Kozuback kamilla eyof1

Két sportágban öt éremmel zártuk az EYOF-ot, kialudt a láng Vuokattiban

2022. 03. 25.
Megosztás

Pénteken este a záróünnepséggel befejeződött a XV. Téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF). A ceremónián a kétszeres ezüstérmes rövidpályás gyorskorcsolyázó Somodi Maja vitte a magyar zászlót. A 2022-es fesztivál minden idők 3. legeredményesebb magyar téli EYOF-szereplése volt. A finnországi Vuokattiban másodszor aludt ki a láng...

Mesésen alakult a záróesemény, hiszen egész nap esett a hó, a fenyvesekkel övezett, este kivilágított edzőközpont impozáns látványt nyújtott.

A záróünnepségen a kétszeres ezüstérmes Somodi Maja vitte a magyar zászlót.

Somodi maja eyof zaszlo

A résztvevőket köszöntötte a finn házigazdák mellett Spyros Capralos, az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) első embere is. Köszönetet mondtak a fair versenyzésért a sportolóknak, a szervezőknek és az önkénteseknek az odaadó munkáért.

Spyros capralos eoc

A vuokatti EYOF-on 44 nemzet közel 1000 sportolója vett részt, köztük a magyarok.

A ceremónián átadták az EOC zászlaját a következő téli szervezőnek, az olasz Friuli Venezia Giulia képviselőjének. 2023. január 21. és 28. között a 2005-ös nyári fesztiválnak is otthont adó régióban rendezik a fiatalok multisporteseményét. A zászlót Mika Kilpeläinen sotkamói (Vuokatti szomszéd települése, itt rendeztek több eseményt) polgármestertől vette át Maurizio Dunhoffer, a friuli EYOF szervezőbizottságának elnöke és Giorgio Brandolin alelnök vett át. A záróesemény egyik utolsó elemeként kialudt a „béke lángja”, majd örömünnep kezdődött.

2023 eyof olasz

Vuokattiban a magyar küldöttség összesen öt éremmel zárt. Minden este volt érintett sportoló a díjkiosztón, egyszer szólt a Magyar Himnusz. A legeredményesebb versenyző Kozuback Kamilla hódeszkás, az érmek számát tekintve legsikeresebb sportág a rövidpályás gyorskorcsolya volt. Sporttörténelmi siker Kamilla győzelme mellett a női jégkorongcsapat részvétele, az alpesi síző Trunk Tamás szlalomban elért 10. helyezése pedig a sportágban minden idők legjobbja az EYOF-ok tekintetében.

Az öt érem: a snowboardos Kozuback Kamilla megnyerte a Big Airt, majd második lett slopestyle-ban, a rövidpályás gyorskorcsolyázó Somodi Maja ezüstérmes lett 1000 és 1500 méteren, Schőnborn Melinda szintén ezüstérmet szerzett az 500 méteres távon.

A magyar téli EYOF-érmek száma az 5 medállal 26-ra nőtt: 11 arany, 8 ezüst és 7 bronz van a magyar EYOF-éremkészletben.

1993 óta, Vuokattiban az érmek számát tekintve holtversenyben a 3. legjobb téli EYOF-szereplést jegyezhetjük. Montheyben, 2005-ben 7 érmet nyertünk (4 aranyat, 2 ezüstöt és 1 bronzot short track-ben); Szarajevóban, 2019-ben 6 éremmel gazdagodtak a magyar fiatalok: 3 arannyal (mindegyiket rövidpályás gyorskorcsolyában) és 3 bronzzal (kettőt short track-ben, egyet curlingben); Vuokattiban 1 aranyat (snowboard) és 4 ezüstöt (1 hódeszka és 3 short track) szereztünk; Andorrában, 1995-ben szintén 5 medált gyűjtöttünk: 1 aranyat (műkorcsolya) valamint 2-2 ezüstöt (short track) és bronzot (műkorcsolya). Az éremerősség utóbbiak esetében a finn multisporteseménynek kedvez.

A vuokatti magyar dicsőségtábla ide kattintva megtekinthető, a magyar vonatkozású eredmények itt olvashatók.

A magyar EYOF-csapat szereplését, utazását, kint tartózkodását Dósa Viktória vezetésével a csapatiroda segítette; az egészségügyi felügyeletet dr. Toman József főorvos látta el.

A magyar csapat szombat este érkezik meg Helsinki érintésével Budapestre; kivétel a jégkorongozók és az aranyérmes hódeszkásunk, akik már elutaztak a finnországi EYOF-ról, előbbiek már meg is érkeztek a magyar fővárosba.

(Fotó: MOB/Szalmás Péter)