Ötven éve történt: München 1972 – a súlyemelő Földi Imre olimpiai bajnok

Ötven éve történt: München 1972 – a súlyemelő Földi Imre olimpiai bajnok

2022. 08. 28.
Megosztás


1972. augusztus 28-án, hétfőn a magyar sportolók súlyemelésben, női tornában, sportlövészetben és úszásban versenyeztek az érmekért a müncheni olimpián.

Súlyemelés, az 56kg légsúlyban már a versenyzők bemutatásánál is várható volt, hogy négy világklasszis, a világcsúcstartó szovjet Csetyin, az olimpiai és világbajnok iráni Nassziri, valamint a lengyel Trebicki lehet a nagy ellenfele a magyar Földi Imrének.

Már legtöbben befejezték a nyomás gyakorlatát, amikor 120 kilóra bejelentkezett a két nagy rivális Nassziri és Földi. Mindketten sikerrel teljesítették ezt a súlyt. Előbb a szovjet Csetyin két sikertelen 115-ös kísérlet után 5 kg-ot emeltetve 120 kilóval versenyben maradt. A lengyel Trebicki a 117.5 kilót másodikra teljesítette, de nem állt meg, és megbirkózott a 122,5-el is. Nassziri 125 kilós gyakorlatát némi bírói viták után sikeresnek ítélték. Földi 127,5-en próbálkozott, ami másodszorra sikerült is neki. Nassziri ezt a súlyt is kinyomta.

Következhetett a szakítás. A legnagyobb technikai felkészültséget igénylő fogásnem volt mindig az iráni gyengéje. Csetyin és Nassziri 100kg-on mutatkozott be sikerrel. Földi 102,5-öt szakított elsőre. Ez sikerült a lengyel Trebickinek is. Meglepetésre ezután az iráni kétszer is rontott 105 kilón, így hátrányba került riválisaival szemben. Csetyin kiszakította a 105 kilót. Földi másodikra a 107,5 kilóval próbálkozott sikerrel. Harmadikra ezt szintén teljesítette Csetyin és a lengyel Trebicki is. Földi megpróbálkozott a 110 kilóval, de ez már nehéznek bizonyult. Így is két fogásnem után 7,5kg előnye volt Földinek a két nagy vetélytárs előtt, de a lengyel Trebicki is 5 kg-al volt mögötte a nyomában. A szakítás specialistája, a japán Miki versenyen kívül negyedik kísérletére 114 kilóval új világcsúcsot ért el.

A végső helyezéseket a lökés dönthette el. Az előző olimpián Nassziri könnyebb testsúlyával előzte meg Földit, és szerzett olimpiai bajnoki címet. Most viszont Földi és Trebicki 55.70, Nassziri 55,90, míg a szovjet Csetyin 55.65 kilóval mérlegelt a verseny előtt. Esetleges holtverseny esetén a könnyebb testsúly dönthetett volna. Ennek megfelelően Földi egy biztonsági 137.5 kilóval összetettben beállította a magyar rekordot és 5 kilóval túlszárnyalta a Nassziri álltal tartott olimpiai csúcsot. Korábban Trebicki csak 135 kg-ig jutott, így ő kiszállt az érmekért folytatott versenyből. Csetyin 140, Nassziri 142,5 kilón kezdett sikerrel.



Földi 142,5-vel folytatta. Elsőre nem sikerült mellre venni. Három perces pihenő után következett a harmadik kísérlete ezen a súlyon. A nézőtéren több magyar nem mert a dobogó felé nézni. Földi hosszasan összpontosított, majd felvette a súlyt, néhány másodperc várakozás után feje fölé lökte a súlyt. Összetettben 377,5 kilóval új világcsúcsot ért el. A két vetélytársnak, Csetyinnek 150, Nasszirinek 152.5 kiló kellett volna, hogy megelőzzék Földit. Mindketten megpróbálkoztak ezzel a súllyal - sikertelenül.



A kétszeres olimpiai ezüstérmes Földi Imrének harmadikra sikerült a dobogó legmagasabb fokára felállnia, s ezzel megszerezni a magyar súlyemelősport első, Magyarország 96. olimpiai bajnoki címét.



Tornában a hölgyek az első napon a kötelező gyakorlatok után a harmadik helyen álltak. Titkon remélték, hogy ezt a helyezést meg tudják tartani a szabadon választott gyakorlatok után is. Ennek megfelelően felemás korláton mindenki 9 pont felett teljesített. Gerendán Nagy és Kéry hibázott, de a többiek sikerrel teljesítettek ezen a szeren is. Talajon a közönség is vastapssal kísérte lányaink gyakorlatait. Ugrásban a pontozók is jobbnak látták a lányok gyakorlatait, mint egy nappal korábban a kötelező elemek bemutatásánál.



Így 1956 után Münchenben ismét dobogóra állhatott a Nagy Zsuzsanna, Kéry Anikó, Kelemen Márta, Medveczky Krisztina, Császár Mónika, Békési Ilona összeállítású női tornászválogatott. A csapatverseny befejeztével kialakult a szerdöntők mezőnye. Békési felemás korláton, Császár gerendán az ötödik helyen került be a fináléba. Az egyéni összetett legjobb 36 tornásznője közt Nagy Zsuzsa kivételével minden magyar lány ott lehet a fináléban.

Úszásban a délelőtti előfutamokban több számban is megdőlt az országos rekord. Hargitay András 200m pillangón, Patóh Magda 100m gyorson, Kaczander Ágnes 200m vegyesen, továbbá Verrrasztó Zoltán 100m háton ifjúsági csúcsot úszott. Kellemetlen meglepetés volt, hogy az előfutamokból 100m háton Verrasztó Zoltán, a sérült Cseh László és Rudolf Róbert is kiesett. Viszont a középdöntőből Patóh futammásodikként biztosította a helyét a másnapi fináléban. A 16 esztendős Hargitay András 200m pillangón országos felnőtt és ifjúsági csúccsal 5. lett a német Fassnachttal holtversenyben.

Sportlövészetben a kisöbű puska fekvő számában egy igen magas színvonalú versenyt láthattak a nézők. Győzni csak világcsúccsal lehetett. 597 körös eredmény csak a 4-9. helyhez volt elegendő. A 101 induló közül 56-an értek el 590-es kört. Hammerl László az ötödik sorozatig csak egy hibát vétett. Befejező 2 sorozatában is csupán egy-egy hiba csúszott be, de ez a 8. helyre volt elegendő. Az utolsó sorozatban az 55. lövésére hibázott, mint mondta, a mellette lövő görög csomagolni kezdett, ez pedig megzavarta. Ha az a lövése 10-es, akkor dobogóra állhatott volna. A másik magyar lövő, Nagy Sándor, aki az utolsó sorozatában hibátlan volt, 590 körrel 48. lett.

Szabadfogású birkózásban a 2. fordulót rendezték. A nehézsúlyú Maróthy István a második fordulóban sem bírt ellenfelével, a bolgár Duraliev kétvállra fektették, így hamar begyűjtötte a 8 hibapontot, és kiesett a további küzdelmekből. Urbanovics Miklós (74kg) ebben a fordulóban erőnyerő volt. Bajkó Károly német riválisát verte 4:1 arányban. Csatári József taktikus mérkőzésen leléptetéssel verte lengyel ellenfelét. Ők mindketten 1-1 ponttal állnak súlycsoportjuk élén. Kovács István is versenyben maradt, hiszen 6:1 arányban legyőzte kanadai ellenfelét; 4 hibapontja van. Három magyar is törököt kapott ellenfelül. Laták Attila (48kg) az első mérkőzésén megsérült, de birkózni akart. Török ellenfele csupán 45 másodpercet engedett számára a szőnyegen, és tussal legyőzte a magyar fiút. Rusznyák József (68kg) sem bírt török ellenfelével 7:4 arányú pontozásos vereséget szenvedett. Klinga László (57kg) viszont alaposan visszavágott két társa vereségéért, és 18:5-re verte török ellenfelét; 0,5 hibapontja van. Szabó László (62kg) tussal nyert, és 4 ponttal versenyben van. Gál Henrik (52kg) ellen a hazai nyugat-német birkózót 3 intés után leléptették.

Ökölvívásban Gedó György (48kg) a délelőtti bemelegítésnél dr. Bálint Ernő technikai vezetővel iskolázott. Egy ellépés, keresztbeverés után erős fejre irányzott ütés, és a technikai vezető még napokig borogathatta a szemét. A délutáni programban aztán már éles helyzetben is megmutatta thaiföldi ellenfelének is, hogy mit tud. Ellenfelére kétszer is rászámoltak, majd a harmadik menet elején ellenfele feladta a találkozót. Tóth Imre (81kg) küzdelmes mérkőzésen győzött 3:2 pontozással ugandai ellenfele ellen.

Öttusában a vívás hallatlanul éles fej-fej melleti harcot hozott a magyar és szovjet csapat között. Végül a szovjetek az első tusában elszenvedett 50 pontos hátrányt, a vívásban 190 pontos előnyre váltották. Vívásban a szovjet Onyiscsenko mögött Balczó András a második helyen végzett. Két szám után csapatban a Szovjetunió állt az élre 5985 ponttal. Őket a magyarok követték 5795 ponttal. Egyéniben Fox (brit) 2119, Balczó 2117, Lednyev (szovjet) 2079 volt a sorrend.

Vízilabdában a magyar válogatott nem várt 3:3-as döntetlent ért el a nyugat-németekkel szemben. NSZK - Magyarország 3:3 (1:0, 0:1,0:2, 2:0)
A magyar csapat: Molnár, Görgényi, Bodnár, Faragó, Kásás, Szívós, Sárosi Csere: Konrád III., Pócsik. Góldobók: Bodnár (4m), Konrád III (4m), Szívós. Kiállítások: 7/8.

(MOB; fotók: MTI-archivum)