RTB 7307

Párizsi fókusszal ünnepelte a 80. vándorgyűlését a Magyar Olimpiai Akadémia Abonyban

2024. 10. 15.
Megosztás

Abonyban ünnepelte a Magyar Olimpiai Akadémia a 80. vándorgyűlését. Számos téma mellett a párizsi olimpia is fókuszba került.

RTB 7701
Róth Tamás

Az ország minden részéből érkező résztvevőket Abonyban, a vándorgyűlésnek helyszínt adó Abonyi Lajos Művelődési Házban a helyi szervezők, élükön Pető Zsolt, a város polgármestere fogadta. A vendégvárás és a köszöntés után Király Borbála idegenvezetésével a főtéren álló katolikus és református templomot tekintették meg a résztvevők. Ezután az Abonyi Fúvószenekar- és Mazsorett-csoport koncertje, valamint a Török János ROK Somogyi Imre Általános Iskola tornabemutatója szórakoztatta a főtéren a nagyszámú vendégeket. Városi séta keretén belül a Varga János Birkózócsarnok és szobor, majd a Varga István szobor és Varga István Városi Sportcsarnok megtekintése kis megemlékezéssel és koszorúzással következett. Ebéd előtt egy emlékfa ültetése volt a fénypont a Főtéren, a vándorgyűlés emlékére.

RTB 7609
Róth Tamás

A Művelődési Ház aulájában elfogyasztott ebéd után fanfárok hangjával kezdődött a MOA jubileumi, 80. vándorgyűlése. A Himnusz és az Olimpiai Himnusz után Simon Szabina, az Abonyi Lajos Művelődési Ház intézményvezetője, a vándorgyűlés narrátora vette át a szót. Elsőként Pető Zsolt, Abony város polgármestere, majd Földi László, országgyűlési képviselő köszöntötte a résztvevőket. Utánuk Győr Béla, a MOA főtitkára köszöntötte a megjelent olimpikonokat: Rejtő Ildikó kétszeres olimpiai és világbajnok vívót, a Nemzet Sportolóját; dr. Kamuti Jenő kétszeres olimpiai ezüstérmes, világbajnok vívót, a MOB és a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnökét, a Nemzet Sportolóját; Fábián Lászlót, olimpiai, világ- és Európa-bajnok öttusázót, a MOB főtitkárát; Martinek János, kétszeres olimpiai, világ- és Európa-bajnok öttusázót, szövetségi kapitányt, a MOA alelnökét; Varga Tamás kétszeres olimpiai és világbajnok vízilabdázót; Váradi János olimpiai bronzérmes, háromszoros Európa-bajnoki ezüstérmes ökölvívót; Mohi Zoltán olimpiai 5. helyezett, magyar bajnok vízilabdázót, klubelnököt, aki több mint 500 mérkőzést játszott Szolnok színeiben; Szekeres Ferenc kétszeres olimpikon atlétát, maratoni futót, aki 85 alkalommal futotta le és egyszer sem adta fel a maratoni távot, Abony szülöttjét; Bragmayer Zsanett kétszeres olimpikon triatlonost, a Sportszázad tagját, párizsi résztvevőt; Venyercsán Bence háromszoros olimpikon atlétát, gyaloglót, a Sportszázad tagját, párizsi résztvevőt, valamint a megjelent vendégeket, olimpiai köröket. Köszöntője után pedig megnyitotta a MOA 80. vándorgyűlését.

RTB 8133
Róth Tamás

A köszöntők után Domoszlai Sándor magánénekes csodálatosan adta elő a Bánk Bánból a Hazám, hazám című dalt, amelyet Varga János, a Nemzet Sportolója, Abony szülöttje és Díszpolgára kért a Mexikóvárosban megrendezett 1968. évi nyári olimpiai játékok után itthon, miután birkózásban, kötöttfogású 57 kg-ban aranyérmet szerzett. A művelődési ház a vándorgyűlés és az olimpia tiszteletére meghirdette az „Én és az Olimpia” rajzpályázatot. A pályázatra rengeteg pályamunka érkezett be, a zsűrinek nagyon nehéz feladata volt, hogy kiválassza a legszebb alkotásokat. Pető Zsolt polgármester adta át a helyezetteknek a díjakat. Alsós és felsős kategóriában tudták magukat megmérettetni a tanulók. Az alsósoknál és a felsősöknél is az első helyezettnek 15.000 Ft értékű ajándékutalvány került átadásra, illetve Varga Jánosné jóvoltából a 2. és 3. helyezettek csokoládét és könyvet kaptak, valamint oklevélben részesültek. Az „Én és az Olimpia” rajzpályázat győztesei a következőek. Alsó tagozaton: 1. Kovács Gréta 4.t; 2. Zabari Zsófia Hanna 3.t; 3. Lendvai Katalin Erzsébet 4.z. Felső tagozaton: 1. Falusi Luca 5.t; 2. Mayer Anna Zsófia 8.t; 3. Juhász Jázmin 6.t. A kiállított rajzokat meg tudták tekinteni a résztvevők, a büfé folyosóján.

RTB 7833
Róth Tamás

Ezután Jandácsik Pál, az Abonyi Települési Értéktár Bizottság tagja ismertette Varga János Pest Megyei Értéktárba való felterjesztését. Az előadások sorozatát a magyar csapat párizsi szerepléséről Fábián László, MOB főtitkár nyitotta meg. Szemléletes előadásában, sok táblázattal mutatta be a csapat szereplését. Az előadás után az Abonyi Judo Club fiataljainak bemutatója mosolyogtatta meg a résztvevőket. Abony sportéletét és a város sportegyesületeit Vígh Krisztián, a Török János Református Oktatási Központ, Kinizsi Pál Gimnázium testnevelő tanára mutatta be előadásában. Ezután az előadás után az Abonyi Birkózó Club fiataljainak bemutatója következett.

RTB 7498
Róth Tamás

A kávészünet után A név kötelez című előadásában Jandácsik Pál, az Abonyi Lajos Művelődési Ház, Könyvtár és MKH munkatársa mutatta be a város hírességeiről elnevezett városi intézményeket. Az előadás után az Abonyi Torna és Akrobatika Klub bemutatója következett. In memoriam címmel vetített anyagban emlékezett meg Győr Béla az elmúlt vándorgyűlés óta elhunyt olimpikonjainkról, sportvezetőinkről. Majd az Olimpiai Értékek Edukációs (volt Iskolai) Program tapasztalatait, feladatait mutatta be Szijj Lilla, MOA-tanácstag, a projekt vezetője. Győr Béla előadása a párizsi olimpiai élményeiről zárta az előadások sorozatát.

RTB 8017
Róth Tamás

Ezután a Magyar Olimpiai Akadémia elismerésének átadása következett. A MOA Tiszteleti Jelvény kitüntetését kapta Simon Szabina, az Abonyi Lajos Művelődési Ház intézményvezetője; Pető Zsolt, Abony város polgármestere és Vígh Krisztián, a Török János Református Oktatási Központ, Kinizsi Pál Gimnázium testnevelő tanára. A vándorgyűlés lebonyolításában nyújtott segítségükért emlékserleget kapott Abony Város Önkormányzata; az Abonyi Lajos Művelődési Ház; az Abonyi Birkózó Club, az Abonyi Judo Club és az Abonyi Torna és Atlétikai Klub. Az elismeréseket Martinek János, a MOA alelnöke és Győr Béla adta át.

RTB 8120
Róth Tamás

A MOA 81. vándorgyűlésének bejelentésénél Győr Béla elmondta, hogy előzetesen Gyöngyös város jelezte a jövő tavaszi rendezési szándékát. Időközben polgármesterváltás történt a városban. Az új polgármesterrel ezután fog találkozni Győr Béla ebben az ügyben, akkor derülnek ki a további részletek. Pierre Coubertin: Óda a sporthoz c. versét Korbély Beáta előadásában hallhatták a résztvevő a zárás előtt. Győr Béla főtitkár mondott köszönetet a helyieknek a felejthetetlen rendezésért és bezárta a MOA 80. vándorgyűlését.

RTB 8004
Róth Tamás

A résztvevők kísérő rendezvényekként megtekinthették a Magyar Olimpiai és Sportmúzeumtól kapott, olimpiákkal kapcsolatos beltéri kiállítást, a Tóth Ernő kiállítási anyagából készült beltéri kiállítást, Győr Béla magángyűjteményéből az olimpiai kabala- és zászlókiállítást, valamint az „Én és az Olimpia” rajzpályázat rajzaiból készített tárlatot A zárás és a beszélgetések után minden résztvevő jó hangulatban és elégedetten indulhatott haza Szombathelytől, Budapesten át Várpalotáig, Tiszavasváriig.

RTB 7716
Róth Tamás

(MOB-MOA/GyB; fotó: Róth Tamás)