„Peking téged vár” - döntő a Hadtörténeti Múzeumban (06.21)

2008. 06. 21.
Megosztás


A két játékvezető Mayer Ottilia és Knézy Jenő, a zsűri tagjai: Szabó Lajos, Schmitt Pál, Printz János, Győr Béla

Az elmúlt év szeptemberében kezdődött a Magyar Olimpiai Bizottság és az Olimpiai Akadémia közös, „Peking téged vár” szellemi olimpiai vetélkedő. Az
első 10 fordulóban több százan vetélkedtek. Majd a területi, egyéni viadal után, az országos elődöntőben már csak nyolc, hármas csapat folytathatta a nemes küzdelmet. A legjobban felkészült négy csapat – a FUWA Barátok, a Viva Olimpia, a Zalai Olimpia Barátok és az Ötkarika együttes jutott a Hadtörténeti Múzeum patinás dísztermében rendezett döntőbe.




A Négy döntőbe jutott csapat: FUWA Barátok, az Ötkarika, a Viva Olimpia és a Zalai Olimpia Barátok

Az izgalmak fokozódtak, mert áram nem lévén, jó háromnegyedórás késéssel kezdődött a szellemi torna.
A csapatokért „szorító” nézők között Sákovicsné, Dömölky Lidia és Novák Ilonka olimpiai bajnoknőket, és Zsitnik Béla bronzérmes evezőst nagy taps köszöntötte.
A zsűri elnöki tiszté betöltő Schmitt Pál több ízben is joggal dicsérte a csapatok felkészültségét, tudását. Könnyűnek egyáltalán nem mondható, fogas kérdések megválaszolása várt pedig a csapatokra. .
Többek között fel kellett ismerniük az ókori játékok egykori színhelyeit, a pekingi olimpia versenypályáit, négy korábbi olimpia fáklyáját és hozzá, a lángot fellobbantó utolsó futó személyét is meg kellett nevezni. A 12 kérdés során olykor a zsűri elnökre várt annak eldöntése, hogy a jól felkészült versenyzőknek, vagy a nem mindig teljesen egyértelmű kérdések készítőinek adjon igazat egyes vitás kérdéseknél. De a korrekt bíráskodásnak köszönhetően mindig a sportszerűség győzött.


A verseny támogatói: MOA Tanács (Schlegel Oszkár és Jakabházyné Mező Mária), Pegazus Tours (Mausz András), MOB (Kamuti Jenő), NSSZ (Berényi János)

Az első helyen végzett csapat olimpiai társas utazást (Pegazus Tours), a második Olimpiai Múzeumbeli látogatást (MOB), a harmadik porcelánt (Nemzeti Sportszövetség) a negyedik olimpiai sportruházatot(adidas) nyert.
Méltó befejezést jelentett a múzeum udvarán tavaly felavatott, katona olimpikonok emléktáblájának katonai díszpompával szervezett koszorúzási ünnepsége


A katona olimpiai bajnokok emlékfalának Koszorúzása

* * *

A „Peking téged vár” szellemi vetélkedő döntőjéről a Duna TV felvételt készített, amelyet a Nemzetközi Olimpiai Napon, június 23-án (hétfőn) 15.30-kor sugároznak
Így a végeredményt is csak ezután közöljük. Egyelőre csak néhány fotóval mutatjuk be a döntő hangulatát.


Munkában a Duna TV

(Fotók: Kelemen Nóra és Doba István, a Canon támogatásával)