácstag segítségével a Magyar Olimpiai és Sportmúzeumban tettek látogatást a tábor résztvevői, ahol megtekintették az olimpiaitörténeti és az ideiglenes Barcelona 1992 kiállításokat, majd sétát tettek a Puskás Aréna parkjában. Vacsora után Győr Béla, a táborzárás keretén belül a Magyar Olimpiai Bizottság és Magyar Olimpiai Akadémia ajándékaként minden résztvevőnek átadta a Sport 2022 könyvet és a MOA 2022 évkönyvet, a tábor emlékérmét, emléklapját, olimpiai emblémás sapkákat és karkötőket. A jóhangulatú búcsúzó után Nemes Tibor, tiszaföldvári testnevelő kolléga kiváló séfmunkájának köszönhetően egy csodálatos csülökpörkölttel zárták a tábor érdemi részét.

Szabó Gabi 2 tábor 20230703

Szombaton a reggelit követően, az elérhetőségek cseréje után az elköszönésnél örömmel volt nyugtázható, hogy mennyi új barátság szövődött a tartalmas tábori napok alatt. A MOA tanácstagjai egyértelműen látják az olimpiai tábor fontosságát és jelentőségét, így jövőre az idei tapasztalatok is felhasználva folytatják az előkészítő munkát.

(MOA/GyB; fotó: Nemes Tibor)