Ötven éve történt: München 1972 – ezüstérmes a női tőrcsapat

Ötven éve történt: München 1972 – ezüstérmes a női tőrcsapat

2022. 09. 08.
Megosztás


Az olimpia 13. versenynapján – szeptember 8-án – vívásban ezüstérmes lett női tőrcsapatunk, ökölvívásban három sportolónk bejutott a fináléba. A labdarúgó-válogatott sorozatban harmadik alkalommal mérkőzhet meg az aranyéremért. Kötöttfogású birkózóink közül hatan még versenyben vannak az érmekért. Minden magyar kajak-kenu egység finalista.

Vívás. A párbajtőr csapatversenyben a 20 benevezett csapatot 5 négyes csoportba osztották. A selejtezőkből a két első helyezett jutott tovább. Az 5 csoportelsőt és a csoportmásodikok legjobbját kiemelték egyenesen a negyeddöntőbe, a fennmaradó 4 csoportmásodik pedig egyenes kieséssel vívhatott ugyancsak a legjobb nyolc közé jutásért.
Magyarország a C csoportban Svédország, Dánia és az NSZK társaságában vívott a továbbjutásért. A Fenyvesi Csaba, Kulcsár Győző, Schmitt Pál, Erdős Sándor, Osztrics István összeállítású gárda a nyugatnémeteket és a dánokat legyőzte, a svédektől vereséget szenvedett, de így is ez a két válogatott jutott tovább. Mivel az NSZK legyőzte a svédeket, így a magyar ötös csoportelsőként lépett tovább a negyeddöntőbe. A szombati negyeddöntő párosítása: Norvégia - Franciaország, Románia - Svájc, Szovjetunió - Svédország, Magyarország - Lengyelország.
A párbajtőrcsapatok két fordulója közötti szünetben került sor a női tőrcsapatok két elődöntőmérkőzésére, amelyben a szovjet, a román, a magyar és az olasz együttes volt érdekelve. Az oroszok 9:4-re verték a románokat. A magyar válogatott Tordasi Ildikó 4, Rejtő Ildikó és Szolnoki Mária 2 - 2, Bóbis Ildikó 1 győzelmével 9:6-ra legyőzte az olaszokat. Az esti döntőben a két örök vetélytárs, a szovjet és a magyar csapat harcolhatott az aranyéremért.
Nehéz döntő elé néztünk, ezen az állásponton voltak a szovjetek is. Kezdődött úgy, hogy az első négy csörte után 3:1, majd 4:1 volt az eredmény a magyar csapat javára. Ezután sorozatban 6 szovjet győzelem következett. Bóbis még szépített a Gorohova elleni 4:0-ás sikerével, de a tapasztalt szovjet együttes átvészelve a magyarok első nagy rohamát, Rejtő második veresége után tulajdonképpen lélektani előnyhöz jutott. Ettől kezdve már a szovjet lányok kezében volt a mérkőzés irányítása, és végül nagy biztonsággal (9:5) védték meg olimpiai bajnokságukat.
Az ezüstérmes magyar válogatott tagjai: Ságiné Rejtő Ildikó, Bóbis Ildikó, Szolnoki Mária, Tordasi Ildikó, Matuscsákné Rónay Ildikó.

Ökölvívás. A már biztos érmes négy magyar, Gedó György (48kg), Botos András (57kg), Orbán László (60kg) és Kajdi János (67kg) is a döntőbe jutásért, a még fényesebb érmekért öklözött.
Az elődöntő küzdelmeit az utolsó pillanatig bizonytalanság kísérte. A versenyzőkkel is csak péntek reggel közölték, milyen sorrendben lépnek a szorítóba. Délután elsőként Gedó György kezdett. Ellenfele a brit Evans volt. A magyar öklöző végig fölényben volt, és végül 5:0 arányú győzelmet aratott. A pontozás eredménye: az NDK-beli Wolf 60:57, az NSZK-beli Grabarz 60:58, a nigériai Malik 60:58, a thaiföldi Sakchy 60:57, az amerikai Urbec 60:56.
Mindenki féltette Kajdi Jánost, a rendkívül jó ütőerejű, fél fejjel magasabb, fordított alapállású kenyai Murunga ellen. Az első menetben Kajdi jól szurkált, s a menet végére három rövid ellensorozással a maga javára fordította a menetet. A negyedik percben a szorító kellős közepén Murunga feje egy pillanatra szabadon maradt, Kajdi ezt kihasználta, beugrott és egy jobb horgot helyezett el ellenfele állszögletére, amelytől a kenyai a padlóra került, 8-at számoltak rá. Ettől kezdve már csak védekezett a kenyai öklöző. A 3. menetben lassúbb iram folyt, Kajdi fölényesen irányított, de kockáztatni már nem akart. A pontozás eredménye meglepően alakult: a tunéziai Guellaty 59:57, a tajvani Hong Chen Sen 59:56, a finn Hurri 60:59, a dél-koreai Kwan Soo Han 60:59 arányban Kajdit jelölte győztesnek, az új-zélandi Ashton 59:59-es pontaránnyal a kenyait hozta ki győztesnek.
Késő este lépett szorítóba Botos, akinek az ellenfele a pehelysúlyban a szovjet Kuznyecov volt. Kuznyecov láthatóan nagy ütésre készült, amely a 3. percben sikerült. Botos viszont passzív volt, közbe-közbe szúrkált. A 2. menetben nőtt a feszültség. A szovjet ökölvívó rohamozni kezdett, előretolt jobb keze megzavarta Botost, aki elég sok ütést kapott. A 3. menetben Kuznyecov „levívta” a magyar ökölvívót. Balegyenesei rendre ültek, válogatottunk képtelen volt irányítani. A pontozás eredménye: a kubai Waldo Santiago 59:57, az NDK-beli Wolf 60:57, a holland Króm 60:58, a nigériai Malik 60:56, a kenyai Hill 60:57 Kuznyecov javára. Botos András bronzérmet szerzett.
A következő párban Orbán László mérkőzött a columbiai Perezzel. Az első menetben, ahogy keményedett a küzdelem, egyre több ütés érte Európa-bajnokunkat. A 2. menet egyértelműen Perezé volt. Az utolsó harmadban Orbán mindent megpróbált, rohamozott, s úgy látszik, ez döntött 3:2 arányban a javára. A pontozás eredménye: a thaiföldi Sakcohye 59:58, a brit England 59:58, a holland Króm 60:58 Orbán, az iráni Karapet 60:59, az amerikai Urbec 59:58 Perez javára.
Három ökölvívónk bejutott a fináléba, Gedó a KNDK-s Kim U Gil, Kajdi a kubai Correa, Orbán a lengyel Szczepanski ellen lép szorítóba az aranyéremért.

Birkózásban messze volt még a harmadik forduló rajtja, a norvég Mörvng azonban nem jelent meg a mérlegelésnél, igy páratlan lett súlycsoportja létszáma, ezzel Varga János (57kg) erőnyerőként, páholyból figyelhette az újabb forduló eseményeit.
A 62 kg-os Réczi László a szőnyegen csak pillanatokra tudta feledtetni a bal combján feszülő szorítógumi jelentését. A mérkőzés nagy részében látható volt tartózkodása, s veresége csak néhány pillanatig lehetett kérdéses a szovjet Megrellsvili ellen. 12:4-re veszített, s így kiesett, a 10. helyen fejezte be a küzdelmet.
Donesecz József is kettős harcot vívott 52 kg-ban. Kamuti Jenő tőrvívó ezüstérmesünk, a birkózók önkéntes orvosa már a mérkőzés 58. másodpercében gondozásba vette őt, mivel a magyar birkózó jobb fülénél felrepedt a bőr. A másik harc a szőnyegen folyt, az egy fejjel magasabb szőke Huber, az NSZK sportolója ellen. Egyértelműen Doncsecz volt a mérkőzés győztese, így versenyben maradt. Öt pontja van a harmadik forduló után.
Versenyben maradt Steer Antal is, pedig háromesélyes mérkőzés kezdődött, amikor kezet fogott a japán Tanovéval, az előző évi vb bronzérmesével. Az első menetben válldobással Steer szerzett pontelőnyt, a másodikban megtartotta az előnyt, bár értékes akció közben Tanove egy ízben sikerrel kontrázott. A harmadik három percben 68 kg-os bajnokunk nagy hajrával biztosította be győzelmét.
Seres Ferenc és a vb-bronzérmes bolgár Angelov mérkőzése sem nélkülözte az eseményekkel agyonzsúfolt pillanatokat. 8:5-ös Seres-vezetéssel ért véget a második menet. 48 kg-os versenyzőnk bátran birkózott, de a harmadik menet elején belement egy hosszú akcióba; 10:10 lett a csata vége. Végül Angelov nyert, 12: 11-re. A hírügynökségek már jelentették is: Seres Ferenc kiesett. A magyar vezetés úgy vélte, Feri két pontját egyszerűen „lenyelték” a nagy kavarodásban. A magyar csapat vezetői benyújtották az óvást. Bár Seres a jegyzőkönyvek szerint kiesett, valójában még állt – egészen péntek estig, amikor döntés születik. Ha két pontját megítélik, ő lesz a találkozó győztese, s öt ponttal versenyben marad.
Hegedűs Csaba (82kg) ellen a lengyel Ostrowski nem tudott mást kezdeni, mint menekült. Így mindhárom menetben egy-egy intés a lengyel oldalán, s Hegedűsnek két hibapontja maradt.
A 90 kg-ban Pércsi József az amerikai Bangham ellen az első menetben egy pont előnyt szerzett mögékerüléssel. A következő kettőben pedig tizenkettőt. Földre vitte, átfordította, hídba kényszerítette, egyszóval uralta ellenfelét. Technikai győzelem, jutalma csupán 0,5 pont, és versenyben maradt.
A szabadfogásban bronzérmet nyert Csatári József 0 hibapont birtokában lépett szőnyegre a legnehezebb kötöttfogásúak egyik reprezentánsával, a jugoszláv Szemerédivel. Régi ellenfelek, jól ismerik egymást. Csupán megintések jelentettek eseményt; mindkét versenyzőt leléptették. Súlycsoportjában a mérkőzések úgy alakultak, hogy a kettős leléptetés után kapott 4 pont ellenére versenyben maradt és már biztos pontszerző.
Kétszeres Európa-bajnokunkat, Kiss Ferencet öt hibaponttal érte utol a harmadik forduló. Várta őt egy régi nagy ellenfél, a lengyel Skrzydlowski, az aktuális évi Eb bronzérmese. A második menet közepén 5:3-ra vezetett. Skrzydlewski egyszerűen nem talált ellenszert. Megintették. Csípődobás, majd hátraesés következett. 9:3 a harmadik menet első percében, ismét levitte ellenfelét egy hátraeséssel. Megfordította és a lengyel hídba kényszerült, majd két vállra került. Kis vita támadt, de végül győzött a bírói becsület. Megítélték a tust. Heten maradtak versenyben a 100 kg-os súlycsoportban. Kiss sorszáma a legnagyobb, tehát a negyedik fordulóban erőnyerő lesz. A párosítás pedig olyan, hogy abban a fordulóban akár négyen is kieshetnek. Ha a papírforma érvényesül, és amellett a bolgár Ignatov pontozással legyőzi a norvég Hemnet, akkor Kiss Ferenc a hallatlanul balszerencsés rajt ellenére is felállhat a dobogóra.
Kiss Ferenc alig remélt kétvállas diadalának igazán rövid ideig örülhettünk pénteken este. A lengyelek szinte azon melegében óvást nyújtottak be, mondván: Kiss gánccsal vitte tushelyzetbe Skrzydlewskit. A késő este óvási tárgyalásokkal telt el, hiszen mi, magyarok, Seres Ferenc mérkőzésének újraértékelését kértük. Nos, az óvások tárgyalásán minden ügyében vetítettek. A Seres - Angelov mérkőzést azonban nem vetítették le, így utasították el a magyar óvást, Seres kiesett, a 9. helyen végzett.
Kiss Ferenc mérkőzését felidézték filmről. Egyértelműen kiderült, hogy versenyzőnk nem gáncsolt. Tehát teljesen szabályos kétvállas győzelmet aratott, a lengyel óvásának mégis helyt adtak. Példátlan ráadás. Az indoklás úgy szólt, hogy a kérdéses akció közben felharsant a mérkőzésvezető sípja, s az zavarta meg Skrzydlewskit. Megszületett a birkózás történetének példátlan döntése: szombaton délelőtt folytatni kell a mérkőzést, a harmadik menet 39. másodpercétől. Kissnek azonban megítélték a tusakcióért járó két pontot. 11:3-tól kell tehát folytatni úgy, hogy Kissnek még legalább két pontra volna szüksége a versenyben maradáshoz. A felzúdulás mind magyar, mind külföldi szakemberekben csillapíthatatlan maradt.

Az oberschleissheimi kajak-kenu pályán a középdöntő szokás szerint a férfi kajak egyesek három futamával kezdődött. Az elsőben Csapó Géza nyert, Pfeffer Anna folytatta, lendületes csapásokkal szinte végig vezetve lett első gyengécske ellenfeleivel szemben. Közvetlenül ezután indult a Deme József, Rátkay János kajak kettesünk. Ők sem adták alább a futamgyőzelemnél. Kenu kettesünk, Darvas Miklós és Povázsay Péter keményen meg kellett, hogy harcoljon a lengyelekkel a továbbjutó harmadik helyért. Sikerrel. Váratlanul izgalmasan alakult viszont az utolsó versenyszám, a K4 első futama. A Bakó Zoltán, Szabó István, Vargha Csongor, Várhelyi Péter összeállítású egység az utolsó száz méterig az NDK négyesével viaskodott. Végül a célfotó döntötte el a második-negyedik helyezést; a finneké lett a második hely. Szabóék 41 század másodperccel megelőzték az NDK hajóját. Így minden versenyszámban lesz magyar hajó a fináléban.

Labdarúgás. A magyar válogatott az elődöntő csoportja utolsó összecsapásán Mexikó ellen lépett pályára. A 35. percben szép magyar támadás végén Branikovits lefejelte a labdát Dunai II elé, a középcsatárunk két védőt is becsapott, aztán 12 méterről a bal sarokba lőtt, 1:0. Az 52. percben újabb gólt ért el együttesünk. Dunai II átadásából Kocsis 14 méterről lőtte a labdát a bal kapufa töve mellett a hálóba, 2:0. Minden különösebb megerőltetés nélkül játszott a magyar válogatott, s inkább edzőmérkőzés jellege volt a találkozónak. A nem túlságosan látványos, de okos taktikával vívott mérkőzést megérdemelten nyerte meg a magyar csapat. Ezzel megszerezte a jogot ahhoz, hogy Tokió és Mexikó után ismét az aranyéremért játsszák az olimpiai stadionban. Az ellenfél a másik csoport győztese Lengyelország lesz. Magyarország - Mexikó 2:0 (1:0).
Magyarország: Géczi - Vépi, Kovács, Bálint, Páncsics - Dunai III, Kű, Szűcs - Branikovits, Dunai II, Tóth K. Csere: Kű helyett Kocsis a szünetben, Dunai II helyett Váradi B. a 72. percben.

Atlétikában folytatódott a tízpróba az olimpiai stadionban. 110m gáton Bakai erősen elmaradt szoktott eredményeitől, így a csúcsjavítási remények bizony megcsappantak.
Ezután viszont diszkoszvetésben kivágta a rezet, és kétszer is jóval 51 m-en felül hajított. Ezzel a mezőnyben messze a legjobb eredményt érte el. Kis pihenő után a tízpróbázok rúdugrással folytatták. Bakai a 440-es magasságot tűzte ki célként, de csak 4 méterig jutott el. A 430-on volt két biztató kísérlete, a harmadik ugrásánál meg is sérült. A jól sikerült diszkoszvetéssel a 10. helyen állt, a rúd után kettővel visszaesett. Gerelyhajításban, egyik erős számában, azután már csak árnyéka volt önmagának, 52:18-ig jutott el, de ezzel is tartotta a 12. pozíciót. Bakai az utolsó számban, 1500-on rajthoz állt még, de sérülése miatt faladta, így végeredményben 7071 ponttal a 20. helyen fejezte be. A súlylökésben Varjú Vilmos igen biztatóan, mindjárt elsőre 19.94- gyel biztosította helyét a fináléban. A távolugrásban Katona Gábornak 768-cal nem volt esélye a továbbjutásra.

Pénteken az íjászat rövidebb távjainak első fordulóját rendezték meg Münchenben, az angolkertben. Délelőtt mind a nők, mind a férfiak az 50, délután pedig a 30 m-es távon versenyeztek. A két magyar versenyző ezúttal valamivel jobban lőtt, s így az összetettben előbbre léptek: Hamvas Ágnes 144 lövés után a 19., Nagy Béla pedig a 39. helyre került.

Kézilabda-válogatottunk a középdöntőben az NSZK ellen lépett pályára. A magyar csapat lépett fel támadólag. Bár 3:1-re, majd 4:3-ra is vezetett együttesünk, egyre inkább felzárkóztak a vendéglátók, elsősorban Moeller nagyszerű játékával 4 góllal elhúztunk. Hiába volt a jó kezdés, a pár percnyi kihagyás teljesen visszavetette a magyar csapatot, bátortalan, pontatlan lövések szálltak a remekül védő Kater kapujára. Gyorsan adogattak Marosiék, de csak a labda mozgott. A félidő vége előtt még egyszer felcsillant a remény, két gólra megközelítettük az NSZK-t. A második félidő első percében Stiller egyéni játékkal egy gólra csökkentette a magyar csapat hátrányát. Újabb kihagyások (Marosi és Vass K. is hetest hibázott) azonban megkönnyítették a hazaiak dolgát: három gólos különbséggel nyerték a találkozót. A magyar csapat Svédország ellen mérkőzhet a 7. helyért. NSZK - Magyarország 17:14 (8:6)
Magyarország: Bartalos - Kaló 1, Varga 2, Marosi 2, Vass S. 1, Stiller 3, Simó 2. Csere: Vass K. 3, Takács, Harka.

Kétnapos kényszerszünet után befejeződtek az olimpia vitárlásversenyei. Finn dingiben Fináczy György a befejező futam előtt a 4. helyen állt. Az utolsó fuitamát elrontotta, 23. helyével visszacsúszott az összetettben a 8. pozícióba. Csillaghajóban Gosztonyi András és Holovits György a gyenge kezdés után fokozatosan javitottak helyzetükön, az utolsó futamban a 2. helyen haladtak át a célvonalon. Ők is a 8. helyen zárták az olimpiát. A repülő hollandi hajóosztályban Litkey Bence és Izsák Szabolcs a befejező futamban 13., összetettben a 16. helyen végzett.

(MOB; fotó: MTI-archivum)