Orbán Viktor a NOB elnökével és a FINA vezetőivel is tárgyalt Rióban

Orbán Viktor a NOB elnökével és a FINA vezetőivel is tárgyalt Rióban

2016. 08. 19.
Megosztás


Orbán Viktor miniszterelnök megbeszélést folytatott a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökével, Thomas Bachhal Rio de Janeiróban, és tárgyalt Julio C. Maglionéval, a vízes sportokat tömörítő FINA elnökével. A kormányfő megtekintette a női vízilabda bornzmérkőzést és gratulált Hosszú Katinkának is.

Havasi Bertalan közlése szerint Orbán Viktor gratulált a sikeres riói olimpiarendezéshez, hogy végül minden nehézségen sikerült úrrá lenni, és elmondta, Magyarország szándéka változatlan a 2024-es olimpia megrendezésére. A miniszterelnök szólt arról, hogy a NOB Agenda 2020 programja Magyarország „testére van szabva", hiszen arra bátorít, hogy a megapoliszok után a világ középméretű nagyvárosai is pályázzanak.

A miniszterelnök azt is elmondta a NOB elnökének, hogy Magyarország a következő években - az olimpiai pályázattól függetlenül - szinte minden olyan közlekedési, turisztikai és sportfejlesztést megvalósít, amely az ötkarikás játékok céljait is szolgálhatja. Így mostantól nem az a kérdés, hogy miért rendezzünk olimpiát, hanem az, miért ne rendeznénk? - fogalmazott Orbán Viktor a megbeszélésen.

A magyar miniszterelnök pénteken a riói uszodában - többek között - Schmitt Pál NOB-tag és Martonyi János korábbi külügyminiszter társaságában megtekintette a Magyarország-Oroszország női vízilabdamérkőzést is. A lelátón gratulált a szintén ott szurkoló háromszoros olimpiai bajnok úszónak, Hosszú Katinkának.

A Magyar Úszószövetség közleménye szerint a látogatás alkalmat adott arra is, hogy Gyárfás Tamásnak, a FINA alelnökének és Fürjes Balázsnak, a Budapest 2024 olimpiai pályázati bizottság elnökének társaságában szót váltson Julio C. Maglione FINA-elnökkel, Paolo Barelli FINA-főtitkárral és Cornel Marculescu FINA-általános igazgatóval a 2017. évi budapesti FINA világbajnokság előkészületeiről, valamint az olimpiai pályázatról.

(MTI-MOB, fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs, MTI/Illyés Tibor)