Öt esztendős a tiszavasvári baráti kör

Öt esztendős a tiszavasvári baráti kör

2021. 07. 05.
Megosztás


Sportmúzeum-látogatással egybekötött ünnepi találkozót szervezett alapításának öt esztendős évfordulója alkalmából a Tiszavasvári Olimpiai Baráti Kör Egyesület július 2-án a település Találkozások Házában. A Gazdag József vezette kelet-magyarországi olimpiai kört Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke is köszöntötte; a rendezvényen részt vett Bukta Zsussanna, a Magyar Olimpiai Akadémia (MOA) elnöke és Győr Béla főtitkár.

A résztvevők meglátogatták a helyi sporttörténeti gyűjteményt is, mely a baráti kör munkáját dícséri.

Az eseményt – melyre az ország több pontjából, mintegy 10 olimpiai kör tagjai is ellátogattak – a tiszavasvári kör a Sportlétesítmények Magyarországi Szövetségével és a Tiszavasvári Önkormányzattal közösen rendezte. A fellépők közt volt Németh „Nyiba” Sándor (online) olimpikon birkózó, költő, zeneszerző, a gimnasztráda-válogatott tiszaújvárosi csoportja, valamint az énekes Nagy testvérek: Alexa és Adrián.

A jelenlévőket Vinnai Győző országgyűlési képviselő és Ráduly Zsolt alpolgármester mellett Kulcsár Krisztián köszöntötte. A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke a tokiói olimpiai aktualitásokról beszélt, illetve méltatta az olimpiai körök munkáját, majd megköszönte a tiszavasváriak áldozatos hagyományőrző munkáját.

A tiszavasvári kör életét, elmúlt öt esztendejét Gazdag József elnök mutatta be.

Az eseményen elismeréseket is átadtak. A tiszavasvári Vasvári Pál-díjat Győr Béla MOA-főtitkár kapta. A MOA a Vándorgyűlésein és a jubileumi rendezvényein igyekszik az aktivistáinak, társadalmi munkásainak a teljesítményét elismerni. A MOA tanácsa három kitüntetési formát alapított: a MOA tiszteleti érmet, a MOA tiszteleti jelvényt és a MOA oklevelet. A Magyar Olimpiai Akadémia tanácsa Tiszteleti Érem kitüntetést adományoz Gazdag Józsefnek, a Tiszavasvári Olimpiai Baráti Kör Egyesület elnökének. Gazdag József hosszú ideje lelkes híve a magyar olimpiai mozgalomnak. Hat évvel ezelőtt lelkes csapat élén megalakította ezt a baráti kört, amelyet ma ünneplünk. Vezetésével rövid idő alatt az egyik legaktívabb baráti körré nőte ki magát az általa vezényelt csapat. Vándorgyűlést, sok résztvevőt megmozgató rendezvényeket tudhat a köre maga mögött. A kör tagjai, élén az elnökkel minden MOA rendezvényen képviselik magukat. A Magyar Olimpiai Akadémia tanácsa Tiszteleti Jelvény kitüntetést adományoz Szombati Gábornak, a Tiszavasvári Olimpiai Baráti Kör Egyesület rendezvényeinek állandó narrátorának, levezetőjének. Gábor kezdetektől fogva lelkes tagja az egyesületnek. Aktívan részt vesz az elnökség munkájában. Felkészültségével sokat segít a kör rendezvényei színvonalának emelésében. A Magyar Olimpiai Akadémia tanácsa oklevelet adományoz Farkas Sándorné részére, aki az Egyesület gazdasági vezetője volt 3 évig. Elköltözése miatt a funkciójáról lemondott, de a kör vezetői és a MOA ezzel az elismeréssel szeretné megköszönni hasznos munkáját. A Magyar Olimpiai Akadémia tanácsa oklevelet adományoz Orosz Lászlóné számára, aki jelenleg az Egyesület gazdasági vezetője már 3. éve. Munkájával sokat segít a kör napi, zökkenőmentes működésében.

A Magyar Olimpiai Bizottság és az általa működtetett Magyar Olimpiai Akadémia dísztányért és diplomát adományoz az 5 (ma már 6) éves Tiszavasvári Olimpiai Baráti Kör egyesületnek a végzett eredményes munkájuk és az olimpiai eszme eredményes helyi hirdetéséért.

A Tiszavasvári Olimpiai Baráti Kör Egyesület 2015. január 9-én 21 lelkes, igazi jó baráttal alakult meg. Céljuk a sport, az olimpiai mozgalom és eszme népszerűsítése, a couberteni gondolatok széles tömegekkel való megismertetése, a fiatalságnak példamutatás, az egészséges sportszerető küzdőszellem ösztönző erejének bemutatása, a város sportmúltjának további felkutatása, a sportmúzeum bővítése és fejlesztése, valamint szakmai utak és konferenciák szervezése. 2015. szeptemberében már vendégül látták Tiszavasváriban a Magyar Olimpiai Akadémia vezetőségét és az ország akkor 21 olimpiai körének vezetőit, küldötteit. 2017-ben főszervezői voltak a Magyar Olimpiai Akadémia 68. Országos Vándorgyűlésének, melyen felavatásra került Magyarország 3. vidéki sportmúzeuma (Eger és Cegléd mellett) is.

Gazdag József a Tiszavasvári Olimpiai Baráti Kör Egyesület elnöke, a kelet-magyarországi olimpiai körök koordinátora. A Testnevelési Egyetemen sportmenedzseri diplomát kapott, a Fitness Akadémia sportrekreáció-edző szakképesítését is elvégezte. A Tiszavasváriban működő sportszakosztályok valamennyi ágát ismeri, játszott, szervezett és irányított. 16 évet főállásban, ebből 4 évet a Sportközpont igazgatójaként töltött. Rengeteg helyi, területi, országos szintű sportverseny és kulturális rendezvény lebonyolításában vett részt. Számos nemzetközi sportesemény előkészítésének és megrendezésének volt aktív résztvevője. Intézményvezetőként Tiszavasvári és a Tiszavasvári kistérség tömegsportjának szervezési, koordinációs feladatait is ellátta. Elnökségi tagja a Sportlétesítmények Magyarországi Szövetségének, aktív tagja a Magyar Olimpiai Akadémiának, a Magyar Sporttudományi Társaságnak, a Magyar Edzők Társaságának, az Olimpiatörténészek Nemzetközi Társaságának, a helyi Vasvári Pál Társaságnak.

(MOB, MOA; fotó: MOB)