Pars döntőbe jutott kalapácsvetésben

Pars döntőbe jutott kalapácsvetésben

2012. 08. 03.
Megosztás

Pars Krisztián 79,37 méteres dobással bejutott a vasárnapi döntőbe kalapácsvetésben a londoni olimpia pénteki versenynapján.

A szombathelyiek Európa-bajnok nehézatlétája a második selejtezőcsoportban szerepelt, s elsőre egy biztonsági dobással 77,11 méterig jutott.
Valószínűleg ez is elég lett volna neki a fináléhoz, de a második sorozat után már nem maradtak kérdőjelek, ugyanis könnyedén sikerült túlszárnyalnia a 78 méteres selejtező szi

A háromszoros világbajnok fehérorosz Ivan Tyihon nem indult el kalapácsvetésben, miután évekkel ezelőtti mintáinak újbóli vizsgálata során doppingszer nyomaira bukkantak az ellenőrök.

Pars Krisztián világranglista-vezető nagy vetélytársa csütörtökön még szerepelt a rajtlistán, de péntek reggel már nem volt ott a selejtezőben dobókörbe lépett versenyzők között.

Az MTI információja szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) kérte csütörtökön a Nemzetközi Atlétikai Szövetséget (IAAF), hogy vegye le a rajtlistáról Tyihont.

Az AFP hírügynökség tudósítása szerint a fehérorosz sportminisztérium szóvivője pénteken bejelentette, hogy az IAAF kérte Tyihon visszaléptetését, mert a 2004-es athéni olimpián és a 2005-ös helsinki világbajnokságon adott mintáinak ismételt vizsgálata során tiltott szer nyomaira bukkantak az ellenőrök.

"Úgy döntöttünk, eleget teszünk a kérésnek, mert nem akartuk megkockáztatni hogy a teljes atlétacsapatunkat szankcionálják" - magyarázta a visszaléptetést Vlagyimir Neszterovics minisztériumi szóvivő, aki ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Tyihon idei doppingellenőrzései mindig negatív eredményt hoztak.

A fehérorosz kalapácsvető a 2004-es athéni olimpián ezüstérmet szerzett, miután a győztes Annus Adriánt doppingvétség miatt megfosztották az első helytől.

Tyihon négy éve, Pekingben harmadik lett honfitársa, Vagyim Gyevjatovszkij mögött, de a NOB doppingolás miatt mindkettőjüket kizárta, s eltiltotta. Így a negyedik Pars Krisztián a második helyre léphetett volna előre. A két fehérorosz azonban fellebbezett a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS), amely 2009-ben eljárási hiba miatt megsemmisítette a NOB döntését.

A súlylökő Kürthy Lajos búcsúzott a selejtezőben pénteken a londoni olimpia atlétikai versenyeinek első napján.
Negyven súlylökő két csoportban kezdte meg a selejtezőt az Oimpiai Stadionban, az esti döntőhöz szükséges szintet 20,65 méterben húzták meg - vagy a legjobb 12 folytathatta. Kürthy legjobbja 20,78 méter, idén viszont csak 20,17-ig jutott.
A 25 éves mohácsi dobó első kísérlete 19,65 méter volt, másodikra és harmadikra azonban rontott. Csoportjában így a tizedik, összesítésben a 21. helyen zárt, a fináléhoz 20,25 méter kellett volna.
"Az első kísérletem jól sikerült, a második kicsit nagyobb volt, szerintem 20 méter körüli, de érvénytelen. Akkor fejben egy kicsit leültem. A végét nagyon elszúrtam. Mindenképpen szerettem volna döntőbe jutni, de örülök, hogy második olimpiámon indulhattam" - nyilatkozott az idei, Helsinkiben rendezett Európa-bajnokságon kilencedik Kürthy Lajos, aki Pekingben szintén a selejtezőben búcsúzott.


Minczér Albert kiesett a további küzdelmekből 3000 m akadályon pénteken a londoni olimpia atlétikai versenyeinek első napján.
A VEDAC futója rendelkezett futamában a leggyengébb idei eredménnyel (8:54.43 p), így alapos javulásra lett volna szüksége a továbbjutáshoz. Féltávnál a legjobbak kezdtek meglépni, Minczér nem tudta velük tartani a lépést, végül a 11. helyen ért célba 8:40.74 perccel. Ez idei legjobbja, a fináléhoz viszont 8:27.49 perces egyéni csúcsánál is jobbat kellett volna futnia.
"A táv első fele jól ment, az utolsó ezret viszont nem sikerült megfelelően teljesítenem. Ennél jobbat vártam magamtól" - mondta Minczér Albert.
A három futamból az első négy-négy helyezett, illetve mellettük a további három legjobb idővel rendelkező került a döntőbe.

(Forrás: MTI)