Orendi Mihály: - Éva a szeretetet és a bizalmat hálálta meg Londonban -

Orendi Mihály: - Éva a szeretetet és a bizalmat hálálta meg Londonban -

2012. 08. 13.
Megosztás

Egy embernek és rajta keresztül egy egész városnak mondott köszönetet Londonban Risztov Éva, aki 2005-ben búsulva, amolyan számkivetettként köszönt el az úszósporttól és akinek – újdonsült aranyérmesként - most az esze ágában sincs ezt újra megtennie.

Ha három évvel ezelőtt Orendi Mihály, a Debreceni Sportcentrum Kht igazgatója nem ad az egykori háromszoros világbajnoki ezüstérmesnek még egy esélyt és ehhez a „cívis város” nem biztosítja a hátteret, nem tudni, hogy Éva hol köt ki, az viszont biztos, hogy most nem egy ország ünnepelné.

„Egészen pontosan emlékszem arra a 2009. márciusi napra, amikor Ruza József, a szövetség akkori főtitkára felhívott és hosszan beszélt Risztov Éváról. Elmondta, hogy ha valaki sürgősen nem karolja fel, végleg elkallódik, mert sehol sem találja a helyét és emiatt kezd komolyan aggódni érte. Megkért arra, hogy beszéljek vele, és ha csak egy mód van rá, próbáljak segíteni abban, hogy hasznossá tehesse magát. Akár edzőként, akár irodai dolgozóként, vagy éppen úszóként, hiszen ezt az életkora még bőven lehetővé teszi. Két nappal később már a debreceni irodámban ült és órákig beszélgettünk arról, hogy miért nem kellett már a budapesti klubjának, milyen sérelmek érték és mi mindent megpróbált annak érdekében, hogy a felszínen maradjon. Vízilabdázóként, motocross versenyzőként és még sorolhatnám. Minden szavából azt olvastam ki, hogy a tűz még nem hunyt ki benne, ha valahol jó szívvel és megértéssel befogadják, ott mindent el fog követni azért, hogy a bizalmat meghálálhassa” – így emlékezik Orendi Mihály a 2009-ben történtekre, amikor aligha mellesleg egy nagy fogadalom is megfogalmazódott a sportolóban.

„Szinte hihetetlen, de Éva már akkor bátran kijelentette, hogy a lehetőséggel élve nem akármilyen álom megvalósítását vette a fejébe. Három évvel ezelőtt már azt hangoztatta, hogy Londonban a nyíltvízi számban az olimpiai bajnoki címért szeretne versenyre kelni” – folyatta a debreceni sportvezető a T-Mobile Sporthír Szolgálatnak nyilatkozva.

Risztov Éva előbb az egyetemi campusban kapott szobát, aztán egy kis lakásba költözhetett, ahol nyugodtabban pihentetett, mint a nem mindig csendes kollégiumban. Hogy az életét ne csak az úszás töltse ki, hozzásegítették ahhoz, hogy a debreceni egyetemen hozzákezdhessen az államigazgatási tudományok elsajátításához és ez a sportoló szerint is jó választás volt. Megélhetéséhez fizetést is biztosítottak.

„Csak annyit, amennyit tudtunk, havi százhatvanezer forintot. Így volt ez egészen egy héttel azelőttig, hogy elindult Londonba, a nagy megmérettetésre. Amikor elbúcsúztam tőle, azt mondtam, hogy számíthat a 2012.augusztus 31-én lejáró munkaszerződésének a meghosszabbítására, és a fizetését 40 ezer forinttal megtoldom. Hozzátettem, hogy az emelés akkor is jár neki, ha Londonban csak „128. lesz”, és még inkább akkor, ha olimpiai aranyérmet nyer. És akkor mi lesz, ha tényleg olimpiai bajnok leszek? – vágta rá. Akkor másodszor is újra tervezzük az életedet és az együttműködésünket, ahogy azt 2009 tavaszán egyszer már megtettük, én meg így reagáltam.”

Távolról sincs igaza annak, aki úgy gondolja, hogy az elmúlt három esztendő a teljes nyugalom és lelki béke időszaka volt Risztov Éva életében. Eddig talán műhelytitoknak számított, ma viszont már Orendi Mihály is őszintén beszél arról, hogy először a tőle bizalmat kapott nyíregyházi Vajda Tamásnak, majd a sikeredző Széles Sándor által javasolt budapesti Garádi Gézának, tehát két edzőnek kellett belátnia, hogy Évának többre, jobbra és másra van szüksége annál, amire ők képesek. Ennek az elvárásnak csak az olimpiai felkészülés hajrájában segítségül hívott mezőtúri Dévai László tudott igazán megfelelni, de köszönet és debreceni elismerés jár a Jövő SC szakmai csapatának is, az első helyen Széles Sándor mesteredzőnek és segítőtársának,Kovácshegyi Ferencnek, akik idén február óta szinte úgy kezelték Évát, mint ha a saját tanítványuk lett volna.

„A többet, a jobbat és a mást a szeretet és a bizalom testesíti meg Éva életében, és ezek az emberi megnyilvánulások jelentik a számára a mindennél erősebb és hatékonyabb hajtóerőt. Az akarata, a szorgalma és hatalmas versenyzői tapasztalata mellett az ilyesfajta kívülről érkező hullámok erősíthették fel benne azokat a belső energiaforrásokat, amelyek aztán a szinte hihetetlen rajt-cél győzelméhez segítették” – állítja Orendi Mihály.

És hogy a tanulságos történetnek legyen még egy új keletű csattanója is: a Debreceni Sportcentrum Kht igazgatója először most jelentette be, hogy az úszó szakosztályuk vezetését Sántics Béla veszi át, aki többek között Biczó Bence sikereinek a kovácsa.

(Forrás: T-Mobile Sporthír Szolgálat – Szalay Péter)