Ötven éve történt: München 1972 – a XX. Nyári Olimpiai Játékok megnyitója

Ötven éve történt: München 1972 – a XX. Nyári Olimpiai Játékok megnyitója

2022. 08. 26.
Megosztás


50 éve, 1972. augusztus 26-án szombaton ezen a napon nyitották meg a müncheni, XX. nyári olimpiai játékokat.

München a rövid távolságok olimpiája volt: a sportlétesítmények többsége az olimpiai stadion közelében kapott helyet. A város volt repülőterén, Oberwiesenfeldben létrehozott komplexum a világ akkori legnagyobbja volt. Itt épült fel többek között a mai napig csodált, hálószerűen befedett extra stadion is, mellette a 290m magas ikonikus TV-toronnyal.

A müncheni olimpiai stadion lelátóit 47 ezer ülő- és 33 ezer álló néző töltötte meg, és akkor még nem beszéltünk a stadionhoz közeli dombot benépesítő közel 20 ezer érdeklődőről, akik már nem jutottak jegyhez. Szezrencséjükre a dombról belátható volt a stadion küzdőtere, így távcsővel innen is követhetőek voltak az események.

Az akkori filmhíradó így tudosított az eseményről.

121 ország 7123 sportolója indult versenybe a 23 sportág, összesen 195 versenyszámában kiosztott érmekért. Magyarországot 20 sportágban 232 sportoló (187 férfi és 45 nő) képviselte.

Az olimpiai láng Magyarországot is érintve ért el Münchenbe. A fáklya július 28-án indult útnak a görögországi Olümpiából, hogy Athén, Szaloniki, Isztambul, Várna, Bukarest, Temesvár, Belgrád, Budapest, Bécs, Linz, Salzburg, Innsbruck, Garmisch-Partenkirchen érintésével érkezzen meg Münchenbe.



Magyarországra augusztus 19-én Röszkénél érkezett meg a láng, ahol Véger Mária, a Vojvodina kosárlabdázónője, a jugoszláv fáklyaváltó utolsó tagja átadta az olimpiai lángot Antal Andornak.



Aznap este Budapesten a Nemzeti Múzeum előtt felállított kandeláberben éjszakázott a láng, majd az olimpiai bajnok öttusázó Németh Ferenc indította tovább Győr felé a váltót. Ott is egy éjszakát pihent a staféta, amely másnap négyesfogaton indult tovább Hegyeshalom irányába.



A magyarországi szakasz utolsó fáklyavivője az olimpiai bajnok birkózó Polyák Imre volt.

Ez volt a második alkalom, hogy az 1936. évi olimpia után ismét Magyarországon haladt át az olimpiai láng.

A megnyító történései:

Pontosan 14.57-kor kezdődött egy olyan kedélyes, soha nem látott, derűs megnyitó ünnepség, amely rögtön az induláskor megérdemelte volna a különdíjat.

Joachim Fuchsberger filmsztár jelzésére nem ágyúlövésekkel üdvözölték hanem alpesi kürtökkel a stadionba érkező dr. Gustav Heinemannt, az NSZK államelnökét, a vele érkező Willi Daume-t a szervező bizottság elnökét és Avery Brundage-t NOB elnökét.

Az olimpiai hagyományoknak megfelelően a sportolók bevonulásával kezdődött a program. Elsőként a görög zászlóval Krisztosz Papanikolau, rúdugró, világcsúcstartó lépett be a küzdőtérre.



A német ábécé szerint 119-ként következett a magyar küldöttség. A zászlót az elmúlt két olimpiához hasonlóan Kulcsár Gergely atléta, gerelyhajitó olimpiai érmes vitte. A németek zárták a bevonuló nemzetek sorát a stadion zöld gyepén.

Háromezerkétszáz 10-14 éves gyerek virágokkal a kezükben táncolva köszöntötték a résztvevőket.
Ezután következett a hivatalos rész. Először Willi Daume, majd Avery Brundage lépett a mikrofon elé.
A két beszéd után az NSZK elnöke nyitotta meg a XX. Nyári Olimpiai Játékokat.

Az NSZK mexikói olimpia bajnok evezős nyolcasának legénysége fehér ruhába öltözve jelent meg az olimpiai zászlóval, és az olimpiai himnusz akkordjaira kúszott fel az árbócra a lobogó.

Az előző mexikóvárosi olimpia rendezői nevében táncosok köszöntötték a játékok résztvevőit és adták át az olimpiai zászlót a rendező ország képviselőjének.

A pálya két végéből ötezer galamb repült fel a magasba, a stadion mögötti dombról pedig mozsárágyuk össztüze üdvözölte a stadion felé közeledő lángot.

A fáklyaváltó utolsó 5725. tagja Günther Zahn középtávfutó négy földrész futóinak kíséretében érkezett be a stadionba, majd a kandeláberhez érve lobbantotta fel a lángot.

Első ízben mondta nő, Heidi Schüller – kölni orvostanhallgató, a 100m gát és távolugrás résztvevője – személyében az eskü szövegét, a mellé érkező Detlef Lewe kajakossal, a házigázdák zászlóvivőjének társaságában.

Utolsó mozzanatként Krysztof Penderecki lengyel zeneszerző alkotása csendült fel az olimpiai szellemének szimbólumaként, majd kivonultak a nemzetek átadva a helyet a következő napok versenyeinek.

(MOB; fotók: az MTV archivumából)