Sebességi világrekordot állított fel egy vak-látó tandem páros

Sebességi világrekordot állított fel egy vak-látó tandem páros

2013. 08. 25.
Megosztás

Nagy György kerékpárversenyző és vak sporttársa, Kovács Margit egy elektromos autó szélárnyékában tekerve esélyegyenlőségi tandem kerékpáros sebességi világrekordot állítottak fel.

A páros az M0-ás körgyűrű déli szektorának hamarosan átadásra kerülő új szakaszán, Alsónémedi közelében állította fel a csúcsot. A sportolóknak 95 kilométer per órás sebességre sikerült felgyorsulniuk.

Korábban nem volt példa arra, hogy hiteles, mért körülmények között bárki tandem kerékpárral sebességi rekordot állított volna fel.

A fél éve együtt készülő páros egy autó mögött hajtott, hogy kihasználják az általa okozott vákuumot. 40 kilométer per órás tempóig egy villanymotor gyorsította fel őket, amely ezután kikapcsolt. A szabályok ennyi segítséget megengednek.

Sebestyén István, a Magyar Rekord Egyesület elnöke elmondta:
"korábban nem volt példa arra, hogy hiteles, mért körülmények között bárki tandem kerékpárral sebességi rekordot állított volna fel. A sportolók az útszakasz építtetőinek jóvoltából az elmúlt két hétben rendszeresen edzettek a helyszínen, és próbálták meghatározni az optimális ívvonalat, illetve az útvonal irányát."

A tandempáros hátul tekerő tagja, Kovács Margit születése óta vak, aki sporttársával, Nagy Györggyel az esélyegyenlőségre, valamint a közös sport egyesítő erejére kívánták felhívni a figyelmet.

(Forrás: MTI)