20240913 016 SOSZ dijatadas

Párizsban eredményes klubokat köszöntött a SOSZ

2024. 09. 16.
Megosztás

A Sportegyesületek Országos Szövetségének (SOSZ) pénteki rendezvényén a párizsi olimpián és paralimpián eredményes sportegyesületeket köszöntötték. Az olimpiai egyesületi rangsort a Budapesti Honvéd vezeti az UTE és a Vasas előtt.

Dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár szerint a sportegyesületek nélkül a magyar sport nem lenne ott a világtérképen, ahol most, a nyári olimpiai és paralimpiai játékok után van. Az egyesületekben kezdődik a sportoló fiatalok megszólítása, ott kezdődik el a kiválasztás, aztán “a helyes útra terelés”. Majd mindez az egész út menedzselésével folytatódik, amíg ezek a sportolók eljutnak odáig, hogy egy olimpián vagy paralimpián képviselhetik a hazájukat – mondta az államtitkár. Hozzátette, a sportegyesületek azok a szervezetek, amelyek biztosítanak minden feltételt ahhoz, hogy a sportolók az életük legjobb teljesítményét tudják nyújtani abban a pillanatban, amikor erre szükség van. Emlékeztetett: a sportért felelős államtitkárság a SOSZ-t köztestületi szintre emelte, mert ezzel is szeretné kifejezni, hogy számít a sportegyesületekre, valamint az azokat tömörítő érdekvédelmi szervezetre. Arra kérte az ünnepségen részt vevő sportegyesületi vezetőket, hogy működjenek közre az államtitkárság Sportoló Nemzet elnevezésű programjában, hogy egy “egészségesebb és sokkal életvidámabb közösség legyen a magyar társadalom”.

20240913 011 SOSZ dijatadas
MOB-Média/Szalmás Péter

Dr. Deutsch Tamás, a SOSZ elnöke, a MOB alelnöke beszédében kiemelte, hogy az elismerés elsőként a sportolókat, az őket felkészítő edzőket, illetve a sportolók családját illeti, de azoknak a műhelyeknek és közösségeknek a teljesítményét is elismeri, amelyeknek színeiben készülnek és versenyeznek a sportolók. “Kitüntetett alkalom például, amikor az a hír száll szerte a világban, hogy magyar tudósok kaptak Nobel-díjat, vagy amikor arról értesülünk, hogy diákolimpiai versenyen magyar matematikusok és informatikusok szerepelnek a legjobban. És ezen alkalmak közé tartoznak azok a pillanatok, amikor ennek a nemzetnek a szorgalmas, kitartó munkát végző, önmagukat is legyőzni képes fiai és lányai olyan teljesítményre képesek, amit az egész világ megsüvegel” – jelentette ki. Elmondta, a párizsi magyar olimpiai csapat sportoló tagjai 65 magyarországi egyesületet képviseltek, míg a paralimpiai versenyzők 29-et.

20240913 021 SOSZ dijatadas
MOB-Média/Szalmás Péter

A Magyar Olimpiai Bizottság részéről Fábián László főtitkár, a Magyar Paralimpiai Bizottság képviseletében Szabó László elnök köszöntötte a XXXIII. párizsi nyári olimpiai és a XVII. paralimpiai játékokon 1-6. helyezést sportolók sportszervezeteit.

20240913 013 SOSZ dijatadas
MOB-Média/Szalmás Péter

Az eseményen a több mint ezer sportegyesületet és több mint száz parasport-egyesületet tömörítő, 1989-ben alakult SOSZ 35. “születésnapját” is megünnepelték, a tortát Kiss Imre tiszteletbeli elnök és dr. Deutsch Tamás elnök vágta fel a SOSZ elnökségi tagok kíséretében.

20240913 014 SOSZ dijatadas
MOB-Média/Szalmás Péter

A párizsi olimpia legeredményesebb magyar egyesülete a Budapesti Honvéd SE lett, mögötte az Újpesti TE zárt másodikként, a BVSC-Zugló pedig harmadikként. A paralimpián két klub, a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. és a Vasas SC bizonyult a legeredményesebbnek, harmadik helyen a TFSE zárt.

20240913 009 SOSZ dijatadas
MOB-Média/Szalmás Péter

Sorrend:

Olimpiai egyesületi sorrend: 1. Budapesti Honvéd Sportegyesület, 2. Újpesti Torna Egylet, 3. Budapesti Vasutas Sport Club, 4. Balaton Úszó Klub Veszprém, 5. Ferencvárosi Torna Club, 6. Vasas Sport Club, 7. Szegedi Vízisport Egyesület, 8. Atomerőmű Sportegyesület, Központi Sport- és Ifjúsági Egyesület, Szombathelyi Dobó Sportegyesület.

Paralimpiai egyesületi sorrend: 1. Pécsi Sport Nonprofit Zrt. és Vasas Sport Club, 3. Magyar Testnevelési Egyetem Sportegyesülete, 4. Törekvés Sportegyesület, 5. Tatabányai Sport Club és Szegedi Vízisport Egyesület, 7. Budapesti Honvéd Sportegyesület, 8. Asztalitenisz Sport Klub Szeged.

Olimpiai és paralimpia egyesületi eredmények a számok tükrében: 43 egyesület versenyzője szerzett pontot, abból 8 külföldi, 35 a magyar. 5 egyesületnek lett olimpia bajnoka: Balaton Úszó Klub, BHSE, Vasas, UTE, BVSC. 8 egyesület versenyzője lett ezüstérmes: BHSE, Vasas, UTE, KSI, MTK, Mate-Gödöllő, Szegedi Vízisport, Szombathelyi Dobó SE. 6 egyesület adta a bronzérmes sportolókat: Atomerőmű Sportegyesület, Balaton Úszó Klub Veszprém, BEFAG Keszthelyi Erdész Lövészklub, Győri Vízisport Egyesület, Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia, Tatabányai Sport Club.

Érmesek és helyezések: 15 egyesület szerzett pontszerző helyet. 4 egyesületnek van aranyérmese: Magyar Testnevelési Egyetem Sportegyesülete, Budapesti Honvéd Sportegyesület, Pécsi Sport Nonprofit Zrt., Vasas Sport Club. 7 egyesület ezüstérmese: Magyar Testnevelési Egyetem Sportegyesülete, Tatabányai Sport Club, Törekvés Sportegyesület, Újpesti Torna Egylet, Vasas Sport Club, Pécsi Sport Nonprofit Zrt., Vasas Sport Club. 4 egyesület bronzérmes versenyzővel büszkélkedhet.: Asztalitenisz Sport Klub Szeged, Dunakeszi VSE, GYAC, Vasas Sport Club.

VOR06887 600x600
SOSZ

(Forrás: SOSZ)