Ha 2020-ról szavazhatnánk…

Ha 2020-ról szavazhatnánk…

2013. 09. 05.
Megosztás

Megkerestünk néhány olimpiai érmes sportolót, sportvezetőt, akiknek ugyanazt a két kérdést tettük fel: „Ha tehetné, hogy szavaz a 2020-as olimpia helyszínére, melyik városra voksolna: Isztambulra, Madridra vagy Tokióra? Miért erre a városra esett az Ön választása?”

Fábián László, a MOB sportigazgatója, olimpiai bajnok öttusázó: „Bárhol is lesz a 2020-as olimpia, legyenek a legjobbak a körülmények, a szállás, a nézők kiszolgálása, legyen egy „sikeres előadás”. Szerepeljen a Magyar Csapat minél jobban, jöjjön ki a 2020-ig kialakított sportágfejlesztési stratégia eredménye!”

Dr. Kamuti Jenő, a Magyar és a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke, kétszeres olimpiai ezüstérmes tőrvívó: „Ha az érzelmi oldalát nézem, Isztambult favorizálom. Hosszasan készülnek az olimpiára, törvénybe foglalták a parlamentben, hogy mindaddig pályázni fognak a nyári játékokra, amíg meg nem rendeznek egyet, tehát biztos az állami garancia. Ha az eszemre hallgatok: Tokió. Szép emlékeim vannak a japán fővárosról, ahol ötödikként végeztem, sőt több vébén is részt vehettem, tehát tapasztalataim és az eltelt évek alapján mondhatom: a legmegbízhatóbb rendezőknek ismerem őket.”

Berki Krisztián, olimpiai bajnok tornász: „Én mindenképp Tokióra szavaznék, mert azon kívül, hogy ott harcoltam ki a londoni indulásom jogát, nagyon szeretem Japánt! Imádom a kultúrájukat, szimpatikusak az emberek és precíz szervezésben volt részem. Mivel volt már ott olimpia, biztos zökkenőmentesen tudnák újra lebonyolítani, és az is biztos, hogy hatalmas sportesemény lenne!”

Szabó Gabriella, olimpiai bajnok kajakos: „Én Madridra szavaznék a közelsége miatt, hogy minél több magyar jöhessen szurkolni!”

Dr. Szabó Tünde, a Magyar Úszó Szövetség főtitkára, olimpiai ezüstérmes úszó: „Madridra szavaznék, elsősorban, mert európai város. De a legfőbb indokom, hogy Spanyolország már adott otthont Barcelonában nyári olimpiai játékoknak, valamint két úszó világbajnokságnak is; Madrid pedig házigazdája volt úszó Európa-bajnokságnak. A felsorolt események szervezése parádésan sikerült.”

Kammerer Zoltán, háromszoros olimpiai bajnok kajakozó: „Véleményem szerint Tokió lesz a befutó, mert gazdaságilag stabilnak tartom, ez is egy fontos szempont. Madrid azonban közelebb áll a szívemhez – mégiscsak Európa!”

Csernoviczki Éva, olimpiai bronzérmes cselgáncsozó: „Nehéz kérdés... Tokió semmiképpen. Jobb, ha Európában van. Madridban még nem jártam. Törökország muszlim ország, és ott még nem volt olimpia, és nekem szép emlékeim vannak onnan. Szóval valamelyik a kettő közül valamelyik.”

Pars Krisztián, olimpiai bajnok atléta, kalapácsvető: „Nehéz kérdés, elsőre azt mondom, mindegy. Azonban Japán az egyik kedvenc országom, ráadásul ott nagyon szeretik az atlétikát. Ugyanakkor messze van, egy sportolónak az átállást is kalkulálnia kell. Na meg az sem mindegy – 2020-at írunk, ugye? –, ha kijutnék, és a családom is kijönne majd megnézni a versenyemet, hogy nekik mennyi lenne az utazás…”

Kiss Gergely, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó: „Tokió a világ egyik legfejeltebb városa, Ázsia utoljára 2008-ban rendezett olimpiát, így ez a város tűnik a legesélyesebbnek, igaz Madrid is képes lenne egy csodálatos olimpiai rendezésre.”

Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke, atléta és bobos olimpikon: „Madrid! Európa, tehát közel van, nem kell átállni, rövid az utazás, hasonló, mint London. A legegyszerűbb megoldás lenne…”

Ungvári Miklós, olimpiai ezüstérmes cselgáncsozó: „Isztambul! Mostanában többször versenyeztem és edzőtáboroztam ott, megkapó a törökös vendéglátás, a magyarokat pedig különösen szeretik. Szinte minden török ember tud pár szót magyarul. Arról nem is beszélve minél többen jönnének ki buzdítani a magyar csapatot. Na és nekünk is könnyebb lenne a versenyzés, hogy nincs időeltolódás.”

Dr. Kovács Antal, olimpiai aranyérmes cselgáncsozó, sportvezető: "Éljen Tokió! Japán gyönyörű, és az olimpia szenzációs lenne. No meg a judó..."

Kovács István olimpiai bajnok ökölvívó: "Madrid, mert oda rengeteg szurkoló tudná elkíserni a csapatot!"

...és a birkózók, akikről szintén döntenek Buenos Airesben...

Dr. Hegedűs Csaba, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke, olimpiai bajnok birkózó, a 100. magyar aranyérem tulajdonosa: „Isztambulról és Tokióról van érdemi véleményem. Azokban a városokban magam is versenyeztem, ismerem a létesítményeket, a feltételrendszert. Mindkét város fantasztikusan alkalmas lenne, a sportrendezvényei, sportpolitikája, a társadalomban lévő sportkedveltsége alapján bármelyik nyerhet. Mégis azt gondom, egy orrhosszal az én értékrendemben Tokió a befutó, úgy gondolom, a legtöbbet tették, hogy ők legyenek a győztesek.”

Sike András edző (FTC), olimpiai bajnok birkózó: „A házigazda, hogy ki lesz, az engem hidegen hagy. Mindegy, melyik városban lesz a 2020-as olimpia, biztos mindegyik jól megrendezné. Legyen benne a birkózás, az a lényeg! Hogy hol, az számomra másodrendű kérdés…”

Hatos Gábor, olimpiai bronzérmes birkózó: „Madrid, mert Spanyolországban, a barcelonai olimpián már korábban igen jól szerepeltünk, hátha szerencsét hozna az ország 2020-ban is.”

Struhács György a kötöttfogású birkózóválogatott szövetségi kapitánya: „Japánt választanám, úgy érzem, ott tudnánk eredményesen szerepelni. Ha Törökország nyerné, mivel óriási birkózó nemzet, azt gondolom, mindent megmozgatnának, hogy ők nyerjenek.”

Gulyás István, a szabadfogásúak kapitánya: "Sportszakmai szempontból az a jobb, ha Európában van az olimpia, hiszen akkor nem kell akklimatizációval és hosszú utazással foglalkozni. Törökországban óriási hagyománya van a sportágnak, Spanyolországban viszont a létesítményhelyzet olyan, hogy mindenképpen azt szeretném, ha Madridban lenne."

Wöller Ákos, női kapitány: "Tavaly, az olimpia előtt lehetőségünk nyílt a Mariannal, hogy edzőtáborban vegyünk részt Japánban. Tokió, mint város nagyon megtetszett. Az a rendezettség, az utak állapota, hogy sehol nem látni szemetet, az nagyon meggyőző volt..."

Sastin Mariann, világbajnoki ezüstérmes birkózó: "Tokió, mert nagyon szép város, intelligensek, kedvesek az emberek, továbbá régen rendeztek olimpiát; szerintem megvan rá a kapacitásuk. Láttam egy részletet a pályázatukból, nagyon impozánsnak tünt."

Deák-Bárdos Mihály, világbajnoki ezüstérmes birkózó: "Ha a birkózás népszerűségét és elfogadottságát veszem, az Törökország, Isztambul. Tokió sem lenne rossz, ott is szeretik a sportágat, főleg a szumót. A spanyolok viszont egyre jobban fejlődnek, egyre több sportágban megmutatják oroszlánkörmeiket. Szerencsére nem nekem kell ebben dönteni..."

A három kandidáló város promóciós videója az Olympic.org oldalán tekinthető meg.