Pölöskefőn, dr. Mező Ferenc szülőhelyén tárgyalt a MOA

Pölöskefőn, dr. Mező Ferenc szülőhelyén tárgyalt a MOA

2015. 07. 29.
Megosztás

Kedden délelőtt megbeszélést folytatott a pölöskefői községházán a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára, dr. Jakabházyné Mező Mária és Győr Béla MOA tanácstag, a MOB Hagyományőrző Szakcsoport vezetője a helyi önkormányzat részéről Orbán Károly polgármesterrel és Tóth Jenő alpolgármester, falugondnokkal dr. Mező Ferenc emlékének további ápolásáról és a tervezett közös feladatokról.

A MOA főtitkára tájékoztatta a helyieket dr. Mező Ferenc emlékének sokrétű ápolásáról, majd átadta a polgármesternek Mező Zsuzsanna levelét és több, a szellemi olimpiai bajnokunk emlékét őrző írást és kiadványt. Győr Béla a dr. Mező Ferenc Szellemi Diákolimpiáról adott rövid tájékoztatót. A település vezetője örömét fejezte ki a MOA-val kialakítandó szorosabb kapcsolat és együttműködés miatt. Hangsúlyozta, hogy a község a jövőben még inkább előtérbe kívánja helyezni dr. Mező Ferenc emlékének ápolását. Ennek érdekében a MOA rendezvényein is többször részt kívánnak venni.

A megbeszélés kedves színfoltja volt, amikor a polgármester meghívására megjelent a községben élő Tislerics Endre nyugdíjas újságíró. Endre bácsi egyike azoknak, akik még személyesen ismerték és találkoztak Pölöskefőn Mező Ferenccel. Ennek emlékéről 2004-ben a MOA évkönyvben is írt Emlékeim Mező Ferencről címmel. 2005-ben pedig a MOB kiadásában megjelent Sport 2005 könyvben szintén ő emlékezett meg Mező Ferenc olimpiai győzelméről. Néhány személyes emlékét szóban is megosztotta a megbeszélés résztvevőivel.

Ezután a résztvevők megtekintették a község központjában az idén tavasszal Mező Ferenc születésének 130. évfordulója alkalmából felavatott, a bajnokot ábrázoló mellszobrot, valamint a szülőházán elhelyezett emléktáblát. Mindkét helyszínen a jelenlévő Nagykanizsai TV és a Zala Megyei Hírlap munkatársai riportot készítettek a MOA főtitkárával és a polgármesterrel.

Mivel a polgármester író is, valamint Tislerics Endre szavaiból elhangzottak újabb pölöskefői adatok Mező Ferenchez kapcsolódva, felmerült, hogy a község ezt egy kiadványban tenné közzé a közeljövőben.

Mindkét fél még hatékonyabban kívánja ápolni a jövőben Mező Ferenc emlékét. Ennek érdekében rendezvényeket, találkozókat szerveznek, kiadványokat kívánnak kiadni.

(MOA/Győr Béla, fotó: Győr Béla)