Kolin Kapernick 1x1

Rule 50: forró téma újratöltve

2021. 05. 21.
Megosztás

Black Lives Matter, Fridays for Future, Me Too – csak pár a 21. századi mozgalmak közül, amelyek rengeteg emberhez eljutottak. A sport kiemelt társadalmi szerepe elismert, így magától értetődő, hogy a sportolók síkra szálnak a szívüknek fontos ügyekért. A szólásszabadság azonban jog és kötelezettség is egyben. Ezt áramvonalasította most az Olimpiai Charta frissített 50. szabálya.

Black Lives Matter, Fridays for Future, Me Too – csak pár a 21. századi mozgalmak közül, amelyek rengeteg emberhez eljutottak. A sport kiemelt társadalmi szerepe elismert, így magától értetődő, hogy a sportolók síkra szállnak a szívüknek fontos ügyekért. A szólásszabadság azonban jog és kötelezettség is egyben. Ezt áramvonalasította most az Olimpiai Charta frissített 50. szabálya.

A Rule 50 egyértelműen tiltja az olimpiai helyszíneken, versenyhelyszíneken történő politikai, vallási vagy egyéb, megosztó témát érintő demonstrációt, véleménynyilvánítást.

A mai woke kultúrában népszerű dolog a nemes ügyek melletti határozott kiállás. Hatványozottan igaz ez a közszereplőkre, akikre a média figyelme fokozottan ráirányul. Ebbe a kategóriába sorolhatók a sportolók is, főként az olimpiai játékok alatt. Természetes, hogy ők interjúik során, közösségimédia-felületeiken szívesen adnak hangot a világot feszítő problémákhoz kapcsolódó véleményüknek.

Az Olimpiai Charta viszont olimpiai helyszíneken megtilt bármiféle véleménynyilvánítást, ami egyfajta feszültséghez vezet: egyik oldalon a szabad véleménynyilvánítás, a másikon pedig a szigorú szabályok. Ezen konfliktus feloldását szolgálja az ötkarikás mozgalom alapító okirat 50. szabályának frissítése úgy, hogy mindegyik álláspont érvényesülhessen.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) Sportolói Bizottsága 2020 júniusában 41 olimpiai sportág, 185 nemzeti olimpiai bizottság több mint 3 500 sportolójával folytatott konzultációt. A folyamat végén megszületett egy sor javaslat, amelyet a NOB elnöksége maximálisan el is fogadott.

A szólásszabadságot és a sport semlegességét biztosítandó, a következő területeket érintik a változások:

 1. A sportolói önkifejezés növelése az olimpiai játékok alkalmával.
  1. A szolidaritás, egység, befogadás fontosságának hangsúlyozása a nyitó- és záróünnepélyeken.
  2. A befogadás és elfogadás üzenetének belefoglalása az olimpiai eskübe.
  3. A béke, tisztelet, szolidaritás, befogadás és egyenlőség értékeinek ünneplése.
  4. Az olimpiai béke falfestmény (Olympic Truce Mural) nyújtotta lehetőség kiaknázása a sportolói értékek kifejezésére.
  5. Ötkarikás értékek megjelenítése sportolói öltözéken.
  6. A „Stronger Together”-kampány erősítése.
 2. A sportolói önkifejezés növelése az olimpiai játékokon kívül.
  1. Platformot biztosítani a sportolóknak (pl. Athlete365) számukra fontos témák megvitatására.
 3. A pódium, játéktér és hivatalos ceremóniák semlegességének megőrzése.
  1. A kvantitatív felmérés alapján a sportolók jelentős többsége úgy gondolja, a pódium, játéktér és ünnepségek nem a véleménynyilvánításról szólnak.
   1. Amennyiben az ötkarikás értékek a befogadásról, elfogadásról, szolidaritásról, egységről szólnak, az olimpia pedig a sport egységességének ünneplése, úgy az olimpiai mozgalom felöleli a sportolók által vallott nemes értékeket, így a fentebb említett helyszíneken és alkalmakon a sporté és ezen értékeké lehet a főszerep, nincs szükség további véleménynyilvánításra.
 4. Egyértelmű szankciók a Chartában foglaltak megszegése esetén.
 5. Több információ a Rule 50-ről.
  1. A sportolói kifejezésről szóló szabályozás céljáról és hatályáról.
  2. Arról, hogyan képviselik és népszerűsítik az érdekelt felek az olimpiai értékeket.

A fenti javaslatoknak megfelelően jelentős változás, hogy néma csenddel tisztelegnek majd a befogadás előtt a nyitóceremónián, továbbá egységes, az elfogadást és szolidaritást hirdető üzenet jelenik majd meg a játéktéren.

(Forrás: olympics.com, fotó: Yahoo Sports)