Kedden kel útra a Pick Szeged

Pastor: Nagyot játszhatunk itthon a Veszprémmel

2013. 09. 13.
Megosztás

A Pick Szeged férfi kézilabdacsapatának edzője, Juan Carlos Pastor a szurkolók kérdéseire válaszolt a klub hivatalos honlapján, a pickhandball.hu-n.

A BL-selejtezőben elszenvedett, Metalurg Szkopje elleni kudarcban a világbajnok spanyol szakember elsősorban az első meccs utolsó periódusát látja döntőnek.

„Macedóniában döntőnek bizonyult az utolsó húsz perc. Ekkor nem tudtuk kontrollálni a meccset, Sztanics kapus is jól védett. Ha öt vagy hat góllal kapunk ki, akkor úgy érzem, hogy itthon ledolgoztunk volna hátrányt. Ha ez a meccs novemberben van, akkor más, szorosabb lett volna az eredmény. Persze, látom a hibákat, de idő kell, hogy a játékosok megismerjék az új szisztémát, megismerjék egymást. Rengeteget tudunk még javulni. Blazevic? Ilyés Ferenc és Frantisek Sulc szerepel támadásban a posztján. Alen kiválóan edz, sokat beszélgettem már vele, azt kértem, hogy védekezzen keményen, legyen ő a főnök a védelemben. Biztos, hogy lesz olyan meccs, amikor támad is majd, nekem az célom, hogy mindenki játsszon. A csapat kerete megfelelő, jó összetételű.”

„Amikor csak egy meccs van a héten, akkor minden hétfőn jönnek majd az utánpótlás korosztályból hozzánk játékosok – beszélt a háttérről Pastor. – Csinálunk egy csoportot, akik kevesebbet játszottak a meccsen, így építjük be őket a csapatba. Jönnek az edzők is, velük közösen dolgozunk. Két hónapja vagyunk itt, ismerjük az utánpótlást, és azt, ki kerülhet a felnőttcsapathoz. Tóth Balázs, Fekete Bálint már játszott, Tóth Mihály pedig védett. Az utánpótlással azért foglalkozunk, hogy lássák a fiatalok, hogyan tudnak majd játszani a felnőttcsapatban. Most rengeteg meccsünk van, de amikor a válogatottban lesznek a játékosok, akkor azt az időszakot mindenképpen kihasználjuk a beépítésükre.”

Az Ilyés Ferenc szerződtetésének szükségességére vonatkozó kérdésre ezt felelte az edző: „Ilyés Ferenc fontos láncszeme az általam elképzelt játéknak. A védelem egyik oszlopa, és ezt már bizonyította. Ha kellő önbizalma lesz, akkor támadásban is képes lesz jó teljesítményre. Ilyés Ferenc remek játékos, régóta figyelem őt.”

„A csapat nagyon jól dolgozik, de rengeteg az új dolog, amivel találkoznak a fiúk. Itt nem az legbonyolultabb, hogy egy-két új játékosunk van, hanem egy teljesen új szisztémát ismernek meg. Csapatjáték! Ez a fontos! Mind a hat mezőnyjátékosnak jól kell ezt csinálnia, ez teljesen más felfogás, amit eddig játszottak. Még nem értünk oda, ahova szeretnék eljutni, jelenleg az ötven százalékhoz közelítünk, de nem értük el még talán ezt a szintet sem. Az út elején tartunk. Tudunk nagyon jól játszani, de nagyon rosszul is, nagyon hullámzóak vagyunk egyelőre. Képesek vagyunk egy 6–0-s rohamra, és a védelem is sokszor jól működik. A jövő héttől már megpróbáljuk az 5+1-es védekezést is. A magyar kézilabdások sokkal erősebbek, mint a spanyolok, de taktikailag éppen fordítva van. A spanyol kézilabda részletes taktikára épül, Spanyolországban fontos a rendszer, mindig tudni kell, hogy mit kell játszanod a különböző csapatok ellen. Célunk, hogy jó ritmusban kézilabdázzunk, ebben kell még nagyot előrelépnünk. Nagyon nehéz a magyar nyelv, valamit már tudok, de ez még csak pár szó.”

Pastor elmondta: jól érzi magát Szegeden, és a bajnokságban lát esélyt arra, hogy „elkapják az MKB-MVM Veszprémet.

„Szeged tetszik, hasonlít Valladolidra, »kis nagyváros«. Egyedül vagyok, nincs itt a családom, ez az egyetlen különbség, és nagyon furcsa. A napom hasonló, mint otthon. Kézilabda, ebéd, kézilabda, család. Ez volt a programom otthon. A munkában a legnagyobb különbség nekem, hogy 16 új játékosnak kell elmagyaráznom azt, amit szeretnék megvalósítani. Eddig az edzői pályafutásom alatt ez nem így volt. Minden csapat ellen van győzelmi esélyünk, főleg otthon, azt is tudjuk, hogy a Veszprém jó csapat, sokkal erősebb, mint tavaly, megverte a PSG-t, jól játszanak. Már második éve ugyanazzal az edzővel dolgoznak, előnyük az is, hogy csak két játékost kell beépíteniük. Igen ám, de biztos, hogy a szurkolóinkkal itthon tudunk egy nagy meccset játszani. Azért az elvárás nekem és a szurkolóknak is, hogy másfél hónap múlva már jobban menjen a játék.”

(Forrás: NSO)