Olimpizmus 365: célkeresztben a sport szerepének megerősítése

Olimpizmus 365: célkeresztben a sport szerepének megerősítése

2021. 10. 19.
Megosztás

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöksége jóváhagyta az olimpizmus 365 (Olympism 365) névre keresztelt stratégiát, amelynek célja a sport szerepének megerősítése mint az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) fenntartható fejlődési célkitűzéseinek megvalósulását lehetővé tévő tényező.

Az Olympism 365 szolgál az Olympic Agenda 2020+5 reformprogram 10-es ajánlásának motorjaként, amely ajánlás a sport szerepének erősítését ambicionálja. A NOB ezen stratégiával megerősíti elkötelezettségét, miszerint az olimpiai játékok által generált lendületre épít, valamint az olimpiai értékek és a sport társadalmon belül betöltött szerepét népszerűsíti az év 365 napjában.

Az Olympic Agenda 2020+5 célkitűzései és 15 ajánlása között szerepel a szervezet még digitálisabbá szervezése, az e-sport támogatása és a sportolók jogainak megerősítése is azt követően, hogy az eredeti program, az Agenda 2020 hatására az olimpiai pályázat és az ötkarikás játékok megrendezése olcsóbbá és fenntarthatóbbá vált.

A stratégia bizonyos pontjai egybeesnek az ENSZ fenntarthatósági célkitűzéseivel, így közvetlen átfedés van az egészség és jólét, a minőségi oktatás, a nemek közti egyenlőség, a decens munka és növekedés, az országok közti egyenlőtlenségek csökkentése, a fenntartható városok és közösségek, a fenntartható fogyasztás és gyártási mintázatok, a klímaváltozás leküzdése, a béke, igazság és fenntartható intézmények, valamint a célok szerinti partneri megállapodások között.

„A sportnak fontos társadalmi szereppel bír mint a közösségeket összetartó kötőanyag” – mondta Thomas Bach, a NOB első embere.

(NOB, fotó: NOB)