#Pandi-ig vezető út: az ifjúsági olimpiai játékok kabalái

#Pandi-ig vezető út: az ifjúsági olimpiai játékok kabalái

2018. 06. 20.
Megosztás

A Buenos Aires-i ifjúsági olimpia kabalájának #Pandi-nak a bejelentése után, itt az ideje, hogy egy rövid visszatekintést tartsunk az elmúlt évek kabaláiról.

Akárcsak az olimpiai kabala – melynek első megjelenése az 1972-ben Münchenben megrendezett nyári játékokon volt – az ifjúsági olimpia kabalái is fontos szerepet játszanak a fiatalok körében, az értékek és az esemény üzenetének terjesztésében, különösen a tisztelet és a barátság terén.

Íme egy kis visszatekintés:

Lyo and Merly

Lyo and Merly

Az „oroszlán város”, avagy Szingapúr egyik ikonikus jelképe „merlion”. Róla mintázták 2010-ben, a délkelet-ázsiai városállamban tartott ifjúsági olimpiai kabaláit. Lyo, „az olimpia oroszlánja”, a név egy rövidítés, melynek alapja egy oroszlán, aki vörös sörénnyel büszkélkedik, amely a szingapúri játékokon „szenvedély lángja” kifejezését tükrözte. Merly neve két részből áll, a „mer” vagyis, tenger, és a „ly”, mely az elevenséget és a fiatalságot jelképezi. Külsejét a szingapúri népművészetben sokat használt merlion inspirálta, amely egy tengeri lény hal testtel és oroszlán fejjel.

Yoggl

Yoggl

Yoggl a 2012-es Innsbruckban rendezett ifjúsági téli olimpián azonnal sikert aratott nagy szemeinek és rengeteg színben pompázó síruhájának köszönhetően. A design egy argentin alkotópáros Florencia Demaría és Luis Abbiati munkája, akiket egy facebookon szervezett versenyen választottak ki. Yoggl külsejének kiindulópontja egy alpesi zerge volt, aki az Innsbruck feletti meredek, durva és sziklás Karwendel-hegységben él. Nevének alapját egy rusztikus becenév, Joggl adta, ami ebben a régióban elterjed Jakob név rövidítése.

Nanjinglele

Nanjinglele

Nanjinglele mindenütt látható volt 2014-ben Nanjingban az ifjúsági olimpia alatt, a plüss játokoktól kezdve – amelyeket az érmesek kaptak – a hirdetőtáblákon, amik az egész városban láthatóak voltak a záróünnepségig, aminek az egyik főszereplője volt. Ezt a szemtelen karaktert a rendező város híres Yuhua kövei ihlették – ezeket a színes kövek a Jangce folyó partján lehet megtalálni – és több mint 1,2 millió diák, 903 kínai főiskolás és egyetemista jelentkezett a design-felhívásra. A „LeLe” nevet azért választották, mert ez tükrözi a színes kövek jellegzetes egymáshoz ütközésének zaját, valamint ugyanúgy mondják ki, mint a boldogság és öröm kínai szavakat.

Sjogg

Sjogg

Sjogg a 2016-os lillehammeri ifjúsági téli olimpia kabalája, nevét a helyi „hó” szóról és a hegyi hiúzról kapta, ami egy Norvégiában őshonos vadmacska. Miközben ezek az állatok nagyon félénkek, a sportszerető Sjogg hihetetlenül barátságos volt az egész esemény alatt, ahol kapcsolatba lépett a Sjogg parkban és más helyszíneken jelen lévő szurkolókkal és sportolókkal.

forrás: www.olympic.org