Pohl Anett: "már úszóként eldöntöttem, hogy a víztől később sem fogok elszakadni"

Pohl Anett: "már úszóként eldöntöttem, hogy a víztől később sem fogok elszakadni"

2014. 06. 09.
Megosztás

A közelmúltban, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum SportAgóra épületében megnyitott „Nők a Téli Olimpián” Szocsi 2014 kiállítás alkalmával vehette át - utólagosan - Pohl Anett a 2013-as "Nők sportjáért"-díj Életműdíját Regőczy Krisztinától, olimpiai ezüstérmes jégtáncostól, a MOB elnökségének tagjától. A mob.hu az életműdíj apropójából készített interjút az egykori sportolóval, jelenlegi sportvezetővel.

Anett megtiszteltetésnek vette, hogy fiatalon életműdíjat kapott. Nem számított rá, meglepetésként érte, bár érdemei arra érdemessé teszik.

"Már úszóként eldöntöttem, hogy a víztől nem fogok elszakadni. Először vizi mozgásfejlesztéssel, majd úszásokatással foglalkoztam óvodásoknak, kisiskolásoknak, később edzői pályára kerültem. Már több eredményes versenyzővel büszkélkedem. Az épek mellett régóta fogyatékkal élő sportolókkal is foglalkozom" - mondta Pohl Anett,

A korábbi válogatott, többszörös csúcstartó és magyar bajnok Pohl Anett négyéves korától Egerben, majd a BVSC-ben úszott. A '80-as, '90-es évek kiváló sportolója a perthi világbajnokságon 9., az athéni Európa-bajnokságon 12., a terracinai kontinensviadalon, hosszútávúszásban 8.

Pohl Anett az ép versenyzők és a fogyatékossággal élő emberek sportjában egyaránt magas szintű edzői és sportszervezői munkáról tett tanúbizonyságot az elmúlt évtizedekben. Tanítványa többek közt a 2013-as, utrechti Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon aranyérmet nyert Szilvási Gréta, de felkészítője egri utánpótlás-korú vízilabdázóknak és a Magyar Speciális Olimpia Szövetség keretében versenyző értelmi fogyatékossággal élő, hazai és nemzetközi viadalokon induló úszóknak is. Versenyzői közül a 2007-es és a 2011-es Speciális Olimpia Világjátékokon többen érmet nyertek, emellett készített fel pekingi paralimpikont is.

Sportszervezőként részt vesz a Magyar Diáksport Szövetség Heves megyei úszóversenyeinek lebonyolításában, valamint az észak-magyarországi régió utánpótlás-vezetőjeként a Magyar Úszó Szövetség sportágfejlesztési programjában.


A Pohl Anettel készült videó az alábbi képre kattintva tekinthető meg.

(MOB/Vasvári Ferenc, videó: Balassy László, Fotó: MOB/Kovács Anikó)