Rio polgármestere szerint „mindent kézben tartanak”

Rio polgármestere szerint „mindent kézben tartanak”

2015. 01. 10.
Megosztás

„A számtalan kihívás ellenére a 2015-ös évben minden a helyére kerül” – nyilatkozta Eduardo Paes, a 2016-os olimpia és paralimpiai játékoknak otthont adó Rio de Janeiro polgármestere.

Az eddigi előkészületek okán sokan párhuzamot vonnak a 2014-es labdarúgó-világbajnokság szervezése kapcsán felmerült problémákkal, ám a város első embere a helyi G1 hírügynökségnek megerősítette, hogy a munkálatok remekül haladnak.

„Olimpiát szervezni nagy feladat, rendkívül összetett munka és bonyolult kihívás. Mindent összevetve kézben tartjuk a dolgokat, és pozitívan tekintünk előre” – fogalmazott a városvezető.

2015-ben összesen 19 helyszín munkálatai fejeződnek be, valamint számos tesztversenyt rendeznek. A politikus hozzátette, a játékok eredeti költségvetése emelkedik, hiszen több olyan fennmaradó beruházás is megvalósul, melyekkel utólag egészítették ki a pályázati projektet. Ilyen a Transolimpica autópálya, a négyes metróvonal vagy a Transcarioca buszszolgáltatás.

A riói szervezőbizottság 8,83 milliárd dollár értékben végez infrastrukturális városfejlesztést. Ebből az összegből 3.8 milliárd dollár magántőke.

„Eredetileg 15 az olimpia után is fennmaradó beruházással pályáztunk, végül 27-et teljesítünk – magyarázta Paes. – Nincsenek botrányok, nem érkeztek hozzánk panaszok, a munkálatokat megfelelő árakon végzik, a legtöbb forrásunk magánpénzből ered.”

A polgármester sajnálja, hogy kritikák érték a várost a Guanabara-öböl vízminősége miatt, ám megerősítette, hogy a szervezőbizottság az önkormányzattal együttműködve mindent megtesz azért, hogy a játékok idejére a legoptimálisabb környezet várja az idelátogatókat. Rio de Janeiro célja, hogy az öbölbe áramló szennyeződések 80 százalékát eltüntesse 2016-ra – a 2014-es sikeresen lezajlott vitorlás-tesztverseny előtt a tisztítási folyamat már 50 százalékon állt.

„A Guanabara-öböl állapota nem kizárólag az olimpia miatt fontos számunkra. Rengeteg beruházás folyik és teljesen biztosak vagyunk benne, hogy sikerül biztosítanunk a megfelelő körülményeket. A már lezajlott, nagy sikerű tesztversenyünk is ezt támasztja alá.”

(MOB)