1978

Párizs hőseit köszöntötte a Varjú-kör

2024. 10. 16.
Megosztás

A tervezettnél kicsit később köszöntötte a Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör és a XVI. kerületi Önkormányzat a kertvárosi olimpikonokat. A csúszást az indokolta, hogy az eredetileg kiírt időpontot, a szeptember közepi Kertvárosi Vígasságokat az időjárás meghiúsította. Így aztán a kerületi plénum helyett október 14-én a Polgármesteri Hivatal Házasságkötő termében – az eredetinél szűkebb körben – köszöntötték a párizsi hősöket.

Öröm egy olyan kerület vezetőjének lenni, melynek ennyi tehetséges és kiváló sportolója van – mondta Kovács Péter polgármester a köszöntőjében.

A kerület immár ötödszörre újra választott vezetője Hóbor Bélának, a Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör elnökének társaságában először az olimpián járt kertvárosi sportolókat köszöntötte. Sorrendben a három számban is lőállásba álló sportlövőt, Péni Istvánt, az ugrás döntőjéről éppen hogy csak lemaradó tornászt, Bácskay Csengét, az olimpiai küldöttség egyetlen női birkózóját, Nagy Bernadettet, a tokiói olimpiáról sérülés miatt lemaradó, ám Párizsban már rajthoz álló hosszútávfutót, Wágner-Gyürkés Viktóriát, a pontszerző hatodik helyen végzett női kézilabdaválogatott irányítóját, Simon Petrát, a bronzéremről ötméteresekkel lemaradó férfi vízilabdaválogatott tagját, Nagy Ádámot és az olimpia egyik legnagyobb meglepetését szolgáltató kerékpárost, a negyedik helyen végzett Valter Attilát. Ugyancsak ezen a rendezvényen köszöntötték a 45. sakkolimpián résztvevő rákosszentmihályi sakkozót, Krstulovic Alexet is.

1996

A sportolók után az olimpián járt kertvárosi edzők következtek. Kissné Oroszi Edit a sportlövő Péni István edzéseit irányította, ifjabb Tomhauser István, az Ikarus BSE atlétaedzője a debreceni Kerekes Grétát készítette fel az olimpiai szereplésre, Pánczél Gábor cselgáncsedző a magyar olimpiai csapat egyik zászlóvivőjének, Tóth Krisztiánnak az útját egyengette az olimpiai tatamiig, míg Szirmai Benedek vívóedző kettős minőségben volt Párizsban. Egyrészt a 24 év után olimpián szereplő egyetlen magyar tőrvívónak, Dósa Dánielnek az edzőjeként, majd a paralimpiai kerekesszékes válogatottban szereplő Osváth Richárd edzőjeként.

Legvégül az olimpián járt kertvárosi sportvezetőket is köszöntötték. Bacsa Péter a Magyar- és a Nemzetközi Birkózó Szövetség képviseletében volt jelen a Játékokon, míg Kirsner Erika a női kézilabdaválogatott menedzsereként tevékenykedett a francia fővárosban.

1999

Hóbor Béla a rendezvény zárásaként elmondta, legkésőbb 2025. május 6-ig (a Magyar Sport Napjáig) valamennyi párizsi olimpikonunknak a neve fel fog kerülni az erzsébetligeti olimpiai táblákra.

(MOA/Riersch Tamás)