Ötven éve történt: München 1972 – Bóbis Ildikó ezüstérmes tőr egyéniben

Ötven éve történt: München 1972 – Bóbis Ildikó ezüstérmes tőr egyéniben

2022. 09. 03.
Megosztás


A vívók gondoskodtak arról, hogy az olimpia 8. versenynapján, szeptember 3-án se maradjon érem nélkül a magyar csapat Münchenben.

Vívásban kora délután került sor a női tőrözők középdöntőjére. Az egyetlen még versenyben levő magyar tőröző csoportelsőként került az esti fináléba. Amikor vasárnap este bevonult a küzdőtérre a hat vívónő, még senki sem sejtette, hogy a vívótörténelem egyik leghosszabb női döntője kezdődik meg.



Olyan döntő, amelyben a csörték java részét a vívóidő lejártáig vívják ki, s nem egy jóval öt percen túl dől el, valamint ez a rendkívüli idegfeszültségű, közel négy óra annyira igénybe veszi egyik-másik résztvevőt, hogy meghazudtolva a férfias küzdőmodort, könnyekre fakad. A döntő mezőnye: két szovjet Bjelova-Novikova, Gorohova, a svéd Palm, a francia Demaillé, a magyar Bóbis és az olasz Ragno.
A magyar vívónő eredményei a fináléban:
Demaille - Bóbis 4:2
Bóbis - Gorohova 4:1
Ragno - Bóbis 4:3
Bóbis - Bjelova 4:3
Bóbis - Palm 4:3



Az utolsó két csörte levívása előtt akár ötös holtversenyre is lehetőség volt, amennyiben Bjelova legyőzi Ragnót, illetve Demaille Gorohovát. Nos, ebből a két győzelemből csak az utóbbi valósult meg. Ragno - Bjelova 4:1, Demaille - Gorohova 4:2. Gyors számolás után örülhettünk: Bóbis Ildikónak jutott a dobogó második foka és az ezüstérem. Az olimpiai bajnok Ragno lett. A bronzérem Gorohovának jutott.



A női verseny előtt vasárnap reggel tizenhárom résztvevővel kezdődött meg a kardcsapatok küzdelme. A legjobb nyolc közé jutásért négy selejtezőcsoportban mérkőztek egymással az együttesek. A magyar csapatot az első helyen emelték ki, és az A-csoportba nyert besorolást Románia és Bulgária társaságában. Az első akadályok a magyar versenyzőknek nem jelentettek gondot. A Pézsa Tibor, Marót Péter, Bakonyi Péter, Kovács Tamás, Gerevich Pál összeállítású csapat két biztos győzelemmel jutott be a legjobb 8 közé, ahol a magyar csapatnak Kuba jutott ellenfélül. A találkozón biztos magyar győzelem született. Az elődöntő párosítása: Szovjetunió - Magyarország, Olaszország - Románia. A mérkőzéseket hétfőn rendezik.


Atlétikában női magasugrásban 20-an jutottak túl a 176 centis selejtezőn, köztük volt Komka Magdolna és Rudolf Erika is.
A 110 m-es gátfutás előfutamában Milassinnak nem volt esélye a továbbjutásra. Katona Gábor, aki a hármasugrást csupán amolyan „bemelegítésnek” szánta a távolugrásra, mindössze egyetlen centiméterrel maradt el a 16.20-as selejtezőszint teljesítésétől.
Ötpróbában Pappnak nem ment a távolugrás, visszaesett, Bruzsenyák viszont javított helyezésén, 10. volt az utolsó szám előtt. Nagy izgalom előzte meg a női ötpróba befejező, 200 méteres futamait. Bruzsenyáknak futamában nem voltak komoly ellenfelei, de szélcsendben, 24.35-ös jó idővel kettőt befogott az előtte állók közül, és végül egyéni rekorddal a nyolcadik helyre került. Papp nagyon fáradtan futott és méginkább visszaesett. Ötpróba: 8. Bruzsenyák Ilona 4419 ponttal (13.65, 12.48, 165, 629, 24.35), ... 23. Papp Margit 4074 (14.91, 13.16, 176, 560, 26.57).
A női 400m-en Balogh Györgyi a második pályán nem zavartatta magát, kitűnő erőbeosztással fokozatosan hozta be a pályaelőnyöket, és a célegyenes elején már az élen volt. Kifutás nélkül könnyen tartotta első helyét a felnyomó német Wilden előtt, és nemcsak alapos országos csúcsjavítás, hanem olimpiai rekord is lett az ideje. A hétfői elődöntőben folytathatja.
A gerelyhajítás döntőjében Németh Miklós csalódást okozott. Három 81-en felüli dobásnál többre nem tellett az erejéből, és be kellett érnie a hetedik hellyel. Csík József laposan, erőtlenül dobott, a döntő 12. helyén végzett. Pedig az idei legjobbjával döntőbe kerülhetett volna...
50km-es gyaloglásban Dalmati János (4:31:23.2) a 22., Kiss Antal a 26. helyen 4:34:45.0. fejezte be a finálét.

Judo. Könnyűsúly: Hetényi Antal (70kg). Hetényi első ellenfele az angol Sullivan volt. A magyar judós alaposan megdolgozott, 124 mp alatt „kivégezte” szigetországi ellenfelét. Egy lábfelszedés után fél pont vezetést szerzett, majd egy fojtásfogással bebiztosította győzelmét. Az ausztrál Churcill következett, akit rendkívül szoros küzdelemben, csupán 2:1 arányú bírói döntéssel, de legyőzte. Hetényi a japán Nomurát kapta harmadik ellenfeléül. A harmadik perc 12. mp-ében két wasaari, egy válldobás és egy leszorítás után azonban kénytelen volt meghajolni a nagyobb tudás előtt. Mivel Nomura Zajkowskit is leszorította, csoportelsőként végzett. Győzelme azt is jelentette egyben, hogy Hetényi Antal visszamérkőzhet. A magyar versenyző a 7. helyezést már magáénak vallhatta, ha legyőzi a tajvani Wangot - már 5. Amennyiben jobbnak bizonyul Zajkowskinál is, ő a könnyűsúlyú cselgáncs olimpiai bajnokság 3. helyezettje. Hetényi Antal vasárnap a vigaszágon Wang elleni mérkőzésén lábkiemelés után ippont érő leszorítással a 4. perc 49. másodpercében győzött. Hátra volt még a lengyel Zajkowski elleni találkozó. Izgalmas földharc után egyetlen akciója miatt a világbajnoki helyezettet hozták ki győztesnek a bírók. Ezzel a lengyel cselgáncsozó bekerült a legjobb négy közé, Hetényi Antal a nyugat-német Derbanttal együtt 5. lett.

Kézilabdában a D-csoport rangadóját az augsburgi műanyag borítású csarnokban vívta Magyarország és Jugoszlávia. Csapatunk nyugodtan, magabiztosan vette fel a harcot a világ legjobbjának tartott jugoszláv együttessel; egy pillanatig sem játszott alárendelt szerepet. Két góllal azonban jobb volt a jugoszláv csapat, ezt elsősorban a védekezésbeli különbség okozta. A magyar csapat biztosan került a világ nyolc legjobbja közé. Jugoszlávia-Magyarország 18:16 (9:8).
Magyarország: Horváth - Kaló 3, Varga 5, Simó 1, Vass S. 3, Stiller 2, Marosi 1. Cs: Bartalos, Vass K. 1, Adorján, Harka. Kedden az elődöntőért a világbajnoki cím védője, Románia következik.

Labdarúgás. A nyolc közötti csoportmérkőzésen Magyarország a kelet-német válogatott ellen lépett pályára. Az első negyvenöt percben labdarúgó-válogatottunk ott folytatta, ahol legutóbb abbahagyta, azaz nagyon halvány teljesítményt nyújtott; a magyar játékosok rengeteget hibáztak. A második félidőben azonban megváltozott a játék képe. A magyar csapat alaposat javult, a cserék jót tettek válogatottunknak; megérdemeltük a győzelmet. Magyarország-NDK 2:0 (0:0).
Magyarország: Géczi - Vépi, Páncsics, Bálint, Juhász P. - Dunai III, Kocsis, Szűcs, Tóth K., Dunai II, Váradi B. Csere: Váradi B. helyett Branikovits, a 60. percben, Kocsis helyett K., a 75. percben. Góllövő: Dunai II. a 60. percben, Tóth K. a 66. percben.

Lovaglás. Vasárnap 53 lovas részvételével rendezték meg az egyéni díjugrató versenyt, a Nagydíjat. A pálya 760 méter hosszú volt, 114 mp az alapidő. Tizennégy akadályt helyeztek el rajta, ami összesen 17 ugrást jelentett. Érdekessége, hogy nem volt benne hármas, csak kettes ugrás.
A három magyar résztvevő közül a mezőny első indulójaként Ákos Ajtony rajtolt Őzikével. Két nappal ezelőtti sérülésének nyomait még viselte magán, ő és lova is ideges volt, végül hét verőhibát vétett. Széplaki Pál volt a másik versenyzőnk, Kemál nyergében. A pálya első negyedét jól teljesítette, a folytatás már kevésbé sikerült, és ő is hét verőhibával fejezte be a versenyt. Harmadik lovasunk, Móra László, Antaryllal nagyon jól kezdett, komoly esélye volt a 20 közé jutáshoz, de a vizesároknál nem vett elég nagy ívet, az árok közepébe ugrott és a ló jobb hátsó lába lesántult, fel kellett adnia a versenyt. A legjobb húsz közé így egy magyar sem került be.

Ökölvívás. Három magyar, Botos András (57kg, pehelysúly), Orbán László (60kg, könnyűsúly) és Réder József (+81kg, nehézsúly) a 8 közé jutásért öklözött. A junior Európa-bajnok Réder József és a felnőtt Eb-győztes román Ion Alexe összecsapásán Réder az első menetben tartózkodó volt, a másodikban erősített, de ekkor is keveset ütött. Gyorsabb volt ellenfelénél, de adós maradt az igazán erős ütésekkel. Réder nagyerejű jobbegyenesei a harmadik menetben is rendre célt tévesztettek, így egyhangú vereséget szenvedett.
Vasárnap az esti programban folytatódtak a légsúlyú, a pehelysúlyú, a könnyűsúlyú és a nehézsúlyú mérkőzések a 8 közé jutásért. Botos András, a pehelysúlyban az amerikai Self ellen lépett a szorítóba. Az első menet nagyon szoros volt. A második menetben gyönyörű kontracsata alakult ki. Selfet tenyeresért figyelmeztették. Minden akciót Botos fejezett be, és a folytatás is hasonló volt. Az amerikainak felrepedt a bal szemhéja, de az orvos továbbengedte a küzdelmet. Amikor a gong véget vetett a küzdelemnek, Szűcs Ferenc, a Magyar Rádió riportere felkiáltott: "Botos lenyűgöző volt!" A pontozás eredménye így alakult: Hurri (finn) 60:58, Gilfeather (brit) 59:58, Hill (kenyai) 60:57 Botos javára, Kavasima (japán) 59:58, Castillo (panamai) 59:58 Self javára. Botos ellenfele a legjobb 8 között a japán Kobajasi lesz. Orbán László ellenfele a bolgár Mihajlov volt. Orbán lazán csalogatott, ballal pontozott, forgatta, irányította ellenfelét. Mihajlov nem tudta elérni. A találkozó végén a pontozás eredménye: Hill (kenyai) 60:56, Krem (holland) 60:56, Arcos (mexikói) 60:58, Hurri (finn) 60:55 Európa-bajnokunk javára. A kubai Waldo Santiago 59:59 arányban Mihajlovot (!) hozta ki győztesnek.

Úszásban az utolsó előtti napra ébredtünk vasárnap reggel. A magyar versenyzők minden számban érdekeltek voltak. 200 méter vegyesen Hargitay szereplését vártuk nagy érdeklődéssel, míg a délelőtt egyetlen női versenyszámában a vegyesváltónkat figyeltük, majd Verrasztó és Sós következett.
A vegyesúszók közt Hargítay András a második futamban megjavította a mexikói győztes amerikai Hickcox olimpiai csúcsát, megközelítette hazai legjobbját (ez 2:10.7) és biztatóan könnyed úszással, 2:10.88-cal a döntőbe jutott. A vegyesváltónk szereplését nem kísérte szerencse. Igaz, azt előre tudtuk, hogy a 200 hátra készülő Gyarmati nélkül nincsenek különösebb reményeink, de azért ennél lényegesen többet vártunk. Szekeres Ildikó (1:11.08) gyengén kezdett, Kaczander Ágnes „hozta” formáját (1:16.68), de azután Turóczy Judit ismét erősen visszaesett pillangón (11:08.45), Patóh Magdolna már hiába úszott 1:00.13-at, ez kevés volt a döntőhöz. Ezerötszázon Verrasztó Zoltánt (17:18.66) és Sós Csabát (17:43.97) túlzott feladat elé állította ez a versenyszám. A délutáni első döntőben rögtön Hargitay András következett 200 vegyesen. Hargitay jól kezdett, de háton kissé leszakadt az élmezőnytől, s csak hatodikként fordult. A táv első fele után Hargitay is egyre jobban jött fel mellen. Az utolsó hossz előtt András szoros ötödikként kezdte a hajrát és ezen már a célig nem is tudott változtatni.

Vízilabdában abban a tudatban ugrottak a jugoszlávok ellen játékosaink a medencébe, hogy csak a győzelem esetén maradhatnak versenyben az aranyéremért. Lelkes volt a hangulat, a lelátón helyet foglaló turisták harsányan buzdították a fiúkat, lengtek a zászlók. A magyar csapat javuló játékkal a torna eddigi legjobb teljesítményével biztos győzelmet aratott. A támadások építése ezúttal sokkal folyamatosabb, pontosabb és így gyorsabb is volt, mint eddig. Csak az emberelőnyös helyzetek kihasználása terén kellene még javulni. Magyarország - Jugoszlávia 4:2 (1:0, 1:1, 1:0, 1:1).
Magyarország: Cservenyák - Bodnár dr., Görgényi, Faragó, Kásás, Szívós, Sárosi. Csere: Pócsik, Magas, Konrád III. G: Szívós, Bodnár., Sárosi, Faragó.

(MOB; fotók: MTI-archívum)