Ötkarikás házigazda lehet Tahiti

Ötkarikás házigazda lehet Tahiti

2019. 12. 16.
Megosztás



Tahiti egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy otthont adhasson a 2024-es párizsi olimpia szörfversenyeinek. A szervezők elfogadták a csendes-óceáni sziget jelentkezését, már csak a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) jóváhagyására van szükség.

Tahiti Franciaország tengerentúli területe, Francia Polinézia legnagyobb szigete, 15 700 kilométerre Párizstól. Ez egy olimpián belül a legnagyobb távolság lenne két ötkarikás helyszín között az játékok történetében. A választás ugyanakkor még nem végleges: bár a párizsiak mellett a Nemzetközi Hullámlovas Szövetség (ISA) is támogatja a tervezetet, a távolságra való tekintettel a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) Végrehajtó Bizottságának is el kell fogadnia azt.

A párizsi olimpia szervezőihez Tahiti mellett Biarritz, Lacanau, La Torche, valamint Soorts-Hossegor és Capbreton tengerpartja nyújtott be pályázatot. A bizottság szerint Tahiti „kiemelkedett a mezőnyből kivételes versenykörülményeivel”. Az olimpiai házigazdák kiemelték, hogy a sziget „a szörfözés egyik bölcsője”, az olimpiai esemény pedig „megmutatná Franciaország, és a francia kultúra gazdagságát a kontinensen kívül is”.

A hullámlovaglásnak a legendás Teauhpo’o partszakasz adhat otthont, mely közismert hatalmas kihívást jelentő hullámairól. A versenyzők számára ideiglenes házak alkotnák a sportolói falut, a tervek szerint pedig közvetlen járatok közlekednének Párizs és Tahiti között, 23 órás menetidővel. A szervezők elmondása szerint a házakat a játékok után elbontanák, majd szociális otthonokként építenék újjá szerte Francia Polinéziában.

A hullámlovas versenyek a tahiti szörfszezon közepén zajlanának, mindössze egy hét alatt. A 48 sportolónak ezt követően lehetősége lenne egy hetet a párizsi olimpiai faluban tölteni, és a záróünnepségen is ott lehetnének.

„Mindenek előtt a sportág és a sportolók felé vagyunk elkötelezettek, és nincsenek kérdéseink afelől, Teahupo’o kiváló hátteret biztosít majd a világ legjobb sportolói számára, hogy ragyoghassanak. Teljesen meg vagyok győződve arról, hogy egy fantasztikus olimpiai szörfversenyt rendezhetünk majd Tahitin, amely a tokiói olimpia sikerére és örökségére épül, amely inspirálja a világot, és amely közvetíti majd sportágunk különleges értékét és kultúráját a nemzetközi szintéren” – mondta az ISA elnöke, Fernando Aguerre.

A párizsi házigazdák emellett elfogadtak egy másik helyszínt is: ahogy korábban említettük, a város szívében található Concorde tér is ötkarikás helyszín lesz majd. A téren a városi sportágakat, így a sportmászást, a gördeszkát és a breaktáncot rendezik majd, és egy ideiglenes, 35 ezer fő befogadására alkalmas arénát is felhúznak.

(insidethegames.biz, fotó: journeyranger.com)