Ötven éve történt: München 1972 – négy magyar ökölvívó már érmes

Ötven éve történt: München 1972 – négy magyar ökölvívó már érmes

2022. 09. 07.
Megosztás


Csütörtökön, szeptember 7-én, a versenyek 12. napja ugyan magyar érmek nélkül zárult, de ökölvívóink és női tőrvívócsapatunk az elődöntőért küzdhetett.

Ökölvívás. Gedó György csütörtök délután a negyeddöntőben a szovjet Ivanov ellen lépett szorítóba. Az első 3 percet kétszeres Európa-bajnokunk "elaludta", keveset kezdeményezett, Ivanov pedig sorozásaival előnyt szerzett. A 2. menettől fordult a kocka. Gedó irányított és lényegesen többet ütött, mint ellenfele. A 3. menetben a magyar ökölvívó hajrája elsöprő volt. Főleg ballal sok kemény és tiszta ütést vitt be Ivanov testére és fejére, aki egyszer-egyszer meg is ingott, számolni azonban nem kellett rá. A 7. percben a szovjet ökölvívó szemhéja megsérült, de folytatni tudta a küzdelmet. Az utolsó percben Gedó valóságos ütésfesztivált rendezett, s amint a pontozók lapjáról kiderült, nagy szükség is volt erre a hajrára.
A görög Delatolas és a tunéziai Guellaty 59:53, illetve 59:57 arányban Ivanovnak adta a mérkőzést, a brit Gilfeather 59:57, a Puerto Ricó-i Lugo 59:58 arányban Gedó győzelme mellett döntött. Végül az ausztrál Abrahart pontozólapján 58:58-as döntetlen szerepelt, Gedó nevének megjelölésével, így alakult ki a 3:2-es győzelem a magyar ökölvívó javára. Botos András este a pehelysúlyban a japán Kobajasival mérkőzött, szintén a 4 közé jutásért. Okos küzdőmodorával biztos pontozásos győzelmet aratott. Ezzel négy magyar ökölvívó küzdhet a döntőbe jutásért, s már valamennyien érmet vallhattak magukénak.

Vívás. Csütörtökön megkezdődött a női tőrcsapatok kétnapos küzdelem az érmekért. A tizenegy benevezett együttest két négyes és egy hármas csoportba osztották, ahol körmérkőzéssel döntötték el az első két hely sorsát. A magyar csapat a szovjet, a kubai és az osztrák válogatottal került össze. A hölgyek 14:2-re verték Kubát. A csoportelsőség kérdése a szovjet-magyar összecsapáson dőlt el. Rejtőék eleinte megpróbáltak „keményen” vívni, 2:0-ra vezettek is, ekkor azonban fergeteges hajrába kezdett a szovjet együttes, egyenlített, majd 6:2-re elhúzott, végül 9:4-re végződött az olimpiai döntőnek is beillő találkozó.
Vívónőink okosan úgy ítélték meg a helyzetet, hogy a szoros eredmény érdekében kár lenne már a selejtezőkben felhasználni az erőtartalékokat. A selejtezők után a továbbjutott hat csapat közül a szovjet és az olasz csapatot kiemelték, ez a két együttes tehát már a péntek délelőtti elődöntőbe jutott. A fennmaradó két helyért a román és a nyugatnémet, valamint a magyar és a francia válogatott mérkőzött egymással.
Délután négy órakor került sor az elődöntőbe jutásért a két találkozóra. A franciák elleni találkozón 9:7 lett javunkra. 8:7-es magyar vezetésnél az utolsó találkozón csak egyetlen tusra volt szüksége a magyar csapatnak, mivel jobb volt a találataránya, és a döntetlen esetén is a magyarok jutottak volna be az elődöntőbe. Kissé nehezen született meg Szolnoki első találata Josland ellen. 1:0, 2:0, aztán végre 2:1, s ezután már Szolnoki felszabadultan harcolhatott az újabb találatokért a győzelemért.
Az elődöntőben a párosítás: Magyarország-Olaszország, Szovjetunió-Románia.
A selejtezőkben a magyar csapat: Bóbis Ildikó, Rejtő Ildikó, Rónai Ildikó, Szolnoki Mária, Tordasi Ildikó.

Birkózás. Későn kerültek ágyba szerda este a felsőbb súlycsoportokban versenyző kötöttfogású birkózóink. Csütörtökön mégis ők ébredtek frissebben, hiszen délelőtt ismét a szőnyegre szólították a Hegedűs testvéreket, Kisst és Csatárit is. Pércsi Józsefnek (90kg) csupán mérlegelnie kellett, holland ellenfele visszalépett a folytatástól, így a magyar birkózó erőnyerő lett a csütörtöki második fordulóban, így maradt az egy hibapontja. A harmadik fordulóban a mexikói olimpia 5. helyezettje, az amerikai Bangham lesz az ellenfele.
A nehézsúlyú Csatári József (+100kg) ellenfele a perui Zambrano volt, akinek testsúlya közel másfél mázsát nyomott. Csatári hősiesen mozgatta jobbra-balra ezt a hatalmas tömeget. Zambrano csak védekezni tudott, s a második menet befejezése előtt leléptették. Csatári 0 hibaponttal előkelő helyet foglalt el a hét főre zsugorodott mezőnyben.
Kétszeres Európa-bajnokunk, Kiss Ferenc csütörtöki története viszont alig érthető. Lorenz Hecher, az NSZK versenyzője, a modenai Eb bronzérmese volt az ellenfél a 100 kg-osok között. Az első menetben mindkettőjüket megintették. A második elején a bírák jól megfigyelhették, hogy Kiss mindenáron akciózni akar. Megfigyelték, látták, értékelték. Hecher intést kapott! A helyzet a szőnyegen nem változott. A bírák azonban elvesztették az értékelés objektivitását, s szinte pillanatok múlva "egyenlítettek”, Kisst is megintették. Az utolsó percben a vezetőbíró ismét csak Hechert akarta meginteni. A szőnyegelnök és a pontozó azonban vajmi keveset törődött azzal, mit lát a szőnyegen. Mindkét birkózót megintették. Hecher ezzel kiesett, Kiss pedig ötpontos lett. Ha a lengyel Skrzydlewski ellen nem szerzi meg a kiesést jelentő hatodik pontot, akkor a negyedik fordulóban erőnyerő lesz, és az már helyezést jelenthet számára. A második forduló után ugyanis mindössze heten maradtak állva a súlycsoportban.
Időközben Hegedűs Miklós is lejött a szőnyegről. Döntetlent ért el a hazaiak 74 kilósa, Schröter ellen. Igazában csak a második menetben birkózott jól, s akkor 4:3-as vezetést szerzett. Egy pont előnyt azonban egyszerűen nem lehet egy meneten át megtartani... Miki megpróbálta, de érthetően megintették. A döntetlennel ő búcsúzott elsőként a magyar csapatból, súlycsoportjában a tizenötödik helyen végzett.
Majd Hegedűs Csaba lépett szőnyegre. Ellenfele a svéd Karström négy éve hatodik lett az olimpián. Világbajnokunk jól kezdett, Karström csak menekült. Megintették. A második menetben kettős intés következett. A harmadikban a svéd egyre többször menekült. Hét perc tíz másodperc: a pontozóbíró, az NSZK-beli Metzler Karström leléptetését indítványozta. Húsz másodperccel később újra. Hiába. Megint húsz másodperc telt el, s Metzler ismét magasba tartott táblája mindvégig fenn is maradt. A jugoszláv vezetőbíró, Arsics azonban olyannyira nem vett tudomást minderről, hogy versenyzőnket karfelszedés közben is felállította. Így Hegedűs pontozásos győzelmet aratott.
Este a 48kg-ban Seres Ferencnek villámgyorsan sikerült a kétvállas győzelem. Mindössze egy perc és nyolc másodperc telt el, amikor két vállra fektette az NDK-beli Drechselt. Maradt tehát a 4 hibapont.
Az 52kg-ban Doncsecz József a modenai Európa-bajnok jugoszláv Marinko ellen kísérelte meg a szinte lehetetlent. A magyar versenyző hatalmas akarással küzdött. Másfél perc volt hátra, amikor két, kettős intéssel 2-2-re állt a mérkőzés. Doncsecz még erősített a hallatlanul szívós jugoszláv ellen, s az utolsó pillanatban a harmadik intés a jugoszláv versenyző leléptetését jelentette. Így Doncsecznak is 4 hibapontja van az első két forduló után.
Világbajnoki negyedik helyezettünk, Réczi László (62kg) a lengyel Lipiennel találkozott. 4:4-ig haladtak együtt, s egy akcióval a lengyel 5:4-re fejezte be a második menetet. Az utolsó három perc keservesen egyhangú volt, pörgetésekkel 11:4-re győzött Lipien.
A 68 kg-ban rangadó következett. Steer Antal a világbajnok jugoszláv Damjanoviccsal mérkőzött. Az első menet végén ellenfelét megintették. A 4. percben Steer is hasonló sorsra jutott. Damjanovics egy rogyasztással levitte, s megszerezte a vezetést. Egy kettős intéssel továbbra is megmaradt az ellenfél előnye. Steer szemhéja felrepedt, nem folytathatta a mérkőzést.
A nap utolsó szőnyegre lépett magyar birkózója Varga János (57kg) a dél-koreai Annal találkozott. Az ellenfél két és fél meneten át hanyatt-homlok ugrált ki a szőnyegről. A lendületes Varga-rohamok így nem értek célt, Ant viszont leléptették. Vargának 0 hibapontja van.

Csütörtökön egy napi szünet után folytatódtak az atlétikai versenyek az Olimpiai stadionban. Bakai József 33 tízpróbázóval együtt kezdte meg kétnapos versenyét. Bakai 1000 m-en erős futamában jól tartotta magát, 11.08-cal ért negyediknek a célba, ez kézi méréssel 10.8 körüli időnek felel meg. A második számban, a távolugrásban Bakai második kísérletével érte el legjobbját, 716 cm-t, harmadikra belépett. Súlylökéssel folytatták a tízpróbázók. Bakai egymás után javított és harmadikra 15.84-gyel alaposan túlteljesítette előirányzatát, s egyszerre feljött a hatodik helyre. Bakai tisztán ugrotta a 189cm-t a tízpróba negyedik versenyszámában. Megpróbálkozott a 192-vel is, de ez már magasnak bizonyult a számára. Este a tízpróba 400 méteres futamai már villanyfény mellett kerültek sorra. Bakai a második futamba került, igen erős ellenfelekkel, ahol 50.9-cel ért a célba, összpontszáma az első nap után 6 ponttal jobb, mint júliusi csúcsjavítása alkalmával.
A súlylökésben csak a 20 méteres körívet jelölték ki, pedig a szovjet Csizsova kezéből már az első kísérletre ennél több mint egy méterrel messzebb vágódott a golyó. Bognár első két kísérlete (17.39, 17.97) után nagyon összeszedte magát, harmadikra 18.23m-t dobott, ami új országos rekord volt, de ezzel sem jutott be a 8 fős fináléba, a 11. helyen végzett.
400m síkon Balogh Györgyi jól tartotta magát és a célegyenesbe a 4-5. helyen fordult. Ekkor azonban hiába vitte volna az akarat, már nem bírta a térde. Egyre nehezebbek lettek a lépései, és az utolsó 50 méteren egymás után befogták és előzték meg azok, akik mögötte voltak, így a magyar versenyző 8. lett a fináléban.
Kalapácsvetésben Bonyarcsuk mindjárt elsőre 75.50-et dobott, ami később a végső győzelemre is elég volt. A mieink közül Eckschmidt Sándor kezéből 71.20-ra, Zsivótzky Gyuláéból 71.38-ra repült. Encsi István harmadikra jutott túl a 70m-en (70.06), de ez az eredmény nem volt elég a 8 közé jutáshoz, a 11. helyen fejezte be a versenyt. A nyolcas döntőben sem Zsivótzky, sem Eickschmidt nem tudta felülmúlni az első sorozatban elért eredményét, így elöbbi az 5., utóbbi a 6. helyet érte el.

1920 óta, most a XX. Nyári Olimpiai Játékokon szerepel újra a sportágak között az íjászat. A négynapos küzdelemsorozatból csütörtökön két női és a két férfi szám első fordulóját bonyolították le. A nőknél 40, a férfiaknál 55 sportoló rajtolt a müncheni angolkertben kialakított lőpályán. A délelőtti versenyen a nők 70, a férfiak 90 méter távolságról lőtték nyílvesszőiket a céltáblára. A magyarok, Hamvas Ágnes, és Nagy Béla a várakozásnál gyengébben kezdtek. Délután a női 60, illetve a férfi 70 méteres viadal első fordulóját bonyolították le. Hamvas Ágnes a két sorozat alapján előbbre került, Nagy Béla viszont lejjebb csúszott. 72 lövés után Hamvas a 28. helyen áll holtversenyben, Nagy a 40.

Az országúti egyéni mezőnyversenyen országonként négy-négy kerékpáros állhatott rajthoz az 52,8 km-es körpályán. Így 163 résztvevővel — köztük négy magyarral, Debreceni Tibor, Gera Imre, Nagy Gábor, Peterman József, Takács András, kezdődött meg a nyolc körös viadal. Bár nem voltak túl meredek emelkedők, de a ravasz, hosszú kaptatók hamar eldöntötték, hogy kiben mennyi erő lakozott. A magyarok közül Takács András szerepelt a legjobban, aki a második hullámmal érkezett, és a kilencedik helyezettel azonos idővel 23. lett. Debreceni 64., Gera 67. lett, Peterman feladta a versenyt.

Maratoni küzdelemben remek győzelmet aratott a női röplabda-válogatottunk a Kuba elleni, 5. helyért folytatott párharcban.

Az első két játszmában bosszantó hibákat vétettek a lányok, de mégis nagy akarással sikerült a magunk javára fordítani a mérkőzést. Dr. Bánhegyiné sérülés miatt nem szerepelhetett. A lányok minden dicséretet megérdemelhettek küzdőképességükért. A magyar együttes második legjobb európaiként az ötödik helyet szerezte meg.

Magyarország-Kuba: 3:2 (-13, -14, 14, 5, 11)
Magyarország: Gerhardtné, Királyné, Hazsikné, Szalainé, Buzekné, Torma. Cs: Blaumanné, Schadekné, Gál, Törökné, Énekes
A pontszerző, 5. helyen végzett válogatott tagjai:
Török Zoltánné, Schadekné Eichler Katalin, Énekes Emőke, Hazsik Endréné, Gál Mária, Gerhardt Gézáné, Buzek Lászlóné, Bánhegyi Lászlóné, Blaumann Ferencné, Szalay Béláné, Király Györgyné, Torma Ágnes

Csütörtökön rendezték volna meg Kielben a vitorlásversenyek utolsó futamait. Sajnos a túlságosan gyenge szél és a rossz látási viszonyok miatt még a megkezdett repülő hollandi, tempesz, és csillaghajó futamokat is félbe kellett szakítani, így eredményt nem tudtak hirdetni.


(MOB, fotó: MTI-archívum)