PHOTO 2024 03 08 12 57 34

Esélyegyenlőség és safeguarding a belgiumi nemzetközi konferencia fókuszában

2024. 03. 09.
Megosztás

Huszonnégy nemzet részvételével háromnapos nemzetközi konferenciát rendeztek Belgiumban március 6. és 8. között; az eseményen a nemek közti egyenlőség lencséjén keresztül vizsgálták a safeguarding és a sport kapcsolatát.

A szakmai fórum házigazdája az Európai Olimpiai Bizottság (EOC), annak EU-irodája és a Belga Olimpiai Bizottság volt; a programban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, az Olympic Solidarity-program, a The Well HQ és a Thomas More Institute képviselőivel közös műhelymunkák és előadások szerepeltek.

A találkozón 24 európai nemzeti olimpiai bizottság képviselői vettek részt. A konferencia és a workshop témájában az olimpiai bizottságok kötelezettségeinek jobb megértésére és a nemek közötti egyenlőség terén végzett munkájukkal való kapcsolatra összpontosított. A résztvevők tanácsokat, tudást és tapasztalatot osztottak meg egymással előadások és workshop keretében.

A konferencián Bényi Szabolcs, az EOC GEDI (Nemek Közötti Egyenlőség, Diverzitás és Inklúzió) és a MOB Esélyegyenlőségi Bizottságának tagja vett részt, Szarka Tünde kapcsolattartó a Magyar Olimpiai Bizottság részéről online követte az eseményeket.

P1000648

A szerda esti köszöntőt követően a The Well HQ részéről dr. Emma Ross és Baz Moffat tartott beszédet a női egészség sportban betöltött szerepéről.

A második nap Tine Vertommen, a NOB Safe Sport Unit tanácsadójának, a Thomas More Institute munkatársának, valamint Richard Bush, a Bird & Bird jogvédő szakértőjének előadásával kezdődött, majd a program gyakorlati workshoppal folytatódott.

Ezt követték a panelbeszélgetések, amelyek középpontjában a montenegrói és az osztrák nemzeti olimpiai bizottságok különböző kezdeményezései, valamint az EOC következő lépései álltak, összhangban a 2030-ig megalkotott stratégiai menetrenddel. Az esemény a nemzetközi nőnapon zárult. Emellett lezajlott a GAMES-projekt záró konferenciája, mely a sportvezetés terén megvalósuló nemek közti egyenlőséget tárgyalta.

„A két és fél napos előadások, gyakorlati műhelyek és panelbeszélgetések valódi lendületet hoztak a résztvevők körében, akik végig rendkívül elkötelezettek voltak. Úgy gondolom, hogy segítettünk jobban megérteni a női egészség és a safeguarding közötti összefüggést, valamint azokat a kihívásokat és problémákat, amelyekkel a nők szembesülnek a sportban” – foglalta össze Annamarie Phelps, az EOC Nemek Közötti Egyenlőség, Diverzitás és Inklúzió Bizottságának elnöke.

„A találkozó rendkívül informatív volt számomra. Továbbá, bár rengeteg résztvevővel már régóta kiváló kapcsolatot ápolok, néhány új ismeretségre és így további jövőbeli közös munkára is remek lehetőség nyílt” – mondta Bényi Szabolcs.