Ötven éve történt: München 1972 – a súlyemelő Szűcs Lajos ezüst-, Holczreiter Sándor bronzérmes

Ötven éve történt: München 1972 – a súlyemelő Szűcs Lajos ezüst-, Holczreiter Sándor bronzérmes

2022. 08. 27.
Megosztás


A XX. Nyári Olimpiai Játékok első versenynapján, augusztus 27-én 14 sportágban rendeztek versenyeket. A magyar sportolók tíz sportágban voltak érdekeltek, kettőben éremért küzdhettek.

A legnagyobb figyelem a súlyemelésre irányult, ahol magyar-lengyel párharc volt várható az érmes helyekért.

Az 52kg, lepkesúly mezőnyében a legnagyobb esélyes a lengyel Smalcer volt, de Holczreiter Sándor és Szűcs Lajos, továbbá a másik lengyel, Korcz is reménykedhetett az érmes helyek valamelyikének megszerzésében.

A nagy négyes közül nyomásban Smalczer és Holczreiter végzett az élen. Előbbi harmadikra, míg utóbbi másodikra teljesítette a 112,5 kg-ot. Megpróbálkozott a 120kg-os súllyal is, de ez nem sikerült. Szűcs 107,5 kg-t, Korcz 102,5 kg-t teljesített.

Szakításban Smalcer 100kg-ig jutott, amellyel jelentős előnyt szerzett az őt üldözőkkel szemben. Szűcs 95 kg-ig, Holczreiter és Korcz 92,5 kg-ig jutott.

Jöhetett a mindent eldöntő lökés. Szűcs 122,5 kg-ot lökött elsőre, majd sikerrel teljesítette a 127,5 kg-ot is. Holczreiter rendkívül bizonytalanul, másodikra lökte ki a 122,5 kilót. Magasabb súlyra nem is tudott jutni. Korcz pedig három érvénytelen kisérlettel kiesett.

Smalcer sem tudott megbirkózni a 130 kilóval. Szűcsnek maradt egy kísérlete. 135 kilóra tetette a súlyt, amivel utolérhette volna lengyel riválisát. A súllyal még felállt, de nem tudta kilökni. Smalcer 337,5 kg összteljesítménnyel szerezte meg az aranyérmet. Szűcs 330 kilóval lett ezüstérmes.


A bronzérem a 327,5 kg-ig jutó Holczreiter nyakába került.

Az olimpia első aranyérmét sportlövészetben osztották. Marosvári Kornél és Katkó Pál személyében két magyar is ott volt a sportpisztoly szám mezőnyében.
Marosvári 5 körrel lemaradva a bronzérmes helyezéstől 555, míg Katkó 548 körig jutott.
Az olimpia első bajnoki címét a svéd Ragnar Skanekker szerezte meg 567 kört teljesítve.

Az öttusázók lovaglással kezdték a három napos versenyüket.
Balczó András nyugodtan, fegyelmezetten lovagolt, a hibátlan 1100 pontból időtúllépéssel és egy verőhibával 1060 ponttal várta a folytatást. Bakó Pál a 2.,3. és 4. akadályt verte, de ezután megnyugodott, a pálya második felében nem hibázott, így 940 pontot szerzett.
Villányi Zsigmond jól kezdett, de a táv első harmadában két hibát is összeszedett. Az utolsó szakaszban elvesztette a kengyelt és az utolsó ugrásában hibázott, 975 pontot ért a lovaglása.
A magyar csapat a lovaglást a 10. helyen zárta, de a nagy rivális szovjeteket ötven ponttal megelőzte várhatta a másnapi vívást.

Birkózásban 4 szőnyegen 219 versenyző kezdte meg a küzdelmeket a Ringen-Judo Halleban.

Ezen a napon szabadfogásban az 1. fordulót rendezték. Gál Henrik (52kg), Klinga László (57kg), Bajkó Károly ellenfelét tussal, Ruzsnyák József (68kg) erőnyerőként 0 hibaponttal fejezte be a napot.
Bár Laták Attila (48kg) 29:2-re verte izraeli ellenfelét, a neve mellé az 1. fordulóban 0,5pont került.
Pontozással győzött Csatári József (100kg), Kovács István (82kg) és Urbanovics Miklós (74kg).
Szabó László (62kg) finn, Maróthy István (+100kg) az olimpiai bajnok nyugat-német Dietrichtől szenvedett vereséget.

Ökölvívásban az első izgalmakat a mérlegelés hozta, hiszen Orbán László túllépte a 60kg-os határt. A magyar küldöttség tiltakozásai után egy másik mérleggel 59.80 kilónál állt meg a mutató. Így az esti programban öklözhetett és 5:0-ás pontozással verte marokkói riválisát.

Hasonló fölénnyel nyerte az első mérkőzését Botos András (57kg) is.

Tornában a nők és férfiak számára is a kötelező gyakorlatok bemutatására került sor.
A hölgyek Nagy Zsuzsanna, Kéry Anikó, Kelemen Márta, Medveczky Krisztina, Császár Mónika, Békési Ilona az orosz és a kelet-német válogatott mögött a 3. helyen várta a szabadon választott gyakorlatok bemutatóját.

A férfiak Bérczi István, Herczeg Béla, B. Kiss István, Kisteleki Antal, Magyar Zoltán, Molnár Imre sem vallott szégyent, hiszen a pontszerző 6. helyről várta a folytatást.

Evezésben a Melis Zoltán, Pályi András, Gelley Antal, Zsitnok Béla ifj., Romvári László, Kokas Péter, Dávid Imre, Bányai Ágoston, Ölschléger Róbert összeállítású nyolcas futammásodik helyen jutott a középfutamba.

A másik két egység a kormányos nélküli kettes Balogh László, Sarlós György illetve a kormányos nélküli négyes Melis Antal, Csermely József, Kormos András, Czakó Csaba futama negyedik helyén végezve a reményfutamban folytathatta.

Három csapatsportban is pozitív mérleggel zárták a napot a magyarok.

Labdarúgásban a 2. csoportban Magyarország-Irán 5:0 (1:0)
A magyar csapat: Géczi, Vépi, Páncsics, Vidáts, Juhász P., Kovács, Kocsis, Szűcs, Kozma, Dunai II., Váradi. Csere Géczi helyett Rothermel (68p), Kocsis helyett Branikovics (74p)
Góllövők: Dunai II. (30., 47., 89. perc), Váradi (50.), Kozma (80.)

Röplabda a nők A csoportjában Magyarország-NSZK 3:0 (8,11,9)
A magyar csapat: Gerhardtné, Királyné, Szalainé, Buzekné, Torma Cs: Schadekné, Blaumanné, Énekes, Hazsikné.

Vízilabda B csoport Magyarország-Hollandia 3:0 (0:0, 2:0, 0:0, 1:0)
A magyar csapat: Molnár, Görgényi, Bodnár, Kásás, Faragó, Szívós Cs: Konrád II., Pócsik
Góllövők: dr. Bodnár, Sárosi, Kondár II.

(MOB; fotók: MTI-archivum)