Sastin Mariann a női birkózás első magyar világbajnoka, Barka Emese bronzérmes

Sastin Mariann a női birkózás első magyar világbajnoka, Barka Emese bronzérmes

2013. 09. 19.
Megosztás

Sastin Mariann arany-, Barka Emese bronzérmet szerzett a nők küzdelmeiben Budapesten, a Papp László Sportarénában zajló SiteTalk birkózó-világbajnokság negyedik, csütörtöki versenynapján.


Magyar vereséggel kezdődött a budapesti birkózó-világbajnokság negyedik versenynapja: a 63 kg-ban szereplő Sándor Klaudia pontozással kikapott brazil ellenfelétől csütörtökön a Papp László Sportarénában.
A vb előtt másfél héttel kézsérülést szenvedett Sleisz Gabriella helyére beugró, mindössze 18 éves versenyző Lais Oliveirával mérkőzött meg a nyolcaddöntőbe kerülésért, s a találkozón a jobb erőnlét döntött a dél-amerikai sportoló javára.

Sándor az első három percben összeszedetten birkózott, s ugyan akciót nem tudott csinálni, riválisa intése után egy nagyon szép védekezéssel kiharcolta a büntetőpontot, s 1-0-ás vezetéssel mehetett a pihenőre. A sarokban már látszott, hogy a fiatal birkózóból rengeteget erőt kivett a kemény fogáskeresés, s ez a második szakaszban megbosszulta magát. A brazil a szünet után gyorsan eldobta a magyart három pontért (1-3), ekkor azonban Sándor még az utolsó erőtartalékait mozgósítva vissza tudott fogni, s mögé került (2-3). Innentől viszont egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy fordítani nem tud az FTC birkózója, akit az utolsó percben újra eldobott ellenfele (2-6), majd tusolta.
"Örülök, hogy itt lehettem, de nagyon elfáradtam, ez döntött" - mondta Sándor az MTI-nek.

Jól mutatkozott be Sastin Mariann és Barka Emese

A folytatásban a magyar női csapat két éremvárományosa, Barka Emese (55 kg) és Sastin Marianna (59 kg) is gyors győzelemmel kezdte szereplését, s bejutott a legjobb nyolc közé.

Az idei Európa-bajnokságon bronzérmes Barka számára Wöller Ákos vezetőedző szerint is kötelező feladat volt Koria Pouri-Lane legyőzése, s ő ennek megfelelő elszántsággal lépett szőnyegre: 10 másodperc után lecsavarta ellenfelét a szőnyegre, s egyből tus közeli helyzetben tartotta. Az új-zélandi mindent megpróbált, hogy megmeneküljön, több mint fél percig hidalt, a meccs 54. másodpercében azonban megadta magát, s Barka tussal győzött, így a negyeddöntőbe jutott.

A kétszeres világbajnoki ezüstérmes Sastinnak valamivel nehezebb dolga volt a tajvani Hu Min-ven ellen, igaz, ő is még az első három percben végzett. A tajvani versenyző közel két percig viszonylag jól tartotta magát, ám ezt követően Sastin földre vitte és bebillentette (3-0), néhány másodperccel később mögé került (5-0), majd tíz másodperccel a szakasz vége előtt újabb levitel és billentés következett (9-0), s a meccs véget ért.

Újabb két techniai tus

Barka óvatosan kezdett a török Bediha Gun ellen. A magyar riválisa az első másfél percben folyamatosan lábra támadott, igaz, ezek az akciókísérletek inkább tűntek egy idő után menekülésnek, semmint levitelre törő kísérleteknek, s ezt a mérkőzésvezető is így gondolhatta, mert többször figyelmeztette passzivitásért a törököt. Barka aztán riválisát másfél perc után a szőnyegre csavarta és mögé került (2-0), majd a szakasz utolsó percének hajrájában ismét levitte Gunt (4-0), s kétszer bebillentette (8-0), így technikai tussal nyert.

Sastint a lelkes publikum, közte a saját, mintegy 20 fős szurkolótáborának hangorkánja kísérte szőnyegre a tavalyi vb-harmadik Munkhtuya Tungalag ellen. A mongol birkózó talán a hangzavartól zavarodott meg, mert alig kezdődött el a mérkőzés, Sastin szép gáncsa után már a szőnyegen hasalt, s 2-0-ás hátrányba került. Ezt követően egy percig folyt az álló birkózás, a magyar sportoló szépen védte ellenfele berántási kísérleteit, majd újra villant, lecsavarta Tungalagot, s átfordította. Sastin ugyan nem tudta tusolni ellenfelét, de már 6-0-ra vezetett, majd néhány másodperccel később egy szép lábfelszedést követően kitessékelte a szőnyegről a mongolt (7-0), így nyert.

Sastin a fináléban, Barka a kis döntőben folytathatja

A 2005-ben Budapesten 59 kg-ban, míg 2011-ben 63 kilogrammban vb-második Sastin az első két meccsén összesen nem volt öt percet a szőnyegen, ám arra talán még ő sem gondolt, hogy a birkózással eltöltött ideje a japán Ito Ajaka elleni elődöntőt követően a hat percet sem éri el.
A Vasas 29 éves birkózója a néhány száz fős közönség és a Sastin B-közép fülsüketítő buzdítása közepette kezdte el a mérkőzést. Néhány másodperc után kiválón nyúlt be ellenfele jobb karja alá bal kezével, majd a jobbal Ito tarkója mögött összefogott, kevéssel később pedig gyönyörűen csavarta le a szőnyegre az ázsiai birkózót, aki egyből oldalára dőlt. Sastin kiváló pozícióban volt, s azonnal tusra ment, a japán pedig nem tudott ellenállni: a meccs 47. másodpercében hídból a hátára rogyott, így a találkozó véget ért.
"Nagyon boldog és magabiztos vagyok. Bárki jöhet, szétverem, persze csak képletesen" - mondta boldogan Sastin Marianna, aki a fináléban a bolgár Tajbe Juszeinnel találkozik.
A bolgár meglepetésre szintén idő előtt fejezte be találkozóját az olimpiai érmes azeri Ratkevich ellen.

Az idei, Tbilisziben rendezett Eb-n az ott bronzérmes Barka az előcsatározások során simán kikapott Mattssontól, ám ezúttal a hazai nézők bíztak benne, hogy más eredmény születik kettejük meccsén.
A találkozót egyértelműen Mattsson kezdte kezdeményezőbben, fél perc után felszedte Barka lábát, a Vasas sportolója viszont nagyon szépen hárította a veszélyes szituációt. Egy perccel később mindkét versenyző összefogott, a svéd azonban szépen terelgette ellenfelét a szőnyeg széle felé. A veszélyt érző magyar ekkor megpróbálta eldobni Mattssont, aki jól kontrázott, s mögé került (0-2). A folytatás sem sikerült jobban, még a szünet előtt ismét Mattsson vitte le Barkát, aki így már 4-0-s hátrányban volt. A pihenő után a hazai birkózó mindent megpróbált, ám támadásait védte és kontrázta a svéd, aki egy perccel a vége előtt elérte a technikai tushoz szükséges különbséget (0-8), így készülhet a döntőre, míg Barka Emese bronzéremért mérkőzhetett.

Barka Emese bronzérmes

"Erőben Emese sokkal jobb, sima bronz lesz, annak kell lennie" - mondta az MTI-nek Wöller Ákos vezetőedző fél órával Barka bolgár Mimi Hrisztova elleni helyosztója előtt.
A tréner tömör véleménye és jóslata az első éremmérkőzésen gyorsan beigazolódott. A Vasas 23 éves versenyzője nagyon motiváltan lépett szőnyegre, az első pillanattól aggresszívabbnak tűnt riválisánál. A bolgár az első két percben Barka kezét fogta, és próbálta kiszabadítani magát riválisa fogásaiból, ám még így is majdnem hátrányba került fél perc után. Ekkor Barka mögé kerülését még ki tudta védeni, a mérkőzésvezető viszont passzivitás miatt alig több mint egy perc után már hangosan biztatta aktívabb birkózásra, majd másfél percnél hivatalosan is figyelmeztette, pontosan harminc másodperc múlva pedig megintette. Ez, mint később kiderült Hrisztova vesztét jelentette, ugyanis a bolgár megpróbált támadólag fellépni, ám Barka kiválóan megkontrázta és a földön azonnal tusveszélybe forgatta. A korábbi vb-ötödik bolgár birkózó nem tudott mit kezdeni a leszorítással, s hamar két vállra került.
"Nagyon boldog vagyok. A kiválóan sikerült felkészülésnek köszönhetően egész nap jól ment a birkózás, a közönség nagyon felspanolt és a végén feltettem a pontot az i-re. A célom az volt, hogy koncentráltan és jól birkózzak, ez összejött. Az idei eredmények alapján tudtuk, hogy ez elég lehet az éremszerzéshez. Mondhatni, hogy elégedett vagyok, de lesz ez még jobb is" - mondta Barka Emese, aki hozzátette, úgy érzi, beérett és mostantól számolni kell vele a világversenyeken.
A Vasas kétszeres Eb-harmadik birkózója pályafutása első világbajnoki érmét szerezte meg.

Sastin Mariann világbajnok


A nap utolsó talákozója előtt a japánok két olimpiai bajnoka, Josida Szaori (55 kg) és Kaori Icso (63 kg) lett aranyérmes. Josida pályafutása 11., Kaori pedig a 8. világbajnoki címét szerezte meg csütörtökön, és mindketten másodszor nyertek vb-t a magyar fővárosban, ugyanis 2005-ben sem találtak legyőzőre.

Jöhetett a nagyon várt finálé Sastin Mariann és a bolgár Yusein összecsapása 59 kg-ban.
A több mint ezerfős közönség már a bevonulásnál elképesztő hangerővel fogadta a Vasas sportolóját, a meccs alatt pedig végig biztatta őt. A találkozó első három percében többnyire Sastin kereste, Juszein pedig bontotta a fogásokat, aztán két perc elteltével, amikor már úgy tűnt, a mérkőzésvezető inteni fogja a többször figyelmeztetett bolgárt, a magyar egy nagyon szép akció végén riválisa mögé került. A 2-0-s vezetést Sastin biztosan tartotta, nem csupán a szünetig, hanem egészen a meccs utolsó percéig. Juszein ekkor már tudta, az addig mutatottnál több kell, hogy eredményes legyen, s ellenfele pillanatnyi kihagyását szépen kihasználva földre vitte Sastint (2-2), sőt úgy tűnt, akár tusveszélyben is lehet a magyar birkózó, ám ekkorra már a szőnyegen kívülre kerültek.

A közönség egy pillanatra ijedten elhallgatott, majd elemi erővel buzdította tovább Sastint, aki nemhogy nem esett kétségbe, hanem egyből lábra támadott, s iszonyatos erővel dobta szőnyegen kívülre Juszeint. Ezért három pont járt neki, néhány másodperccel később pedig újabb három, miután felkapta a bolgár lábát, s ismét eldobta őt (8-2). A második nagy értékű dobás egyben a meccs végét is jelentette, méghozzá technikai tussal. A világbajnok Sastin azonnal a sarokhoz rohant, s Wöller Ákos nyakába ugrott, majd a szőnyegen boldogan köszönte meg a biztatást, s végül fogadta elsőként Hegedűs Csabának, a magyar szövetség elnökének gratulációját.

"Nem ijedtem meg a bolgár egyenlítésénél, mert ma az a nap volt, amikor 5:58 percnél is képes voltam akciót indítani, ráadásul érződött a riválison, hogy kezd fáradni. Ettől függetlenül sajnálom, hogy sikerült a kétpontos akciója, különben úgy zártam volna ezt a vb-t, hogy senki nem csinált rajtam pontot. Egész nap kiválóan ment a birkózás, úgy készültem, hogy bárki szembe jöhet" - mondta Sastin, és köszönetet mondott a közönségnek is a buzdításért.
"Mariann olyan versenyző, aki az utolsó pillanatig hajt, ezt most is megmutatta. Ez a siker már nagyon kijárt neki, végre neki jött össze minden ahhoz, hogy világbajnok legyen" - összegezte felesége teljesítményét Wöller Ákos.

A 26. magyar világbajnoki címet megszerző Sastin a hazai csapat harmadik érmese a budapesti világbajnokságon. Csütörtökön, korábban Barka Emese 55 kilogrammban, kedden pedig Veréb István a 84 kilós szabadfogásúak között lett harmadik.


Végeredmények:

Nők

55 kg, világbajnok: Josida Szaori (Japán), 2. Sofia Mattsson (Svédország), 3. BARKA EMESE és Valerija Koblova (Oroszország)
a döntőben: Josida-Mattsson 5-0

59 kg, vb: SASTIN MARIANNA, 2. Tajbe Juszein (Bulgária), 3. Munkhtuya Tungalag (Mongólia) és
Julija Ratkevics (Azerbajdzsán)
a döntőben: Sastin-Juszein 8-2 - technikai tus

63 kg, vb: Icso Kaori (Japán), 2. Battsetseg Soronzonbold (Mongólia), 3. Jekatyerina Larionova (Kazahsztán) és Elena Pirozhkova (Egyesült Államok),...17.Sándor Klaudia
a döntőben: Icso-Soronzonbold 7-0 - technikai tus


A pénteki nap sorsolása

Nők 67 kg 72 kg Férfiak 55 kg

"Verhető, eddig ismeretlen ellenfelet, az iráni Faghirit kapta Módos Péter az első fordulóban a kötöttfogásúak 55 kg-osok kategóriájában a budapesti birkózó-világbajnokságon – nyilatkozta a csütörtöki sorsolást követően Struhács György szakágvezető. Hozzátette, optimista Módos ágával kapcsolatban, bár megjegyezte, több jó birkózóval is találkozhat menetelése alatt, de a bronzérem elérhetőnek tűnik. A versenyt ebben a súlycsoportban pénteken rendezik."

(Forrás: MTI, Fotó: MTI/Illyés Tibor)