Remek előjelek Rió utánra

Remek előjelek Rió utánra

2012. 12. 12.
Megosztás

Az olimpiai sportágak bennmaradási harcában nagyot lépett előre a taekwondo azzal, hogy a riói játékok előtt egy évvel rendezendő Európai Játékok programjára is felkerült.

- Ázsia, Afrika, Amerika, Óceánia már rendelkezett saját kontinentális olimpiai viadallal, most eljött az ideje, hogy Európa is csatlakozzon – avatott be minket a részletekbe Patakfalvy Miklós, a Magyar Taekwondo Szövetség elnöke.
- A hétvégi Európai Olimpiai Bizottság által tartott kongresszuson eldőlt, 2015-ben Baku ad otthont az első ilyen viadalnak. Egyelőre tizenhárom sportág helye biztos, köztük a taekwondóé. Csont nélkül került fel sportágunk az Európai Játékok palettájára. Mondanom sem kell, sportdiplomáciailag ez mekkora fegyvertény. De nem is lepődhetünk meg ezen. A 2000-es, ötkarikás debütálás óta a legtöbbet fejlődött sportágról beszélhetünk. A technikai fejlődésnek hála átlátható, tiszta pontozási rendszerünk van, és maga a pontozási szisztéma is izgalmas mérkőzéseket eredményez. Amíg korábban egy komoly előny megszerzése némi anti-taekwondóval megtartható volt, most 8-10 egységnyi előny nem biztos, hogy győzelmet ér, hisz egy-egy látványos, nehéz figurával fordítani lehet. Ezt már Londonban egy női elődöntő is bebizonyította. Sportágunk népszerűségét mi sem jelzi jobban, mint az, hogy az idei játékok négy napja alatt háromszor látogatott ki a teltházas versenyeinkre Anna hercegnő. Ráadásul kis nemzetek is komoly szeletet kanyarítanak le a tortából. Szerbia egyetlen aranyát ez évben taekwandóban szerezte, míg Afganisztán első érmeit ennek a sportágnak köszönheti.

Hogy a 2015-ös „európai olimpia” milyen lebonyolítású lesz, még nem tudni teljes mértékben. – Más kontinenseken az ötkarikás játékokon bevett szokásoktól eltérő módon alakítják a programot. Itt még nem tudni a pontos menetrendet, az biztos, hogy nagyon nehéz lesz kijutni rá – tette hozzá az elnök.

(Forrás: taekwondo szövetség)