Erőemelő Hungarian Open, Eger: Tóth István negyedik

Parasport, erőemelő-vb, Faragó Péter: nincs hiányérzetem

2014. 04. 15.
Megosztás

Maximálisan elégedett volt a magyarok teljesítményével a dubaji világbajnokságon Faragó Péter, a magyar erőemelő-válogatott szakvezetője. A vb-n négy magyar sportoló képviselte a színeinket, és mindannyian teljesítették az előzetes célkitűzést.

- Minden versenyzőnk érvényes eredménnyel zárt a rendkívül szigorú bíráskodás ellenére, ezzel teljesült a minimális célkitűzés.

Ennél sokkal többet értek el a fiúk, hiszen a négy indulónkból hárman egyéni csúcsot is javítottak, ezért nincs hiányérzetem. Ha a vb előtt valaki felajánlja ezt az eredménysort, akkor azt gondolkodás nélkül elfogadom.

- A sok jó eredmény között van olyan, amit külön ki lehet emelni?

Mind a négy fiú megérdemli az elismerést. Tunkel Nándi élete első világbajnokságán rendkívül profi módon versenyzett, fejben hihetetlenül erős versenyző, élete legjobbját érte el, az európaiak közül csak egy sportoló előzte meg. Szávai Csabáról ugyanezt lehet elmondani, azzal a különbséggel, hogy ő már rutinos, nagy tapasztalattal rendelkező sportoló. Ráadásul neki balszerencséje is volt, úgy lett hetedik, hogy a hatodik helyen végző brazilnak szabálytalan gyakorlatát adták meg szabályosnak. Juniorjaink is kitettek magukért, Várhegyi Krisztián harmadik lehetett volna, ha 2-1-gyel nem veszik el a gyakorlatát, de így is nagyon szépen teljesített. Dudás Nikosz egyéni csúcsot javított. Mindkét fiatalunk a harmadik legjobb európai volt saját súlycsoportjában. És azt sem szabad elfelejteni, hogy ez volt minden idők legszínvonalasabb, legerősebb világbajnoksága, csak két súlycsoportban nem született új világcsúcs, ilyesmire korábban nem volt példa.

- Egerben sok vitát váltott ki a nagyon szigorú, többször következetlen bíráskodás. Hogyan dolgoztak a bírók a vb-n?

Nagyjából 80 százalékosra értékelem a teljesítményüket. Volt két bennünket hátrányosan érintő ítéletük, de sokkal jobban teljesítettek, mint januárban az egri versenyen. A vb-n következetesek voltak, de nagyon szigorúak. Büszkék vagyunk arra, hogy Aradszki Zita révén magyar bíró is közreműködött a világbajnokságon.

- A riói paralimpiára a világranglistán elfoglalt helyezések alapján lehet kijutni. Ha most zárnák le a ranglistát, akkor Tunkel Nándor és Szávai Csaba is paralimpiai résztvevő lenne.

Így van, de a világranglistát 2016. február 28-án zárják le, és addig mindkettejüknek javítaniuk kell a mostani eredményeiken. Ezzel természetesen mindketten tisztában vannak, és az eddigieknél is keményebben dolgoznak a paralimpiai részvétel kiharcolásáért. Két hét múlva rendezzük az országos bajnokságot, integráltan az ép sportolókkal együtt. Minden lehetőséget meg kell ragadni a versenyzésre, a fejlődésre. Idén bevezetjük a para-erőemelőknél is az országos csúcsok nyilvántartását, ami fontos lépés a sportágban.

- Dubajban feltehetően nem lehetett panasz a körülményekre.

Tökéletes munkát végeztek a szervezők, nemcsak a verseny színvonala, hanem a rendezés is felülmúlt minden korábbi viadalt. Nem lehetett panaszunk sem a szállásra, sem az étkezésre, sem a versenyek lebonyolítására. Paralimpiai színvonalú volt minden, nagyon nehéz ennél jobbat szervezni. A szállásunk gyalog öt percre volt a verseny helyszínétől, de akik ennyit sem szerettek volna gyalogolni, azokat busszal szállították. És tökéletes munkát végzett a magyar csapat is. Zachár Attila a vb-n debütált csapatvezetőként, fantasztikusan sikerült a bemutatkozása, komoly terheket vett le a vállamról, neki köszönhetően csak a szakmai munkára kellett koncentrálnom, és kiváló munkát végzett a vb magyar fotósa, Kalocsai Richárd is.

(Bernau Péter)