Bokod 20230420 1

Óvodások olimpiai napja Bokodon, elbúcsúztatták Huszka Mihályt, olimpikonok népszerűsítése Debrecenben

2023. 04. 24.
Megosztás

Olimpiai bajnokok részételével tartottak óvodásoknak olimpiai napot Bokodon, elbúcsúztatták Huszka Mihály súlyemelőt Oroszlányban, olimpikonokat népszerűsítettek Debrecenben. A Magyar Olimpiai Akadémia áprilisi hírei közül emelünk ki néhányat.

Április 20-án a névadó dr. Nemere Zoltán olimpiai és világbajnok vívó születésnapján rendezték meg Bokodon, az óvodában a gyerekek részére az idei olimpiai napjukat. Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára vezetésével már a reggeli kezdés előtt megérkezett az óvodába Sákovicsné Dömölky Lídia vívó, Szabó Gabriella kajakozó, Szász-Kovács Emese vívó olimpiai bajnok és Vajda Krisztina MOB-marketingmunkatárs, hogy részt vegyen a rendezvényen és köszönthessék a kicsiket. Az óvoda 2012-ben, az országban elsőként vette fel a kétszeres olimpiai bajnok vívó nevét, aki a település szülötte és elismert polgára volt. A hivatalos megnyitó az óvoda folyosóján, a névadó emlékfalánál került lebonyolításra. Markó Györgyi óvodavezető beszélt a sport szerepéről, amit az óvodai nevelésben kiemelten fontosnak tartanak. Elmondta, a téli sportolást népszerűsítő nevelés is folyik az intézményben, ezenkívül a parasport szintén fontos szerepet játszik a mindennapokban, emellett gyerekeik részt vesznek az úszónemzet programban is. Ezután az óvoda homlokzatán leleplezték a Sebők Orsolya tervezte névtáblát, amit az óvoda és a bölcsőde együttes működtetése tett szükségessé. A sportos program a községi futballpályán folyt tovább a gyerekek részére. Itt Nemere Gyula, a névadó testvére vitte az olimpiai lángot, gyújtotta meg a verseny helyszínén, úgy, mint az igazi ötkarikás játékokon. A gyerekek az akadályverseny keretén belül gátak felett futottak, kosárra dobtak, gerelyt hajítottak, alagutat másztak. A bajnokok minden csoport eredményhirdetésében segédkeztek, majd fotó is készült a résztvevőkkel. A program az iskolában folytatódott, ahová időközben megérkezett Gyurta Dániel úszó olimpiai bajnok is. Így itt már a négy bajnok beszélt a személyes emlékeiről az iskola tornatermét megtöltő gyerekseregnek. A bajnokok minden szavát itták a gyereket, akik jó tanácsokat kaptak a siker és a kudarc feldolgozásához, valamint valamennyi kérdésre választ adtak a Móra Ferenc Általános Iskola tanulóinak. A bajnokok tiszteletére a sportcsarnokban Schön Martin művészi teremkerékpáros tartott bemutatót. A rengeteg aláírás és kép után a bajnokok, a meghívott vendégek és a község vezetői átsétáltak Nemere Zoltán szülőházához. Itt az önkormányzat koszorúját Csonka László polgármester, a MOB-MOA koszorúját Győr Béla helyezte el a szülőház falán található emléktáblánál, amely előtt minden résztvevő fejet hajtott. Ezután a bajnokok a Bokodi tavon található híres Lebegő-falut tekintették meg. A jól sikerült délelőtt ebéddel és baráti beszélgetéssel zárult.

Bokod 20230420 2

Április 21-én az oroszlányi Munkás Szent József Római Katolikus Templomban a nagy számban megjelent családtagok, rokonok és sporttársak körében búcsúztatták el a múlt év december 9-én, életének 90. évében, Texas államban, Houstonban elhunyt olimpiai 6. helyezett, többszörös világ- és Európa-bajnoki helyezett, sokszoros masters világ- és Európa-bajnok súlyemelőlegendát, Huszka Mihályt. A római katolikus szertartás előtt a polgári búcsúztató méltatta a bajnok emberi és sporttulajdonságait, utána Likerecz Gyöngyi, ugyancsak oroszlányi súlyemelő olimpikon olvasta fel testvére, Attila emlékező szavait, majd dr. Muhorai Árpád, nyugállományú tábornok, a Magyar Súlyemelő Szövetség Masters Bizottságának vezetője búcsúzott nagyszerű sporttársától. A búcsúztató végén Takács Mária és dr. Muhorai Árpád átadták a bajnok fiainak a Magyar Súlyemelésért Érdemérem arany fokozatát, melyet a Magyar Súlyemelő Szövetség posztumusz ítélt oda Huszka Mihálynak. A Magyar Olimpiai Bizottság részéről Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára nyilvánított részvétet a családtagoknak, majd elhelyezte az olimpikon urnája előtt a szervezet koszorúját. Huszka Mihály hamvait a templom külső falán található urnasírban helyezték örök nyugalomra a családtagok jelenlétében.

Több mint ötszáz diák versenyzett a versenyengedéllyel nem rendelkező középiskolások röplabda diákolimpia döntőjén, Debrecenben, 2023. április 14-15. között. A program kísérőrendezvénye volt a Hajdú-Bihar vármegyéhez kötődő olimpikonokat bemutató vándorkiállítás is, melyet a Debreceni Honvéd Sport és Diáksport Egyesület Békessy Béla Olimpiai Baráti Kör Szakosztály (korábban: Hajdú-Bihar Megyei Sporttörténész Egylet) tagjai készítettek. Az Egyesület tagjai fontosnak tartják, hogy a diákok részére szervezett versenyeken, programokon folyamatosan megjelenjenek, ezzel is népszerűsítsék az olimpiai eszmét, a helyi olimpikonokat.

(MOB-MOA/GyB, PKT; fotó: Wágner Zsanett, GyB, PKT)