Riba Ferenc: Óriási presztízs vívásban a Sport XXI. program kerettagsága

Riba Ferenc: Óriási presztízs vívásban a Sport XXI. program kerettagsága

2014. 11. 20.
Megosztás

Az évtizedes múltra visszatekintő, az új sporttörvény értelmében 2012-től a MOB keretein belül működő Sport XXI. program egyik sikeres sportága a vívás. Riba Ferenc utánpótlás sportági vezető a mob.hu-nak arról beszélt, új és jól szervezett, eredményesen működő szakmai programot indítottak.

Kétezer-tizennégyben a jeruzsálemi Európa-bajnokságon és a plovdivi világbajnokságon a kadet és a junior korosztály összesen 22 érmet nyert, ebből hat aranyat. Az elmúlt évtizedben messze ez volt a magyar vívás legsikeresebb esztendeje az utánpótlás-korosztályban.

„A mostani eredményeket rendezett viszonyok, élsporthoz, sportágfejlesztéshez méltó feltételek mellett ünnepelhetjük. De amikor a Jeruzsálemben és Plovdivban sikeres fiatalok fegyvert kaptak a kezükbe, akkor még szegény volt a magyar vívás, mint a templom egere, márpedig az kuszaságot, zavart teremtett. Pénz nélkül az utánpótlásélsport sem működik - elég csak a versenynaptárra nézni. A vívást körülvevő környezet is nagyot változott az elmúlt években, végre olyanok a feltételek, melyekről korábban csak álmodni lehetett. Csak egyetlen példa: a vb előtt párhuzamosan hat fegyvernem kadet és junior legjobbjai edzőtáboroztak mestereikkel közösen a tatai edzőtáborban.

Nyilvánvaló, hogy ezt a kimagasló eredményt gyakorlatilag lehetetlen megismételni. De örülni, nagyon örülni lehet. Nagy örömmel, és kellő szerénységgel kell kezelni a történteket. Dolgozni, dolgozni tovább, és akkor jönnek majd a szép eredmények” – így értékelte Riba Ferenc az idei esztendő héraklészes korosztályra vonatkozó sikereit, majd részletesen kitért az annak széles alapjait jelentő, a legfiatalabb tehetségeket támogató Sport XXI. program működésére.

A szakember elmondta, a Sport XXI. programon belül a körversenyek és a fegyvernemi edzőtáborok biztosítják a kiválasztást és a megfelelő szakmai hátteret.

A tőr, kard és párbajtőr fegyvernemben a gyermek, újonc és a serdülő korosztályt öleli át a Reménység-keret. Mindhárom fegyvernemnek saját kiválasztó versenysorozata van. Tőrben Fülöp Mihály-, kardban Gerevich-Kovács-Kárpáti, párbajtőrben Olimpici körversenyt rendeznek. Négy-négy verseny rendezését támogatja a Sport XXI. program, a csúcs a szezon végén a Magyar Vívó Szövetség kiírásában a magyar bajnokság. Az idei ob-n a gyermek korosztályban 384, újoncban 312, míg a serdülők közt 244 fiatal lépett pástra.”

„A körversenyekhez igazítjuk a négy fegyvernemi edzőtábort, összetartást. A megbízott fegyvernemi vezető jelöli ki az aktuális ranglista alapján a három korosztály öt legjobb fiú- és lányversenyzőjét, így alakul ki a harmincfős keret, akikkel három edző foglalkozik. Budapesten és vidéken is tartunk táborokat. Amikor lehetőség adódik, nyitottá tesszük a táborokat, ilyenkor a harminc fős keret kibővül. Nagyon fontos állomás a tatai edzőtáborozás. A tatai helyszín kiválasztása több szempontból is telitalálat volt. Hatalmas érdeklődést váltott ki a gyerekek és a szülők részéről, hogy ki vehet részt az edzőtáborban. Had idézzem egyik kollégám tábori értékelésének két mondatát: 'A hely szelleme megérintette a fiatalokat, csak ilyen körülmények között szabadna edzőtábort tartani. A vívóterem látványától, a húsz pásttól a paradicsomban érezték magukat!' A kerettagság rangját próbáljuk kidomborítani azzal, hogy a Héraklész program mintájára egyedi válogatott trikókat csináltatunk a gyerekeknek, melyet büszkén viselhetnek. Az edzőtáborok, összetartások célja a résztvevő utánpótláskorú versenyzők vívótechnikájának és mozgáskoordinációjának fejlesztése, a korosztálynak megfelelő vívótudás elsajátítása, amely biztos alapot ad a továbbiakban a töretlen fejlődésükhöz és a sikeres versenyzéshez. Fontos emellett a közösség formálása, összehangolása, sikeres alkotó közösség kialakítása. Ebben segíthetnek a közös kulturális illetve a szabadidős programok. Óriási presztízse van a kerettagságnak, a versenyeken erős motivációként jelenik meg, a 'mehetek edzőtáborba' gondolat. Rangot jelent, és ezért plusz energiákat mozgósítanak a gyerekek, elszántabban küzdenek az újabb célért. Tőrben Budavári Beatrix, Bakodi Róbert és Szabó István, párbajtőrben Diera Ferenc, Budai István és Bojti Dániel, míg kardvívásban Kósa Miklós, Piecs Adrienn és Kovács Laura terelgeti a helyes irányba a gyerekeket."

A MOB keretein belül működő Sport XXI. program a versenyek és edzőtáborok mellett több mint nyolc millió forint értékű felszerelés-támogatást juttat el három csatornán, a Magyar Vívó Szövetségen keresztül közvetlenül a szakosztályokhoz, illetve a legfiatalabb versenyzőkhöz.

„Egyik tétel a serdülőkorú versenyzők Nemzetközi Vívó Szövetség által meghatározott felszerelése. A 2013-as program folytatásaként az érintett sportolók kadet körversenyeken, junior világkupa-fordulókon történő versenyeztetésének elősegítése a cél. Ezeken a versenyeken már az indulás feltétele a FIE előírásainak megfelelő felszerelés, amely komoly terhet jelent mind az egyesületek, mind a szülők számára. A támogatást a magyar bajnokságon elért dobogós helyezéssel lehet megszerezni. Mindhárom fegyvernem fiú és lány első három helyezett versenyzője részesül az egymillió 650 ezer forint összértékű díjazásban. A versenyzők a támogatásról szóló oklevelet a felnőtt magyar bajnokságon vehetik át, ezzel is hangsúlyozva az elért eredmény értékét és a támogatás fontosságát.

Másik tétel a tanfolyami csoportok felszerelési csomagjának támogatása, a „3 x 10 program”, amely tíz egyesület, tíz plasztron, tíz sisak egységéről kapta a nevét. Ez a Magyar Vívó Szövetség hosszú távú sportágfejlesztési programjának részeként és a korábbi programok folytatásaként kiírt pályázható támogatás három és fél millió forint összértékben, melyre az újonnan beiskolázott, vívónövendékeket foglalkoztató szakosztályok pályázhatnak. Ennek az a célja, hogy ösztönözzék a szakosztályok iskolai toborzását, az iskolákra épülő vívás elterjedését. A pályázónak vállalnia kell, hogy az elnyert felszereléscsomagot öt évig megőrzi, azt az egyesület nyilvántartásban tartja. A pályázaton nem vehet részt az az egyesület, amely az előző évben részesült támogatásban.

Harmadik lehetőségünk a pengetámogatás. A gyermek, újonc és serdülő korosztályban az idei országos bajnoksággal lezáruló szezonban a ranglista első tíz helyezettjének jutalmazása tartozik ide, mindhárom fegyvernemben – ezt a szakosztályok veszik át és adják át a versenyzőknek. Ennek a támogatásnak az értéke három millió forint. Az erről szóló oklevelet szintén a felnőtt magyar bajnokságon vehetik át az érintettek” - foglalta össze a mob.hu-nak Riba Ferenc.

"Örömteli és előremutató az a szakmai törekvés és szervezettség, mely a vívás utánpótlása és tehetséggondozása területén elindult az elmúlt időszakban. Fontos, hogy motivált legyen minden szereplő, és jól hasznosuljon minden ráfordított támogatás. Reméljük, hogy az utánpótlás eredményessége fenntartható és a közeljövőben is szép sikerekkel szolgálnak a fiatal vívóink" – tette hozzá Pignitzky Dorottya, MOB Sport XXI. programvezetője.

(MOB)