Ötkarikás remények a szorítóban és a parketten

Ötkarikás remények a szorítóban és a parketten

2022. 11. 08.
Megosztás

Ökölvívással és kosárlabdával zárult a Magyar Olimpiai Bizottság párizsi sportági konzultációinak sora. Októberben és november elején összesen 28 sportág vezetői egyeztették az olimpiai kvalifikációs aktualitásokat, terveket, esélyeket a MOB Sportigazgatóságával, a Sportért Felelős Államtitkárság, a Magyar Edzők Társasága és a Sportkórház képviselőinek társaságában.

Ahogy a tokiói, úgy a párizsi olimpia kapcsán is a Nemzetközi Olimpiai Bizottság veszi kezébe a kvalifikációs-, valamint a játékokon is az ökölvívó-versenyek megrendezését. A hazai kiválasztás több körös lesz, így kerül ki az úgynevezett A-keret. A 2024-es játékokkal kapcsolatban elmondták, hogy mind a női, mind a férfi szakágat tekintve 2-2 kvótával számolnak a legoptimistább esetben. A ranglistapontok az olimpiai kvalifikációba nem, ellenben az Eb-n és vb-n való indulási jogba beleszámítanak. A szövetség törekszik arra, hogy a lehető legtöbb, építő jellegű versenyen el tudjanak indulni a magyar sportolók. Kvalifikációs versenynek számít majd a 2023-as Európa Játékok, ezen felül 2024-ben lesz még egy kvótaszerző tornán esély az olimpiára való kijutásra. Az utánpótlás tekintetében erős a mezőny, főleg az ifi korosztályban, rájuk lehet építeni a jövőben, ám a merítési lehetőség még így is kicsi – mondta el Bertók Róbert szövetségi kapitány, illetve Tóth Zsuzsanna főtitkár.

A palánk alatt leginkább a 3x3-as válogatottjainknak van a legnagyobb esélye kvalifikálnia magát a párizsi olimpiára – számolt be róla a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének képviseletében Szalay Ferenc elnök, valamint Bodnár Péter főtitkár és Mészáros Lajos, a Szakmai és Utánpótlás Bizottság elnöke. A szakágban mind a női, mind a férfi csapatuknak a kijutása is csak egy nüanszon múlt a tokiói játékokra, így a szakvezetés bizakodóan tekint Párizsra. Annál is inkább, mert egy esetleg ötkarikás játékokon való indulás jócskán fellendítené idehaza a sportág népszerűségét. A klasszikus 5x5-ös változatban sajnos nem ennyire bizakodó az előrejelzés, bár férfi csapatunk kivívta az olimpiai előselejtezőn való indulás jogát. Jövőre mind az Európa Játékokon, mind a maribori EYOF-on lesz kikért szurkolni.

(Képek: MOB)