Olimpikonok is tekertek - rekord is született a búcsúzó Millenáris Velodromban

Olimpikonok is tekertek - rekord is született a búcsúzó Millenáris Velodromban

2014. 07. 16.
Megosztás

Új rekordban bíztak a szervezők a Nemzeti Sportközpontok területén található Millenáris Velodrom búcsúztató eseménye alkalmával. 185 kerekes engedett a felhívásnak, egyidejűleg tekertek néhány kört a felújítás előtt álló, idén 118 esztendős betonteknőben. A pályakerékpáros ünnepen és a XVI. Vasló Kupán több egykori olimpikon, vagy ötkarikás eseményre készülő kerekes is részt vett.

A pályaversenyen osztrák, szlovák és aradi kerekesek is rajthoz álltak. A rendező KSI SE repülő-, omnium és pontversenyben hirdetett győztest.

A rendezvény a hagyományos viadal mellett ezúttal búcsúzott Európa egyik legöregebb sportlétesítményétől, a 2015-ben a tervek szerint átépítésre, felújításra kerülő Millenáris Sportteleptől, kerékpáros pályától. A Millenáris mellett a Szekszárd melletti Tamásiban található még velodrom, de az inkább utánpótlás-viadalok rendezésére alkalmas. A fővárosi pályán az elmúlt évtizedekben rangos nemzetközi viadalokat is szerveztek, az elmúlt 100 évben itt készült több olimpikon is az ötkarikás eseményekre.

A XIV. Vasló Kupa 200 méteres sprint számában elindult a KSI Nanjingra készülő kerekese, Móricz Dániel is, de 00:12,85-ös ideje elmaradt a rióra készülő Szalontay Sándor teljesítményétől, aki 00:11,00-t tekert a "Vasló" egyik fő számában, megnyerve a nemzetközi futamot. Az egyik leglátványosabb versenyszámot, a villanyfényes pontversenyt a londoni olimpikon Lovassy Krisztián nyerte Szalontay előtt.

A rekordöntés alkalmával összesen 185 regisztrált kerékpáros - felkészültségtől, kortól és nemtől függetlenül - tekert néhány kört a főszervező, háromszoros olimpikon, Barátságverseny-győztes Somogyi Miklós vezetésével, aki Szingapúr után a nanjingi ifjúsági olimpián is a magyar kerekesek vezetője lesz.

Az idei Vasló Kupa volt az utolsó nemzetközi viadal, melynek a Milli jelenlegi formájában adott otthont, a tervek szerint azonban az átépítés előtt, augusztus elején még megrendezik a 2014-es pályabajnokságot.

A felújítás után várhatóan egy új velodrom várja majd a sportág képviselőit, a sporttelepen azonban egy tornacsarnok is helyet fog kapni.

Vígh László kormánybiztos február közepén nyilatkozott arról, hogy a Nemzeti Olimpiai Központhoz tartozó új Millenáris Velodromban elfér majd egy fedett, 250 méteres, nemzetközi szabványnak megfelelő – azaz világverseny megrendezésre alkalmas – kerékpáros pálya, egy BMX gyakorlópálya, a középső részén pedig a magyar tornasport új központját lehet kiépíteni. Januárban lezárult a tervpályázat, 2017 elejére pedig elkészülhet a Millenáris – jelezte korábban a kormánybiztos.

A kerékpározás szerepel a 16, kemelet sportágfejlesztésben részesülő sportág között. A kormány 2020-ig 2,8 milliárd forinttal támogatja a magyar kerékpársportot.

A Nemzeti Olimpiai Központ részeként megújuló kerékpárpályáról, a beruházásról ide kattintva tudhat meg többet.

(MOB/VF, fotó: Soós László és Hájos László)