Párizs bemutatta költségkímélő, új, ötkarikás létesítménytervét

Párizs bemutatta költségkímélő, új, ötkarikás létesítménytervét

2020. 12. 08.
Megosztás

A 2024-es párizsi olimpiai és paralimpiai játékok szervezőbizottsága előterjesztette a játékok létesítménytervének új, megtakarításokat előtérbe helyező koncepcióját.

A koronavírus-világjárvány korlátozásai arra kényszerítették a szervezőket, hogy csökkentsék a játékok kiadásait. Ennek értelmében a párizsi nyári játékok vezetése arról döntött, hogy néhány sportág közös helyszínt kap.

A szervezők hozzátették, az újragondolt tervek a környezetvédelmi felelősségvállalásra, illetve a helyi közösség erős gyökereire összpontosítanak, ide értve Szajna–Saint-Denist is.

A 32 olimpiai sportág közül 24 versenyeit az olimpiai és paralimpiai falu 10 kilométeres körzetében rendezik, az új létesítményterv pedig immáron az összes helyszínt megközelíthetővé teszi tömegközlekedéssel is. A szörf lesz az egyik olyan sport, amelynek versenyszámai az olimpiai falutól távol, Tahiti szigetén zajlanak majd.

A létesítmények megosztása hozzájárul a költségek csökkentéséhez. Az egyik jelentős változtatás az, hogy a paralimpiai asztalitenisz ugyanabban a létesítményben kap majd helyet, mint az olimpia azonos versenyszáma. Ugyanez az elképzelés a parajudo esetében is, amelyet az olimpia judoversenyeivel egy helyszínen rendeznek. A paralimpiai úszás és a taekwondo ugyancsak egy létesítményen osztozik majd.

Ezen változtatások értelmében két további ideiglenes versenyhelyszínre, azaz a Le Bourget Arénára és az Olympics Aquatics Stadionra, nem lesz szükség.

Eggyel kevesebb stadionra lesz szükség az olimpiai labdarúgótorna lebonyolításához is, hiszen a Stade Jean-Boulin nem lesz a torna helyszínei között.

A Szajna–Saint-Denist városrész 5 olimpiai sportágnak ad majd otthont – az atlétikának, a vizes sportoknak, a mászásnak, a hetes rögbinek és a lövészetnek – és itt kap helyet egy végleges épületet, ahol a falmászás versenyeit bonyolítják majd le. Ez a helyszín a játékok egyik fontos öröksége lesz. A paralimpiai maratonfutás és a parakerékpár-versenyeket ugyancsak ezen a területen rendezik meg.

A javaslatokat most a nemzetközi sportági szövetségekkel, a NOB-bal és a Nemzetközi Paralimpiai Bizottsággal kell megvitatnia a szervezőbizottságnak.

December 17-én a tervezetet benyújtják a párizsi olimpia igazgatótanácsának, méghozzá egy olyan megbeszélés keretein belül, ahol a futballtornának otthont adó hét városról is döntenek majd. Erre csak azután kerül sor, hogy a NOB közzéteszi a párizsi ötkarikás játékok progamját, amelynek részletei a NOB Végrehajtó Bizottságának december 7-től 11-ig tartó értekezletén látnak majd napvilágot.

A párizsi szervezőbizottság elmondta, ikonikus létesítményei továbbra is a játékok szerves részei maradnak.

(insidethegames.biz, fotó: Getty Images)