Önkéntességgel a szocsi olimpia különleges és egyedülálló hangulatáért

Önkéntességgel a szocsi olimpia különleges és egyedülálló hangulatáért

2014. 02. 18.
Megosztás

A 2014-es szocsi olimpián tevékenykedő 25 ezer önkéntesről ódákat zengenek, az olimpiai játékok kivételes hangulata is jórészt nekik köszönhető.

Az önkéntesek – akik a versenyeken, a delegációk kíséretében, valamint a záróünnepélyen segédkeznek – Oroszország különféle szegleteiből, valamint hét százalékban külföldről érkeztek a tengerparti városba, hogy részt vehessenek a játékokon.

A szervezőbizottság munkaerőért felelős alelnöke, Marina Pocsinok úgy tartja, ők azok, akik a sportesemény szépségéhez és a kivételes légkörének megteremtéséhez leginkább hozzájárulnak, ami a sikeres rendezés egyik kulcsfontosságú eleme.

A rendező államon kívül még 66 országból vannak jelen önkéntesek a helyszínen: Kanadából, Franciaországból, Németországból, Nagy-Britanniából, Kazahsztánból, Ukrajnából, az Egyesült Államokból is özönlöttek a fiatalok Szocsiba. A segítők 82 százaléka 18 és 30 év között mozog, ami azt jelenti, hogy az átlagéletkor 23 év Szocsiban, amely jóval alacsonyabb a londoni nyári játékok 44-es és a vancouveri téli olimpia 45-ös átlagánál.

A 13 ezer általános önkéntes mellett még nyolcezer szakmai tudással rendelkező személy (mint például orvos vagy fordító), valamint négyezer sportolói múlttal rendelkező önkéntes hozzáértésével és jártasságával segíti a munkát.

Az olimpia ideje alatt a fiatalok teljes körű ellátást kapnak, beleértve az élelmezést, a szállást és minden egyéb szabadidős, kulturális és zenei jellegű programot, hogy később elmondhassák, a legnagyszerűbb olimpiai élmények részesei voltak.

A szervezőbizottság a számos program mellett még speciális „olimpiai szabadnapokat” is kínál a fiataloknak, amikor is – jutalomból a megfeszített munkájukért cserébe – szabadon megtekinthetik a sporteseményeket.

A fiatalok rendkívül élvezik a játékokat, és mi sem bizonyítja mindezt jobban az egyik önkéntes, Natalija Szalmina szavainál: „Nagyon boldog vagyok, hogy itt lehetek, és természetesen mindannyian hihetetlenül örülünk, hogy megrendezhettük a játékokat. Valamennyien nagyon keményen dolgozunk, és minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy a dolgok gördülékenyen haladjanak. Valójában amit a tv-nézők az adásban láthatnak az eseményekről, az nagyrészt az önkéntesek munkáján múlik.

A „Szocsi 2014 Önkéntes Program” elindított egy folyamatot és aktivizálta az oroszországi önkéntes mozgalmat.

Oroszország 14 régiójában összesen 26 önkéntes központ jött létre, melyet első sorban a fiatalok kiválasztására és kiképzésére állítottak fel. Ezek a centrumok azonban a játékok végeztével mind tovább fognak működni, támogatva a helyi közösségek életét.

(Olympic.org)