Ötezer utánpótlás sportolót ér el a MOB tájékoztató rendezvénysorozata

Ötezer utánpótlás sportolót ér el a MOB tájékoztató rendezvénysorozata

2012. 11. 05.
Megosztás

(T)EGYÉL MINDEN NAP AZÉRT, HOGY BAJNOK LEHESS! – ez a szlogenje a Magyar Olimpiai Bizottság most induló rendezvénysorozatának, amellyel a kétszázezer hazai utánpótlás sportolóhoz szeretnék eljuttatni a tudatos sporttáplálkozás fontosságát.


Az esemény fővédnöke Szabó Bence, a MOB főtitkára, kétszeres olimpiai bajnok vívó. A londoni Magyar Olimpiai Csapat hivatalos sporttáplálkozási felkészítője, a SportVitalitás által lebonyolított rendezvények mellé számos olimpiai bajnok, sportvezető, sportszövetség és intézmény állt be támogatóként. Az élsportolók és a SportVitalitás dietetikusai tudatos táplálkozásra nevelnek.

A rendezvénysorozat az FTC klubban, 250 utánpótlás sportoló gyermek és szülő részvételével indult útjára a mai napon. A kézilabda arénában összegyűlt érdeklődőknek dr. Bartha Csaba, a MOB sportszakmai főmunkatársa nyitotta meg az eseményt:
„Mára az élsportolóknak is fel kellett ismerniük, hogy eredményeiket nagyban befolyásolja a táplálkozásuk. A jövő olimpiai, világ-, és Európ-bajnokai abból a kétszázezer ifjú sportolóból kerülnek ki, akik most az utánpótlást alkotják. Ezek a rendezvények nekik szólnak, hogy felismertessük velük, már most sem mindegy, hogyan táplálkoznak. Ahhoz, hogy a következő évtizedekben továbbra is lépést tudjunk tartani a világ sport-élvonalával, a sporttáplálkozás terén is fel kell zárkóznunk. A MOB felelősséget érez ennek megvalósításában, ezért kezdeményezte az oktató előadások megrendezését.” – hangoztatta Bartha Csaba.

Az eseményen számos olimpiai bajnok (Kovács Katalin és Kökény Roland), élsportoló is megjelent, hogy jelenlétükkel kifejezzék támogatásukat a kezdeményezés iránt, illetve saját tapasztalataikat megosztva ebben is példát mutassanak az utánpótlásnak.
„Én a táplálkozással tudatosan négy-öt éve kezdtem foglalkozni, mert egy élsportolónak a kor előrehaladtával mindig kell keresni olyan dolgokat, amik előrébb viszik a teljesítményét. A tudatos táplálkozás hatását nagyon hamar megéreztem nemcsak az eredményeimben, hanem a szervezetem reakcióiban is. Ha egy sportoló már gyermekkorban elsajátítja ennek alapjait, akkor felnőtt korára ez is az élete részévé válik, ezért fontos, hogy a sportoló gyerekek ezzel a tudatossággal nőjenek föl és válhassanak élsportolóvá.” – emelte ki Kovács Katalin háromszoros kajak-kenu olimpiai bajnok.

Az előadást a SportVitalitás dietetikusa tartotta, aki kifejezetten sportolók táplálkozására specializálódott az elmúlt években. Kovács Ildikóhoz, akit 2010-ben az Év dietetikusának is megválasztottak, közel 1000 felnőtt és utánpótláskorú élsportoló fordult már táplálkozási tanácsadásért:
„Magyarországon még csak mostanában kezdik felismerni az élsportolók, edzők, sportvezetők a tudatos táplálkozás jelentőségét, amely a fejlett országokban kb. egy évtizede a sportolók felkészülésének alapját jelentik. A SportVitalitásnál megforduló olimpikonok, bajnokok egyre növekvő száma viszont azt mutatja, hogy az igény egyre nő a tudatosság iránt. Általános táplálkozási szabály nagyon kevés van, hiszen a legmagasabb szinten már testre szabott étrendet készítünk, amelyet a sportág, a felkészülési és versenyidőszak adott periódusa, a kitűzött cél, és persze a sportoló adottságai egyaránt befolyásolnak. Fontos viszont, hogy az alapokat már gyermekkorban elsajátítsák a sportolók, például megtanulják, hogy verseny előtti napon nem szabad nehéz ételeket enni.” – hangoztatta az egyik legfőbb szabályt Kovács Ildikó.

A hazai sportvezetés nemcsak a tájékoztató előadásokkal járul hozzá az edukációhoz.
„A látványsportágakat segítő TAO-támogatásokkal a kormány lehetőséget biztosított arra, hogy az utánpótlás fejlesztéshez szükséges pénzügyi feltételek rendelkezésre álljanak. A sportágak bővítése jelenleg is zajlik. Ez a pénzügyi támogatás tanácsadói tevékenység elszámolására is lehetőséget nyújt.”- fogalmazott Szalay Ferenc, a Parlament Turisztikai és Sportbizottságának elnöke. Bardóczy Gábor, a társasági adókedvezmény pályázatok elszámoló szervezete, a Nemzeti Sportintézet részéről hozzátette:
„A sportszövetségek képviselőinek fontos tudni, hogy az utánpótlás sportolók tudatos táplálkozásának fejlesztése beépíthető a pályázatokba „dietetikai tanácsadás” címszó alatt.”

Az eseménysorozat első állomásán előadást tartott Kiss Norbert, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkára is.

A rendezvénysorozat összesen 20 helyszínt érint majd az alábbi városok bevonásával:

Budapest: UTE (november 26.), Honvéd, Vasas, MTK

vidék: Győr (november 20.), Debrecen, Eger, Kaposvár, Kecskemét, Miskolc, Nyíregyháza, Paks, Pécs, Sopron, Székesfehérvár, Szeged, Szolnok, Szombathely, Zalaegerszeg.

A sportolók dietetikai tanácsadásával foglalkozó SportVitalitás Kft. (www.sportvitalitas.hu) által szervezett események hetente, kéthetente követik egymást, amelyek mindegyikén vendégül látják majd az adott város neves élsportolóit. A rendezvényeken regisztráló gyerekek legszerencsésebbje nem megy haza üres kézzel, ugyanis az Adidas egy-egy dedikált olimpiai relikviát ajánlott fel az előadásokra.


A MOB és a SportVitalitás kapcsolata a londoni olimpiai felkészüléssel kezdődött, amelynek során a MOB orvos bizottsága megvizsgálta, majd támogatásáról biztosította a SportVitalitás táplálkozási programját, és ezzel a cég a Magyar Olimpiai Csapat hivatalos sporttáplálkozási tanácsadójává vált. „Az elmúlt években rengeteg munkát fektettünk a hazai professzionális sporttáplálkozás fejlesztésébe, a megfelelő szakemberek és élsportolók elérésébe, és a közel 1000 sportolóval végzett felmérő-tanácsadói tevékenységgel az ország egyik legnagyobb tapasztalattal bíró, sporttáplálkozással foglalkozó cégévé váltunk. Ez a munka a jövőben is intenzíven folytatódik, és a rendezvénysorozat hatására bízunk benne, hogy a felnőtt sportolókon túl az utánpótlás korosztály is időben magáévá teszi a tudatos sporttáplálkozás alapjait.” – emelte ki Kiss Károly, a SportVitalitás Kft. ügyvezetője.(a képen jobbra)

Adatok, statisztikák a hazai gyermekkori elhízásról, táplálkozási szokásokról, sportoló gyerekekről

Az Iskoláskorú gyermekek egészségmagatartása című, az Egészségügyi Világszervezettel együttműködésben zajló nemzetközi kutatás 2010. évi felméréséről készült nemzeti jelentés adatai alapján. A reprezentatív felmérés 5-11. évfolyamos gyermekek (7387 fő) szokásait vizsgálta

A vizsgált fiatalok 29,2%-a soha nem reggelizik rendesen hétköznapokon (tehát nem eszik szilárd táplálékot), míg majdnem felük (48,5%) minden tanítási napon fogyaszt reggelit. Hétvégén kicsit jobb a helyzet: (77,2%) mindkét napon fogyaszt reggelit. A kor előrehaladtával egyre romlik a reggelizési arány: az ötödikeseknek még 60%-a eszik hétköznap reggelenként, a 11-dikeseknek már csak 44%-a. Érdekes módon a fiúk néhány százalékkal jobban állnak a kérdésben, mint a lányok.

A zöldség- és gyümölcsfogyasztással kapcsolatos adatok: összességében a tanulók 31,1%-a válaszolta, hogy napi rendszerességgel fogyaszt gyümölcsöt. Több mint 13% azoknak az aránya, akik még heti gyakorisággal sem esznek gyümölcsöt. A napi zöldségfogyasztás aránya még kisebb, mindössze 23,6% állította ezt magáról a teljes mintában. Jelentős azonban azoknak az aránya, akik még hetente sem esznek zöldségféléket (17,0%). Jellemzően a 11-dikesek (23%) már rosszabb zöldség- és gyümölcsevők ötödikes társaiknál (36%), és mindkét táplálék esetében a lányok (32%) gyakoribb fogyasztók a fiúkhoz (25%) képest. A cukrozott üdítőitalok és az édességek napi fogyasztása a diákok kevesebb, mint harmadára (29,1% illetve 30,6%) jellemző. Érdekes módon a szénsavas üdítők fogyasztói inkább a fiúk, az édességeké inkább a lányok.

Az elemzések sok esetben mutattak ki szignifikáns összefüggést. Általában mindkét nemre igaz, hogy az egészségesebb táplálkozási szokások szorosan együttjárnak. A rendszeresen reggelizők nagyobb arányban fogyasztanak gyümölcsöt és különösen zöldséget, mint a ritkán reggelizők. A gyakran reggelizők általában ritkábban fogyasztanak üdítőitalokat és édességeket, mint a ritkán vagy soha nem reggelizők. A gyakori gyümölcs- és zöldségfogyasztás, valamint ugyanezek és a ritkább édesség- és üdítőfogyasztás között is kapcsolat van.

A kutatás rákérdezett a diákok saját testkép-megítélésére is. Ez alapján a diákoknak mintegy fele (52,3%) tartja testalkatát (tápláltsági állapotát) átlagosnak, míg közel harmada (30,8%) kövérnek látja magát. A lányok minden életkorban szignifikánsan nagyobb arányban gondolják magukat kövérnek, mint a fiúk, középiskolásoknál a fiúk pedig jóval nagyobb arányban vélik soványnak magukat, mint a lányok.

A tényleges testsúly és magassági adatok ismeretében a teljes mintában 70,8% a normál tápláltságúak aránya. A túlsúlyosaké 12,5%, míg az elhízottaké 2,6%. Jelentős az alultápláltak hányada is: 14,1%. Az alultápláltság rendre kétszer annyi lányra jellemző, mint fiúra, sőt, a 17 évesek között több mint háromszor annyi alultáplált lány (22%) van, mint fiú (6,7%).

Az Egészségügyi Világszervezet 6 éves kortól végzett kutatása szerint a gyerekek 20%-a túlsúlyos vagy elhízott ma Magyarországon. Az elmúlt 20 évben pedig megháromszorozódott az elhízott gyerekek létszáma.

A 7 évesek körében is a lányok 25%-a, fiúk 20%-a túlsúlyos vagy elhízott.

Európa többi országában hasonlóan rossz a helyzet, de Franciaországban és Svédországban tudatos programokkal megállították a növekedést.

Az igazolt utánpótlás sportolók létszáma Magyarországon kb. 200.000 fő, ennek nagyságrendileg az 50 százaléka a labdarúgást választotta. A látvány csapatsportágak a legnépszerűbbek. A népességi adatok alapján a 6-18 évesek létszáma 2012-ben 1.318 ezer. Ezen adatok alapján a gyerekeknek kb. mindössze 15%-a sportol sportegyesületekben.