Pars Krisztián címvédésre készül Rióban

Pars Krisztián címvédésre készül Rióban

2015. 08. 19.
Megosztás

A mob.hu stábja már most a virtuális riói lelátón szorít a magyar sikerekért: pontosan egy év múlva, 2016. augusztus 19-én, az olimpiai játékok 14. versenynapján rendezik a férfi kalapácsvetők versenyét, melyben az olimpiai bajnok Pars Krisztián is érdekelt lehet.

A kétszeres világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok atléta Athénban és Pekingben negyedik lett, Londonban ért az ötkarikás csúcsra. Negyedik olimpiájára címvédőként érkezhet, nem titkoltan Rióban is nyerni szeretne.

Pars Krisztián a májusi atlétikai csapatbajnokságon 78,46 méterrel nyerte a kalapácsvetést, s ezzel teljesítette a – minimum 78 méteres – riói olimpia indulási szintet. Ha sérülés nem hátráltatja, minden bizonnyal ott lehet egy év múlva a kalapácsvetés döntőjében. Addig is az idei fő versenyére, az augusztus utolsó napjaiban zajló pekingi világbajnokságra készül, ahova dobogós céllal utazik.

„A riói szintet tudom hozni, az nem jelent kihívást, a 78 méter nem okoz gondot, de ennél több kell. Győzni akarok az olimpián, szeretném a bajnoki címemet megvédeni, és ehhez sérülésmentes felkészülésre van szükségem. Tonnákat emelek, elég egy rossz mozdulat és jön is a sérülés. Sajnos az idei szezon több hetes kihagyással kezdődött, márciusban négy hét kimaradt, közel nyolc hét nagyon nehéz volt. A combközelítőm sérült, ami a forgás technikai kivitelezését befolyásolta. Ráadásul a derekammal tíz éve bajlódom, így nehezen jöttek az idei eredményeim, de már kijöttem a hullámvölgyből, előre tekintek.”

Legnagyobb ellenfele a világbajnok lengyel Pawel Fajdek. „Van a világon egy szűk élmezőny, akik megdobják a 80-82 métert, ezt nekem is hoznom kell, ha nyerni akarok.”

S Rio után Krisztiánnak lesz-e még folytatás?

„Szívesen nekifutnék még egy olimpiának, de a szervezetem könnyen lehet, hogy jelezni fogja: ’Állj!’. Tizenhetedik évemet taposom a sportban, meglátom a jövő évi olimpia után, megy-e még újabb négy esztendő…”

(MOB/VF)