Röplabdában az áprilisi korosztályos Eb-n lehet kvalifikálni a győri EYOF-ra

Röplabdában az áprilisi korosztályos Eb-n lehet kvalifikálni a győri EYOF-ra

2017. 02. 04.
Megosztás


Győrben sorsolták a magyar-szlovák közös rendezésű U19-es férfi Európa-bajnokság csoportbeosztását. A torna első hét helyezettje szerez jogot a júliusi győri EYOF-on való részvételre. Hozzájuk csatlakozik a rendező jogán a magyar korosztályos válogatott.

Egy olyan sportágat köszönthet Győr városa egy nagy versenyen, amely az elmúlt időszakban feljövőben van hazánkban - hangoztatta beszédében Borkai Zsolt polgármester. Hozzátette: Győrött minden olyan sportágat szívesen látnak, amely népszerű az országban, Európában és a világon is, a röplabda is ezek közé tartozik. Emellett reményét fejezte ki, hogy a résztvevők elégedettek lesznek a körülményekkel.

Ludvig Zsolt, a Magyar Röplabda Szövetség főtitkára kiemelte, ez a torna kiváló tesztelési lehetőség a júliusi Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál előtt is.

Az Eb-sorsoláson a magyar csapat a címvédő Lengyelországgal, a röplabda-nagyhatalomnak számító Olaszországgal és Oroszországgal, valamint Belgiummal és Bulgáriával került egy csoportba. A magyar válogatott az I-es csoportban, Győrben játssza majd a mérkőzéseit, az első találkozón Belgium lesz az ellenfele áprilisi 22-én.

Tomanóczy Tibor, az U19-es magyar csapat szövetségi edzője a sorsolás után elmondta: nagyon erős csoport lett a győri, de mindent megtesznek a jó eredmény elérése érdekében és a legjobb játékerőt képviselő csapatok ellen is igyekeznek maximális teljesítményt nyújtani. A csapatkapitány, Szabó Márton szerint előny lehet számukra, hogy a válogatott jelentős része a magyar felnőtt bajnokságban pallérozódik. Hozzátette: sok múlik a felkészülésen, amit szeretnének a lehető legnagyobb erőbedobással elvégezni.



A lebonyolításról: a válogatottak két hatos csoportban (a magyar Győrben, a szlovák Puchovban) küzdenek majd a továbbjutásért. Csoportonként az első két helyezett jut a legjobb négy közé és játszhat az érmekért; míg a harmadik, negyedik helyezett válogatottak az 5-8. pozícióért küzdhetnek. Az Eb első hét helyezettje automatikus indulója a júliusi győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválnak (EYOF). Ezen a magyar csapat rendezőként biztos résztvevő. Az Európa-bajnokságot április 22. és 30. között rendezik.

A nőknek április 1-9. között rendezik a hollandiai Arnhemben az U18-as Európa-bajnokságot. Erről a tornáról is az 1-7. helyezett szerzi meg a jogot a győri EYOF-on való részvételre. Magyarország erre a viadalra nem kvalifikált, mivel a jászberényi selejtezőcsoportból nem jutott tovább a fináléba. A győri EYOF-on a rendező jogán szerepelhetnek a nők is.



Az EYOF tornáján a férfiaknál az 1999-2000, a nőknél a 2000-2001-es korosztályú fiatalok szerepelhetnek. A mérkőzéseknek július 24-26. és 28-29.-én a Széchényi István Egyetem I. csarnoka és az AUDI Hungaria Iskola ad otthont.

(MOB, fotó: gyorplusz.hu)