Sastin Marianna: Jó szintfelmérő volt az Eb, kiderült, jó úton járunk!

Sastin Marianna: Jó szintfelmérő volt az Eb, kiderült, jó úton járunk!

2016. 03. 09.
Megosztás

Bronzérmes lett a kétszeres olimpikon, világbajnok birkózó Sastin Marianna a Rigában zajló Európa-bajnokságon a nők 63 kilogrammos küzdelmeiben.

A 2013-as világbajnok Sastin korábbi sikerei kategóriái, 58, illetve 59 kiló helyett újra 63-ban próbálkozott (miután tavaly év végén alulmaradt a Barka Emese elleni második válogatón). Előbb a három évvel ezelőtti budapesti vb-döntőben és a tavalyi bakui Európai Játékokon is legyőzött, de vele ellentétben tavalyi vb-bronzával már olimpiai kvótás Tajbe Juszeint verte magabiztosan 12-2-es technikai tussal, majd az Eb-2. és -3. török Hafize Sahint hasonlóan simán, 15-4-re. Az elődöntőben a hazaiak háromszoros Európa-bajnokától, a biztos riói induló Anastasija Grigorevától kikapott (0-10), a bronzmeccsen a korosztályos medálokkal büszkélkedő német Nadine Weinaugét viszont mögé kerülésekkel és billentésekkel szűk egy menet alatt felülmúlta (10-0).

A Vasas sportolója pályafutása negyedik Eb-harmadik helye után pedig így nyilatkozott: „Nagyon jól ment a birkózás, egyedül az elődöntőben nem, ott túlságosan siettettem az akciókat. Elégedett vagyok, főképp úgy, hogy a térdem az előző napokban annyira fájt, hogy alig bírtam járni. Jó szintfelmérő volt az Eb, kiderült, jó úton járunk.”

"Az Eb-n szerettük volna megnézni, hol tartunk az olimpiai kvalifikációs tornákra történő felkészülésben, s úgy gondolom, jól állunk".

"Hiába az olimpiai kvalifikációs viadalok és maga az olimpia a legfontosabb versenyek idén, egy Eb-nek mindig komoly jelentősége van, s egy érem nagyon sokat ér" - kezdte értékelését Gulyás István, aki emlékeztetett arra, hogy Sastin ugyan kényszerűségből szerepel 58 kilogramm helyett ebben a súlycsoportban, ám nem most először birkózott ebben a kategóriában, korábban vb-ezüst és Eb-bronzérmet is nyert már a 63 kilósok között. "Mariannának megint sikerült egy olimpiai indulót legyőznie, idén már nem először, ami nagyon komoly dolog, s egyben biztató a kvalifikációs versenyekre nézve".

Birkózásban eddig a kötöttfogású Lőrincz Viktor szerzett olimpiai kvótát, a 85 kg-os sportoló a Las Vegas-i világbajnokságon egyedüli magyarként vívta ki a riói indulás jogát. Három tornán van még lehetőség a kvótaszerzésre, a rigai Eb nem tartozik közéjük. EU-kvalifikáció: április 15-17., Zrenjanin (2 kvóta/súlycsoport), 1. világkvalifikáció: április 22-24., Ulánbátor (3), 2. világkvalifikáció: május 6-8. Isztambul (2).

(MBSZ-MOB-MTI, fotó: MBSZ)