Petervari Molnar Bendeguz 2016 rio mti Kovacs Tamas scaled

„Rióban elvarázsolt az olimpiai falu légköre”

2021. 05. 14.
Megosztás

Pétervári-Molnár Bendegúz második olimpiai szereplésére készül. A 28 esztendős evezősre fontos nyár vár: az olimpiát követően az esküvőjére is sor kerül. Bendit a sportos családjáról, múltról és tervekről kérdeztük.

Sportos családba születtél: édesapád evezős olimpikon, nagybátyád, Pétervári Pál a kajak sportág maratoni szakágának egyik legendája, háromszoros világbajnok; édesanyád szintén evezett. Te viszont mégsem ezzel a sportággal ismerkedtél meg először.

Szüleim nem akarták, hogy evezős legyek, ezért 4 évesen levittek az uszodába. Egy évvel később pedig jégkorongozni kezdtem, amit nagyon szerettem, és még a mai napig is űzöm – most már persze csak a szabadidőmben. Tanulmányaim miatt a versenyszerű hokizástól el kellett búcsúznom, de a sportolástól nem akartam elszakadni. Kisgyerekként édesapám sokat vitt evezős edzésekre. Ott ültem a motorcsónakban és élveztem a hajókázást, így nem volt véletlen, hogy végül az evezés mellett döntöttem.

Versenyzői pályádat csapatban kezdted, mi vezetett ahhoz, hogy egypárevezősben folytasd?

Titkon mindig az volt a célom, hogy egypárban versenyezzek. Amikor nem sikerült Rio de Janeiro előtt párosban megszereznem az olimpiai kvótát, akkor határoztam el, hogy átülök az egyes egységbe. Helyesen gondoltam, mert sikerült kijutnom a riói olimpiára, ahol a C döntőben második lettem.

Hogy tetszett az olimpia?

Nagy élmény volt számomra. Már az olimpia előtti itthoni teendők is: formaruha-próba, eskütétel, médiaérdeklődés. Az olimpián a falu légköre, a nemzetek sokasága varázsolt el a legjobban, nagyon élveztem az egészet.

Az olimpia utáni évben elkalandoztál a tengerekhez is.

2017-ben riói olimpikon társammal, Juhász Adriánnal elindultunk a franciaországi Thonon-les-Bains-ben kétpárevezésben a tengeri evezős világbajnokságon, ahol aranyérmet szereztünk. A tengeri evezést nagyon szeretem; a lebonyolítás egy kicsit hasonlít a vitorlásversenyekhez. Az egységek egyszerre indulnak, bójákkal kijelölt pályán folyik a verseny, melynek távja kb. 6000m. Lehet ütközni, kanyarodni – igaz, előbbit büntetik. Sokkal élvezetesebb, mint a pályaevezés.

Az olimpia mellett egy másik multisporteseményen, a világjátékokon is részt vettél.

Az evezés téli felkészülésének egyik eszköze az ergométer. 2017-ben én voltam a legjobb hazánkban, és az eredményem alapján meghívtak a 2017. évi wroclawi világjátékokon az ergométeres versenyekre. Indultam egyéniben 500 és 2000m-en, illetve csapatban is. 2000m-en a negyedik lettem, de a második helyen végzett lengyelt kizárták, így én nyertem meg a bronzérmet. Igaz, ezt a mai napig nem sikerült még megkapnom.

Nem egy szokványos olimpiai cikluson vagyunk túl. Mennyire terhelt meg?

Az elmúlt két évben voltak mélypontjaim. Kétszer is le kellett ülni magammal, hogy folytatom-e. Végül a folytatás mellett döntöttem, de azzal a megállapítással, hogy csak úgy érhetek el bármit is, ha komolyan készülök. Édesapám április 4-én ünnepelte 60. születésnapját, én már előre megígértem neki, hogy olimpiai kvótát szerzek ajándékként. Ezt három nappal később teljesítettem is Varese-ben. Az olasz kvalifikációs versenyen rossz időjárás fogadott minket. Időelőfutam volt, majd egy nappal elhalasztották a középdöntőt, így 2 óra leforgása alatt kellett a középdöntőből a fináléba jutni, majd ott az első háromban végezni. A döntőben a görög és az orosz fiú hamar elhúzott a mezőnytől, mögöttük lapátolt a szerb versenyző. Én csak arra figyeltem, nehogy nagyon leszakadjak tőle. Az utolsó 500m-t 2 másodperc hátránnyal kezdtem. A hajrára szerencsére jól taktikáztam. A szerb riválisom a végére elfáradt, és 1 másodperc előnnyel enyém lett a harmadik helyezés és az olimpiai kvóta.

A sport mellett jut idő másra is?

A Corvinus Egyetemen végeztem kereskedelmi és marketing szakon, most ugyanitt mesterképzést hallgatok angol nyelven kommunikáció és média szakirányon. Nagyon szeretem az amerikai kosárlabdát, állandóan követem a TV-ben a Chicago Bulls mérkőzéseit, és bár kevésbé, de figyelem a Chicago Blackhawks jégkorongcsapatát is. Sokat kerékpározom is édesapámmal, ez egyben kiegészítő sport is számomra. Télen az edzőtáborban rengeteget síelünk, viszont sajnos kevés alkalommal jut idő a snowboardra, ami nagyon hiányzik. Párommal tavalyra terveztük az esküvőnket, de ez a járványhelyzet miatt elmaradt, így most az olimpia utánra, augusztus 14-re tűztük ki az új időpontot.

Mivel lennél elégedett a második olimpiádon?

A nagyon erős mezőnyben nehéz megmondani, hogy mire leszek képes. Az biztos, hogy mindent megteszek a tisztes helytállásért. Ha helyezésben előrébb végzek, mint az előző olimpián, akkor már elégedett leszek a szereplésemmel.

(Balássy László, nyitókép: MTI/Kovács Tamás)