Rio 2016: Vajda Attila azért dolgozik, hogy „érem legyen a zsákjában”

Rio 2016: Vajda Attila azért dolgozik, hogy „érem legyen a zsákjában”

2015. 08. 16.
Megosztás

A mob.hu stábja már most a virtuális riói lelátón szorít a magyar sikerekért: pontosan egy év múlva, 2016. augusztus 16-án, az olimpiai játékok 11. versenynapján rendezik a férfi kenusok ezer méteres versenyszámát, melyben az olimpiai bajnok Vajda Attila is érdekelt lehet.

A negyedik olimpiájára készülő sportoló Athénban bronzérmet, Pekingben aranyat nyert, Londonban hatodik lett a C1-esek ezer méteres számában. Háromszor volt a világ legjobbja. Idei fő versenye a napokban zajló milánói kvalifikációs vb, melyen indulási jogot szerezhet a jövő évi riói olimpiára.

„Az idei évem amolyan tanulópénz. Új szakmai stábbal dolgozom, Sík Márton, Boldizsár Gáspár és korábbi trénerem, Vécsi Viktor irányítja a felkészülésemet. A decemberi trombózis már a múlté, egyre jobb formában vagyok. Továbbra is ezer méteren gondolkodunk, egyesben. Tizenkét éve én képviselem Magyarországot ebben a számban, Rio éve lehet a 13. esztendő, a szám akár szerencsét is hozhat.”

S, hogy milyen eredményt vár magától? „Nagyon kiélezett verseny várható. Három olimpián már részt vettem, kétszer érmet nyertem, egyszer a pontszerző hatodik helyen zártam. A pontszerzésben megint bízom, de azért dolgozom keményen, hogy érem legyen a zsákban. Három komolyabb ellenféllel mindenképp számolok, a londoni olimpiai bajnok, többszörös világbajnok német Sebastian Brendel nagy favorit, de a brazil Isaquias Queiroz és a cseh Martin Fuksa is jó formát mutatott az elmúlt évben. Rióban nagy csata várható, senkit sem lehet leírni.”

A negyedik olimpiájára készülő 32 éves kenus nem zárkózik el az olimpiát követő folytatástól. „Minden a riói eredményeken múlik. Egy jó eredmény további motivációt jelenthet a folytatáshoz, és akkor nem kizárt, hogy egy ötödik ötkarikás felkészülést is bevállalok. De akkor már lehet, hogy nem az egyéni számban, hanem csapathajóban gondolkodnék.”

Vajda Attila az interjú végén még annyit hozzátett, figyelemmel kísérte a közelmúltban a kazanyi úszó vébét, drukkolt a magyar sportolóknak. „Külön örültem Gyurta Dani bronzérmének, nagyon kedvelem a srácot, jó kapcsolatban vagyunk, olyan, mintha az öcsém lenne.”

(MOB/VF)